D. Emin Bilge

D. Emin Bilge

Çocuklarda argo-küfür

Çocuklarda argo-küfür

Argo, her yerde ve her zaman kullanılmayan veya konuşmalarımızda kullanılması hoş olmayan sözlerdir.

 

Küfür, karşı tarafa kızgınlığımızı göstermek, hakaret etmek ve küçük düşürmek için kullandığımız kötü sözdür.

 

Maalesef Türk toplumunda argo ve küfür çok yaygındır. Çocuklar argo ve küfürleri arkadaşlarından ailesinden, filmlerden, şarkı sözlerinden öğrenirler. Küçük çocukların çoğu özellikle oyun arkadaşlarından öğrenirler ve yaptıkları küfürlerin anlamlarını bilmezler.

 

O kadar yanlış bir kültürümüz var ki, biz severken de küfür yaparız, çocuğu severken ona küfür öğretilir ve küfür yapması hoşumuza gider.

 

ÇOCUKLAR NİÇİN KÜFÜR YAPARLAR?

Küfür etmelerine pek çok şey sebep olmaktadır. Büyükler her şeye küfür ettikleri için, onlar da büyüklerine baka baka küfür yaparlar. Eğlence olsun diye küfür yaparlar. Kendilerini ispat etmek için, büyüdüğünü göstermek için, dikkat çekmek için, ilgi görmek için küfür yaparlar. Genellikle, kızdıklarında ve engellendiklerinde, karşısındakine hakaret etmek için kullanırlar. Çocuklar, küfür yapmanın çirkin ve yasak olduğunu belli bir yaştan sonra bilirler ama, yine de kendilerini kontrol edemeyerek küfür yaparlar.

 

Özellikle de 4-6 yaş arası çocuklar duyduklarını hemen taklit ederler. Çocuğun öğrendiği kelimelerden olumlu olanlar olduğu gibi olumsuzlar da olabilir. İlginç buldukları için, çocuklar kötü sözleri hemen öğrenirler ve haliyle küfrü de öğrenip küfür yaparlar. Çocuk, aile veya çevresinden duyduğu birçok kelimeyi anında hafızasına alır, küfür ilginç geldiği için anlamını tam bilmese de küfürlü sözleri yerli yersiz kullanır. Onun için küfrü hiç yapmamak lazım ama, özellikle çocukların ve kadınların yanında asla yapmamak lazım.

 

Çocuklar, kızdıkları zaman hiç umulmadık bir şekilde küfürlü konuşarak anne-babayı şaşırtırlar. Anne-baba bunları nereden öğrendin diye telaşlanır, ağzına acı biber sürerim, ayıp, günah, döverim diye tepki gösterir. Bu gibi ifadeler çocuğun bu kötü davranışını daha da pekiştirir. Çocuk, bu kelimenin anne-babayı kızdıracak bir şey olduğunun farkındadır. Çocuk bu sözleri, bu küfürleri rüyasında öğrenmedi, genelde ailesinden veya çevresinden öğrenmiştir. Çözüm için, çocuğun öfkesi geçtikten sonra durum hakkında çocukla uygun bir üslupla konuşulması gerekir.

 

Aile, çocuğunun kötü söz duymasını engelleyemez, çocuk bir şekilde iyi sözleri duyduğu gibi, kötü sözleri de duyarlar. Çocuğuna terbiye ve ahlak kurallarını öğreten anne-babalar, ilk duyduklarında küfrü hoş karşılamamalı ama, çok da tedirgin olmamalı. Çocuk kötü sözleri kullanınca küfrün ayıp ve kötü söz olduğu kendisine anlatılmalı. Aile çocuğuna anlatmanın usulünü bilir ve tutarlı olursa, kendisine iyi ve güzel örnekler göstermesiyle çocuk kötü davranışından vazgeçer.


Hayatımızın her anında küfür ve argo var. Sosyal medyayı küfür kaplıyor. Küfürlü sözler, küfürlü yorumlar... Çocukların seyrettiği, örnek aldığı Youtuber fenomenlerinin pek çoğu küfürlü videoları ile milyonlarca çocuk ve gence yanlış şeyler öğretiyorlar. Maalesef o küfürbazların milyonlarca takipçileri var, her gün magazin basınında ve sosyal medyada boy gösterirler. Celladına aşık olmak gibi, küfürlü konuştukça takipçileri artıyor. Medya da zaten bunları güya yanlış yaptıklarını eleştirirken köpürterek aslında onların reklamını yapıyor. Çok acıdır ki, ünlü markalar bunlara reklam vererek destek oluyorlar, bizler de o markaların ürünlerini kullanarak dolayısıyla biz de istemeyerek destek oluyoruz.

 

En çok izlenen filmler küfürlü ve argolu filmler olduğunu en çok takip edilen Youtuberlerin küfürlü hatta ahlaksızların revaçta olduğunu bizler de biliriz çocuklar da bilirler. Onlar çocuklarımıza para kazanarak para kazanıyorlar.

 

Aileye veya her insana düşen sorumluluk, işe önce kendimizden başlayarak küfürlü ve argolu konuşmayalım, konuşanları da sözümüzün geçtiği kadar çocuklarımız ve geleceğimiz için uyaralım. Sözümüz geçmiyorsa, sosyal mecralarda onları takip etmeyelim. Sadece küfür değil, örfümüze, adetimize, kültürümüze uygun olmayanları takip etmeyerek, onlara destek vermeyerek tavrımızı koyabilir, onları desteklemeyerek güç sahibi olmalarını engellemiş oluruz.

 

Diğer dilleri ve kültürleri çok bilmeyiz ama Türkçe argo ve küfür bakımından çok zengin. Öyle olmasaydı, argonun yoğun olduğu eski ve yeni filmler bu kadar revaçta olmaz ve çocuğu, genci, yaşlısı o filmlere bakmaz, o filmler gala rekorları kırmazlardı.

 

ÇOCUKLARIN KÜFÜR YAPMALARI NASIL ÖNLENİR?

1. Çocuğun argo ve küfürlü konuşmasını engellemek için önce bu sözleri nereden öğrendiği tespit edilmeli, tespit edildikten sonra küfür etmesini engellemek daha kolay olur. Çocuğun yanında argo sözlerin yoğun olduğu filmlere bakılmamalı. Çocuk eğer kötü sözleri aileden duyuyorsa çocuğun söylemesi istenmeyen sözler kullanılmamalı, siz küfür yapmamalısınız. Çocuğun yanında kullanılan kelimeler her zaman en güzel ve en kibar sözler olmalı. Mümkün olduğu kadar küfür yapan arkadaşlarından uzak tutmaya gayret edin.


2. Çocuğun argo ve küfre ilgi duymalarını önlemek için, başta ebeveynler o filmlere bakmamalı. Hele hele çocuğun yanında o filmlere asla bakmamalar ve o tip filmlerden hiç bahsetmemeleri gerekir ki, çocuk o filmlere ilgi duymasın.


3. Çocuk küfürlü konuştuğunda hemen abartılı tepkiler verilmemeli, duymazdan gelip, araya laf karıştırmalı ve dikkati başka noktaya çekilmeli. Çocuk küfür yapmakta ısrar ederse, bu sözlerin yanlış olduğunu söylememesi gerektiğini güzelce anlatın. Gerekirse edep sınırları içinde yaptığı küfrün anlamını güzelce açıklayın. Çünkü anlamını bilirse vazgeçmesi daha kolay olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
D. Emin Bilge Arşivi