Çisel Akın

Çisel Akın

Astroloji nedir ve ne değildir?

Astroloji nedir ve ne değildir?

Merhaba sevgili okuyan,

Kâinatın yaradılışından beri, yaratılan her bireyin bu hayat üzerinde bir görevi vardır. Bu görevler kişiden kişiye değişir. Kimisi topluma faydalı olacak işler yaparak, kimisi bilgiyi yayarak, kimisi lider olarak, kimisi de uyum ve ahenk yaratmak adına vardır. Bu görevlerin yanında bir de hayata dair sınavlar, dersler vardır. Yüce yaratıcı bu alanda ruhumuzu tekamüle erdirmek, görevlerimizi tamamlamak adına insanoğlunu yaratmıştır. Biz insanoğlu hayatın getirdiği tüm güzellikleri ve kötülükleri kabullenerek hayat yolumuzda var olmalıyız. Bu yol içinde bize aracı olacak çeşitli ilimler verilmiştir bunlardan biri de astrolojidir. Astroloji kesinlikle fal değildir altını çizerek belirtmek isterim ki fal veya niyet okuma ile alakası yoktur. Astroloji yıldızların yer olayları üzerindeki etkisini belirtmeye yarayan bir pusuladır. Yüce yaratıcı galaksileri, gezegenleri, güneş sistemini boşuna yaratmamıştır ve dünyaya fiziksel olarak etkisi vardır. Güneş olmazsa yaşam olmaz, ay olmazsa dünyanın yörüngesi kayar. Güneş sistemindeki bir gezegen olmasa tüm sistem çökmüş olurdu dolayısıyla her gezegenin bu kadar etkili olduğu bir uzay sisteminde biz dünya üzerinde yaşayan tüm canlılara da etkisi vardır.

Güneş, Ay ve gezegenlerin yaşamlarımızı ve kişiliklerimizi etkileyebilmeleri için bize ulaşabilen güçlü bir kuvvetin olması gerekmektedir. Sonuçta Plüton gezegeni bile bizden ortalama olarak yaklaşık 6 milyar km uzaklıktadır yani saatte maksimum 950 kilometre hızla giden bir uçak ile 700 küsür sene sonra Plüton’a varabiliriz. “Astroloji” deyince çoğu insanın aklına burçlar geliyor. Gezegenleri, çekim gücünü inceleyip bunun insanların karakterleri üzerindeki etkiyi araştıran bu bilim dalı çok eskilere dayanıyor. Astroloji, insanın dönemlerini, fırsatlarını, şans zamanlarını, doğum haritalarınızda sizi kısıtlayan, zorlayan gecikmeleri gösterir. Astroloji insanlara hangi dönemlerde nasıl davranmalarını, insanları yapacakları hataları yapmamaları için uyarır. Bir nevi kişinin kullanım kılavuzu gibidir. Her şeyin insanın elinde olunduğunu ve insanların kendi yaşamlarına yön verme gücünün olduğunu söyleyen bu bilim dalı insanların nasıl davranmaları gerektiği hakkında bilgiler verir.

Astroloji insanlık tarihi kadar eskidir. Tarihteki uygarlıklara bakıldığında ilk uygarlıklar, Babil, Mısır, Hint, Çin, Maya, Yunan, Roma ve Arap uygarlıkları astroloji ile ilgilenmişlerdir ve bu zamanlarda araştırmalar yapılarak günümüze kadar gelmiştir. Çevreyi, gökyüzünü, insanları anlamak için astroloji ile ilgilenilmeye başlamıştır. Burçlar kuşağı ilk astrolojik çalışmaları M.S 180 yılında Yunan matematikçi ve astronom Ptolemy tarafından bu günkü şekli verilmiştir. Daha sonraları geliştirilerek günümüzdeki haline getirilmiştir. Çoğu kişi astrolojiye inanmaz ama düşünmekte fayda var ki insanlık tarihi kadar köklü olan bu bilim dalı inandırıcılığı olmasaydı bugüne kadar gelemezdi. Birileri tarafından inanılıyor ve çok sağlam delilere dayanıyor ki bu zamana kadar gelmiştir. Astroloji, yıldız hesabı manasına gelen “Astrologia” kelimesinden türemiştir. Türk Dil Kurumu’na göre “Yıldız falcılığı” olarak yorumlanmaktadır. Oxford Dictionary ise biraz daha genel bir tanım kullanarak; "Göksel cisimlerin hareketi ile göreceli pozisyonları ve bunların insan hayatı üzerindeki varsayılan etkilerin incelemesidir" diye yazmıştır. Astrolog Robert Currey’e göre; “Astroloji, gök cisimlerinin konumları ve hareketleri ile dünyadaki fiziksel süreçler ve yaşam arasındaki korelasyonun çalışması ve bunun sonucunda ortaya çıkan uygulamalardır. Bazı astrologlar yıldızlar ve takımyıldızlarıyla çalışsalar da, batılı astrologlar güneş sistemi içinde güneş, ay ve gezegenler ile çalışırlar.“ Gökyüzünde hayali bir daire olduğunu düşünün, bu Zodyak’ı temsil edecektir. Bu dairenin içinde göksel objeler (Güneş, Ay ve gezegenler) belirli yörüngelerde daima hareket halindedirler. Bu objelerin pozisyonlarını hesaplayabilmek için referans noktaları gerekir, bunların da sabit olmaları gerekmektedir.

Astroloji; evrende var olan gezegenlerin üzerimizdeki etkilerini şifreler, teknikler ve matematiksel formüllerle çözen simge dilidir. Astrolog ise; bu simgeleri yorumlayan kişidir. Gökyüzündeki gezegenlerin gün, ay ve yıl olarak konumlarını gösteren EFEMERİS (GÖK GÜNLÜĞÜ) astrologların kullandığı temel araçlardan biridir. Bir bebek dünyaya geldiği anda gökyüzü fotoğrafının çekildiğini düşünelim. Bu gökyüzü haritası kişinin Natal Haritası’dır. Kişinin Natal(Doğum) Haritası; aslında bireyin nasıl bir tohum olduğunu gösterir. Potansiyeli, hayata bakışı, para kazanma kapasitesi, yakın çevre ile ilişkileri, kökleri ile ilgili bilgileri, yetenekleri, çocuklardan gelen şansı, çalışma ortamı, evliliği, kariyeri, yetenekleri, hayata bakış açısı gibi konulara ışık tutarak kişiyi aydınlatır. Astroloji, güçlü yanlarımızı geliştirmemizde, zayıflıklarımızın üstesinden gelmemizde, daha tatminkâr ilişkiler kurmamızda ve ilerletmemizde bize yardımcı olmaktadır. Astroloji ruhun tekamülünü amaçlar. Ruhunuzu İnsan-ı Kamil seviyesine nasıl ulaştırılacağını destekleyen bir ilimdir. Herkesin doğum haritasında bu bilgiler mevcuttur. Astrolojik haritamızı analiz ettirdiğimiz zaman o anda hayatımızdaki fırsatları ve engelleri görme şansına sahip oluruz. Eğer içinde olduğumuz durumun farkında değilsek, astroloji bize çok faydalı bilgiler sunacaktır.

Hayatın akışı da aynı Ay’ın evreleri gibi değişim ve dönüşüm içindedir. Doğduğumuz andan itibaren gezegenler hareket halinde olduğu için, bu devinimlere bağlı olarak yaşamımız da evre evre şekillenir. Bir kişi astrolojik haritasını yorumlattığı zaman, bakılan dönem; o kişinin hayatının hangi safhasında olduğunu ve hangi fırsatları yakalama potansiyelinde olduğunu belirttiği gibi, ruhen sıkıntı içinde olduğu alanları da açıklar. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; astrolojik haritanın aslında elinize aldığınız bir rehber gibi düşünülmesi gerektiğidir. Astrolog size tavsiyelerde ve öngörülerde bulunur, uyarılar yapar, ama sonuçta seçim size aittir. Haritanız aslında sizin sudaki kendi aksinizi görmeniz gibidir. Astrolog sizin farkındalığınızı geliştirmeye yardımcı olmaya odaklıdır. Astroloji sayesinde, hayatımızı bir nevi bilinçli kontrol altına almış oluruz.

Yeryüzünde hiçbir insan birbirine benzemez. Doğal olarak her bireyin apayrı bir dünyası olduğunu söylemek mümkündür. Astroloji her şeyden önce insanın kendi kendisini tanımasını sağlar. Zayıf yönlerimizi bilirsek kendimizi geliştirebilme imkanı da yaratabiliriz. İçimizde var olan güçlü yönlerimizi fark edersek de  özellikle meslek seçiminden başlayarak, ilgi alanlarımızın hangileri olduğunu bilebilir ve hangi dallarda daha başarılı olacağımızı kavrayabiliriz. Bunun sonucunda da önemli hayat dönemeçlerinde virajı daha iyi alarak, hedefe daha hızlı, çabuk, doğrudan ulaşmamız mümkün olabilir. Ayrıca Astroloji bize alacağımız önemli kararlar öncesinde de yardımcı olmaktadır.

Şüphesiz astrolojiden yararlanabilmek için bir astroloğun danışmanlığına ihtiyaç vardır. Sizin doğum tarihiniz, doğum saatiniz ve doğum yeriniz ile ortaya çıkan Horoskop bilgileriniz, astroloğun da öngörüleri ile birleşerek hayatınıza yepyeni bir sayfanın açılmasını sağlayacaktır. Birçok sembolle dolu olan haritanız yorumlandığında adeta hayatınızın şifresinin kodlarına ulaşmış olacağınızı söyleyebilirim. Ancak şunu önemle belirtmek gerekir ki, astrolog size önünüze çıkan fırsatları, seçenekleri, ruhunuzun içinde olduğu durumu, bu ruh halinin ne kadar zaman sonra değişebileceğini veya eşiniz ile ilgili ilişkinizdeki eksik veya olumlu yönleri söylerken önünüze aslında kendinizi anlatan bir televizyon programı açacak ama kumandayı yine sizin elinizde bırakacaktır. Yani her zaman seçim size ait olacaktır. Siz bu programı detaylı olarak izler, aynı zamanda kendinize dışarıdan bakabilir ve size yapılan uyarıları dikkate alırsanız astrolojinin faydalarından yararlanabilirsiniz.

Astroloji insanoğlunun var oluşundan bu yana, farklı medeniyetlerin kültürel gelişimine paralel biçimde sürekliliğini korumuş ve günümüze kadar gelmiştir. Ancak önemle ifade etmek gerekir ki; astroloji hiçbir zaman fal gibi yorumlanmamalıdır. Gelecek yıllar hakkında öngörümler yapılırken kesin konuşmak da söz konusu değildir. Gidilecek güzergâh bellidir ama tüm dönemeçler ve yol sapakları kişinin seçimine aittir. Astroloji bilgisinin ışığı izlendiğinde, doğru ve saptırılmadan kullanıldığında mükemmel bir yol göstericidir.

Astroloji hayatı sorgulayan, araştırma yapan ve farkındalığı gelişen kişilerin ilgilendiği bir konudur. Birçok insan günlük burç yorumu okumadan işlerine başlamaz. Bu yazıları belki denizdeki bir damla olarak yorumlayabiliriz. Ancak kişinin Natal (Doğum Haritası) önüne adeta engin denizler, okyanuslar açacaktır demek doğru olacaktır. Bu bağlamda astroloji hayatınıza ışık tutan bir lamba olarak her zaman aydınlanmak isteyene ışığını tutacaktır.

Sevgiler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Çisel Akın Arşivi
SON YAZILAR