D. Emin Bilge

D. Emin Bilge

Çocuklarımızı Gezdirelim, Eğitelim

Çocuklarımızı Gezdirelim, Eğitelim

Her şeyi devletten beklemek gibi bir alışkanlığımız ve inancımız var. Bu düşüncemizden vazgeçelim artık. Hizmet vermede devlet çok konuda yetersiz kalıyor. Öyle olunca da ihtiyaç duyulan hizmetler alınamıyor. Aileler de çocukları için her konuda yapabileceklerini yapmalılar.

Biz her şeyi okuldan bekliyoruz. Okulların çoğu, şu veya bu sebepten zaten beklediğimiz görevleri yerine getiremiyorlar.

Okullar arasında eğitim verme dengesizliği çok fazla. Herkes imkanına göre çocukları için bir şeyler yapabilir. Çocuklarına yardımcı olan ailelerin çocukları, haliyle daha çok öğrenirler ve daha güzel eğitim alırlar.

Aileler, tatillerde çocuklarına kendi imkanlarına göre bazı yerleri gezdirebilirler. Çocuklar gözlemlerini yazarak ve sunum yaparak sınıfta anlatabilirler. Hafta sonu ailelerin çoğu çalışmıyor, mutlaka bir yol bulup hafta sonunda çocuklarını gezdirsinler. Unutmayalım, çocuklar gezerek daha güzel şeyler öğrenirler ve öğrendikleri kalıcı olur ve onlara kendi çapında bir tatil olur. Birkaç aile birleşerek de bu gezileri yapabilirler. Çocukların kaynaşmaları ve arkadaşlıkları gelişir, aynı okula gidiyorlarsa bu sınıf ortamının daha huzurlu olmasını sağlar ve dolayısıyla da öğrenmeyi kolaylaştırır.

Çocuklarımızı Gezdirelim, Eğitelim

Çocuklarla Vakit Geçirmek

Biz bir aileyiz, çocuklarımızla vakit geçirirken mutlu oluruz, keyifleniriz, dinleniriz, stresimiz azalır. Küçükken onlara ne kadar çok zaman harcarsak, büyüdükleri zaman problemlerine o kadar az zaman harcarız. Allah korusun, iş işten geçince bütün ömrümüzü onlara harcamak istesek de artık onu bulamayız. Artık kuş elimizden kaçmıştır, yuvadan uçmuştur. Ah vah, fayda etmez, karı kocanın birbirini suçlaması çözüm olmaz. Problem kartopu gibi büyür. Nasıl ağaç yaşken eğilirse çocuk da yaşı küçükken eğitilir. Küçüktü kıyamadım, büyüdü yenemedim.”

Çocuklar küçük sınıflardan itibaren seviyelerine göre sık gezi yapmalılar. Geziler çocukların ufuklarını açar, geliştirir. Gezilerde hem görüyorlar, hem rehberlerin anlatımlarını dinliyorlar, gerektiğinde dokunuyorlar. Malumunuz görerek ve yerinde eğitim en akılda kalan ve en eğitici sistemdir.

Çocuklar, gezdikleri müzelerdeki ve parklardaki gözlemlerini hem yazarak rapor ederler, hem de gözlemlerini sözlü olarak sınıflarına anlatırlar.

Tarihî ve Kültürel Eserler bakımından Konya çok zengindir. Gezilecek görülecek pek çok eserler mevcuttur.

Konya şehir merkezinde ve yakınında çocuklarımızı gezdirebileceğimiz başlıca müze ve parklar:

1. Alaeddin Camii

2. Kyoto Japon Parkı

3. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

4. İstiklal Harbi Şehitleri Müzesi

5. Şems-i Tebriz-i Türbesi   

6. Sille

7.Mevlana Müzesi

8. Sırçalı Medrese

9. Kilistra Antik Kenti

10.  Atatürk Evi Müzesi

11. Çatalhöyük

12. Karatay Medresesi

13. Aya Elena Kilisesi

14.  Konya Arkeoloji Müzesi

15.  Sahip Ata Külliyesi,

16. 80 Binde Devr-i Alem Parkı

17. Ecdat Parkı

18. İnce Minare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi

19.  İzzet Koyunoğlu Müzesi

Çocukların Öğretmeni Telefon ve Bilgisayar Olmasın

Zaten çok az okuyan bir milletiz. Yapılan ölçümlerde, çocuklarımızın okuduklarını anlamada alt sıralardayız. Kelime dağarcığı okudukça genişler, okumadıkça beceriler zayıflar ve zihin daralır. Alışverişe çıktığınızda bazı zaman kitabevlerine de uğrayınız ve bütçeniz uygunsa bir şeyler alınız. Satın almayacak olsanız da kitabevini gezin, kitaplara bakın. Nasıl olsa her baktığımızı almıyoruz, bazı zaman almayacak olduğumuz halde, bazı eşyalara sırf bakmak için bakmaz mıyız?

Çocuğunuzun Anlatımının Gelişmesi İçin

Çocuğunuz bildiği masal, hikaye, fıkra bilmece vb. size anlatsın, bilmiyorsa okusun ve okuduğunu anlatsın. Mahallenizdeki sokakları, komşu köyleri, şehrinizin ilçelerinin isimlerini öğretin, hatta haritada yerini bularak öğretin. Yaşına göre illerimizi, bölgelerimizi dağlarımızı, ilçelerimizi öğretin. Kuşları öğretin, hayvanları öğretin, balıkları öğretin, ağaçları öğretin, taşıtları öğretin. Harita kullanmayı ve yönleri öğretin...

Çocuklarımızı Gezdirelim, Eğitelim

Kitap Okuma Alışkanlığı

Kitap okuma alışkanlığı küçük yaşlarda ve ailede başlar. Yapılan araştırmalarda kitap okuyan ailelerin çocuklarının daha çok kitap okudukları görülüyor. Kitap okumaya 10-20 sayfalık küçük kitaplar ile başlamalı ve çok kitap okutmalı. Hem okuması gelişsin hem de sevsin, hayal dünyası ve ufku gelişsin. Ayda bir kitap okutmalı ve kısaca kitabı tanıtmalı.

Günlük / Haftalık Yazmaya Alıştırma

Çocuğunuza günlük yazdırın.  O gün / o hafta yaptıklarını anlatan veya etkilendiği, beğendiği veya sevmediği olaylar hakkında veya düşünceleri ile ilgili beş on satır yazı yazdırın. Bunu birkaç gün yaptırın, sevince zaten siz demeden onlar yazmaya başlarlar.

Paylaşmayı Öğretin

Aileler, yardıma ihtiyacı olanlara yardım ederlerken, çocuklarına yardımın gizli yapılması ve aradan yıllar geçse bile başa kakılmamasını öğretmeliler.

Gücü olan her ev, evine bir yardım kumbarası koymalı, kumbara dolunca, o yardımı gereken yerlere çocuğuna verdirmeli. Bazı zaman hastaları ve huzurevini beraber ziyaret etmeliler.

Çocukların yardım, merhamet ve diğer güzel duyguları aileden görüp yaşamalarıyla gelişir. İnsanlar güzel hasletleri, merhamet duygularını, yardımseverliği küçükken kazanırlar.

Çocuklarımızı Gezdirelim, Eğitelim

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
D. Emin Bilge Arşivi
SON YAZILAR