Baha Durmaz

Baha Durmaz

Amerikan Rüyasının Sonuna mı Geliyoruz?

Amerikan Rüyasının Sonuna mı Geliyoruz?

Bu yazıyı yazdığım vakitlerde ABD seçimlerinde ilk sonuçlar gelmeye başlamıştı. Şüphesiz kendi içerisinde birçok farklı dinamiği bulunan ABD seçimleri dünyayı da çok yakından ilgilendirmekte.

Bize ne ABD seçimlerinden diyenlere hiç kulak vermeyin. Şüphesiz dünyanın en emperyalist ülkesinin yeni başkanı bölgemizi ve dolayısıyla bizi ilgilendiriyor. Görünür tabloda mevcut Başkan Trump'un seçilememesi ve demokrat kanadın adayı Biden'ın seçilmesi küreselci tayfayı ziyadesiyle memnun edecek gözüküyor. Hatta ABD'nin Avrupalı müttefikleri ile olan kopukluğu tekrardan eski günlerine dönebilir. Bu ihtimal de doğrudan Rusya'nın yayılmacı politikasını tehdit altına sokacaktır. Tabi bu durumları işin uzmanları neredeyse her kanalda ayrıntılı olarak konuşuyor. Ben bu seçimlerde ABD içindeki kargaşanın olup olmayacağını merak ediyorum. Neticede ABD dediğimiz ülkede birden çok farklı etnik kimliğe sahip insan var. Ayrışmaya müsait bir toplum yapısı var. Genel itibariyle apolitik bir görüntü içinde olsalar da çeşitli ayaklanmalar ve protestolar bakımından diğer dünya milletlerine göre farklı bir motivasyonda oldukları bir gerçek.

İç savaş çıkar mı? Zor bir ihtimal. Fakat seçimin sonucu ne çıkarsa çıksın uzun bir süreliğine kaos olacağı aşikâr. Trump'un radikalleştirdiği ve bireysel silahlanma noktasında hatırı sayılır bir noktaya gelen seçmenlerinden bir kısmı bu tarz faaliyetlere girebilir. Şimdiden ülke genelinde birçok iş yeri kendi başının çaresine bakmaya başladı. Covid tarafından esir alınan ABD'de böylesi bir kaos sonrasında durumlar içler acısı olacaktır. Bu durumda şüphesiz ABD'nin dış siyasetine de yansıyacaktır. İşte tam olarak bizi ilgilendiren durum bu olsa gerek. Devletimiz gerilen ABD ilişkilerini bu minvalde menfaatine uygun bir şekilde çözmeli ve özellikle ekonomik yaptırım tehdidine karşı bir nefes almalıdır. Bunu söylemek istemezdim lakin sonuçlar en azından ABD'nin burnunu bir süreliğine bizim iç işlerimizden çekmesine ve kendi çöplüğünde zayıflamasına yol açar. Neticede her devlet gibi dünyanın mafyası konumunda olan ABD içinde tehlike çanları kulakları sağır edercesine çalıyor.

Ne dersiniz Amerikan rüyasının sonuna geldik mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Baha Durmaz Arşivi