Av. İbrahim Cihat TANRIKULU

Av. İbrahim Cihat TANRIKULU

EKONOMİNİN FATURASI

EKONOMİNİN FATURASI

Geçtiğimiz günlerde hepinizin bildiği üzere "Kamuda Tasarruf" hakkında bir takım tedbirler yayınlanmış ve vatandaş tarafından da bu gelişmeler son derece olumlu karşılanmıştı.

Kamuda tasarruf başlığı ile bende bu gelişmeler hakkındaki düşüncelerimi dile getiren bir yazı paylaşmıştım.

Genel olarak yazımda; "umarım gerçekleşir.." temennileri ile fiiliyata geçmesi ve sürdürülebilir olmasını gerektiğini belirtmiştim. Fakat geçen süre zarfında kamuda tasarrufun pek de uygulanabilir olmadığını, etkin ve verimli bir süreç işletilmediğini görüyoruz.

Hatta ve hatta tam aksine ekonominin yükünün son dönemde vatandaşın sırtına yüklendiğine şahit olmakla beraber bazı bir takım düzenlemelerle vatandaşa ciddi vergi yüklerinin getirilmesi düşüncesi de son derece endişe vericidir.

Artan enflasyon ve hayat pahalılığı zaten insanları yeterince bunaltmışken, ekstra vergi yüklerinin getirilmesi, ekonominin faturasının vatandaşa çıkartılması tepkilere de yol açmaktadır.

Aksine vatandaşın rahatlatılması, serbest piyasanın genişletilmesi, vergi yükünün azaltılması gibi düzenlemelerin yapılması gerekirken; nereden vergi alalım, vergi gelirlerini artıralım, ek vergi, peşin vergi gibi düzenlemeler yapalım düşünceleri tasarrufun kamuda değil de vatandaş üzerinden yapılığını göstermektedir.

Neyse ki Hazine ve Maliye Bakanlığı bu gelişmeler yaşanırken, motokurye ve garson bahşişlerine yeni vergi olmadığını, muafiyet getirildiği müjdesini (!) vermiştir.

Enflasyonun düşürülmesi noktasında yapılan çalışmalar olumlu bulmakla beraber, kamuda tasarruf hakkındaki çalışmaların genişletilmesi ve uygulanması ve bu uygulamaların da denetlenmesi gerekmektedir.

Fakat vatandaş yeterince stres altında ve geçim derdin iken bu yükün vatandaşa yansıtılması ise doğru olmayacaktır.

Yine kamuda tasarruf kapsamında getirilen düzenlemeler hakkında vatandaş bilgilendirilmelidir. Bu kapsamda kaç adet makam aracının satıldığı, hangi tedbirlerin alındığı ve yine bu kaynakların nerelere kullanıldığı noktasında bilgi verilmelidir.

Vatandaşın alım gücünün yükseldiği, enflasyonun düştüğü, halkın refah seviyesinin arttığı ve kamu kaynaklarının verimli kullanıldığı bir dönem ile beraber, yine ekonominin faturasının halka yansıtılmadığı, vergi yüklerinin artmayıp insanımızın rahatladığı sabahlara uyanmak temennilerimle..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Av. İbrahim Cihat TANRIKULU Arşivi