D. Emin Bilge

D. Emin Bilge

Danimarka’dan Kısa Kısa

Danimarka’dan Kısa Kısa

1-Vatandaşlık Belgesi

Dünyanın en geçerli pasaportlarından biri olan Danimarka pasaportu almak için  belli kriterlere sahip olduktan sonra ayrıca Danca, Danimarka tarihi ve kültürü ile ilgili sınavı da başarmak gerekiyor. Okuyanlara tuhaf gelecek ama, vatandaşlık belgesi almak için kadınların erkek eli, erkeklerin kadın eli sıkmaları da gerekir. Bu yasa ile ilgili  çeşitli tartışmalar olsa da hala yürürlükte. Bu yasanın geçici olarak kaldırılması için meclise teklif verildi ama henüz görüşmeler başlamadı ve yürürlükte.

Bundan birkaç ay önce vatandaşlık belgesini alanlar için belediyelerde bir tören düzenlenecekti ama malum koronavirüsü sebebiyle ertelendi. Bununla ilgili bir ilginç olay yaşandı.Belediyenin birisi hata yaptı ve bu yasanın ertelendiğini sanarak, vatandaşlık hakkı kazananlara tören yapmadan, el sıkışması olmadan belgelerini verdi. İleride ne olacağı şimdilik merak konusu.

Geçtiğimiz haftalarda bir başka olay yaşandı, müslüman bir erkek kadın eli sıkmayı reddettiği için vatandaşlık belgesini alamadı.

3-Düğünlerin Ertelenmesi

Başbakan Mette Frederiksen geçen hafta yaptığı açıklamada, şartlara göre düğünlerin ertelenmesini istedi. İki çocuk annesi başbakan geçen yaz planladığı düğününü  başbakan olduğu için ertelemişti.  Şayet koronavirüs tekrar yaygınlaşırsa düğününü tekrar ertelemek zorunda kalacak. Umarız hastalık kaybolur ve başbakanımız düğününü yapar.

4- Müslümanlar Bu Yıl Oruç Tutmasınlar

Danimarka’da bulunan yabancıların çok iyi tanıdığı ve yabancılar konusunda sert tutumuyla tanınan,  daha önceki Yabancılar ve Uyum bakanı Inger Støjberg, BT Gazetesinin haberine göre demecinde:’’Dünyada salgın bir hastalık var, hastalığın yayılmaması için Ramazanda Müslümanların oruç tutmamalarını’’  önerdi.

“Müslümanlar, Hristiyanların  Paskalya'da yaptığı gibi dini geleneklerini uyarlamak zorundalar. Korona salgını sırasında oruç tutmak zararlıdır. Genellikle sıvı ve gıda alamadıkları için  zayıf düşüp hastalığa yakalanırlar.’’

Ancak  bu eski bakanın kendi düşüncesi. Danimarka'da oruç konusunda herhangi bir yasak yok.

Halbuki camiler kapalı, haliyle teravihler kılınmıyor, bayram namazı kılınmayacak. Müslümanlar bu konuda eski bakandan daha duyarlı.

Danimarka’dan Kısa Kısa

5- Yabancılar ve Uyum Bakanı

Cuma günü, Yabancılar ve Uyum Bakanı Mattias Tesfaye de  Müslümanların Ramazanda toplu olarak iftar, teravih ve bayram konusunda toplanmalarının riskli olacağını belirterek yasağa uymalarını belirtti.

Bakan ayrıca Hristiyanları örnek vererek,  bu yıl Paskalya geleneklerini değiştirdiler, Paskalya’da kiliselerde toplanmadılar, beraber yemek yemediler.

Ayrıca kiliselerin, camilerin ve havraların koronavirüs konusundaki şimdiye kadarki virüsün yayılmasını önleme konusundaki  tutumlarını övdü.

Danimarka İslam Toplumu’nun Salgına Karşı Çalışmaları ve Ezan Okunması Talebi

Danimarka İslam Toplumu Başkanı Mustafa İncikli,  Yabancılar ve Uyum Bakanına bir mektup yazarak, basında çıkan, “Müslümanların Ramazan ayı kutlamaları ve Koronavirüsünün  yaygınlaşması  endişelerini”  gidermeye yönelik ve bu konuda yaptıkları çalışmaları anlatan bir açıklama yaptı.

Korona salgını nedeniyle Danimarka'nın kapatılmasının kamuya açıklanmasından bu yana, korona virüsüne karşı koruma ile ilgili talimatları üyelerimize ve diğer Müslümanlara aktardık. Danimarka'daki tüm camilerimizi kapattık ve tüm faaliyetleri iptal ettik. Sanal kanallar aracılığıyla, Sağlık Kurulunun bütün talimatlarını yayınladık.
Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav), çeşitli hadislerinde temizlik ve bulaşıcı hastalıklara karşı korunma konusunda emirleri olduğu  için bizler temizliğe çok önem veriyoruz.

Kilise Bakanından Ezan İzni

Kilise Bakanı ve bazı belediye başkanlarından camilerimize ezan okuma izni vermelerini istedik. Amacımız, Müslümanlara psikolojik destek sağlamak ve Danimarka'nın çeşitliliğe saygı gösteren farklı bir ülke olduğunu kanıtlamaktır.

Korona krizi sırasında başlattığımız projeler şunlardır:

  • Vatandaşlarımızın  bu sıkıntılı dönemde duyguları ve problemleri hakkında konuşmaları için arayabilecekleri profesyonel ile bir telefon hattı oluşturduk.
  • Cuma günleri sosyal medya aracılığıyla hutbe ve dua okuyarak onlara manevi destek sağlamaktayız.
  • Hastalıklarımızı tadavi için çalışan hastanedeki sağlık personellerine küçük bir teşekkür olarak bir kutu çikolata hediye etmek için bir proje başlattık.
  • Danimarka İslam Toplumu olarak,  yardım kuruluşu Hasene ile işbirliği yaparak, bu dönemde yiyecek ve ilaç alışverişine ihtiyacı olan yaşlılara yardımcı olmak için, başta Kopenhag olmak üzere bazı şehirlerimizde, “Bir elinizi komşunuza uzatın” adlı düzenlediğimiz kampanya devam etmektedir.

İslam İnanç Birliği’nin Açıklaması

Çoğunluğu Arap Müslümanlardan oluşan, “İslam İnanç Birliği” yabancılar ve Uyum Bakanına cevap vererek bir açıklama yaptı.

“Bakanın Müslümanlar hakkında kuşku uyandıracak demeçlerden kaçınması gerektiğini söyleyerek Müslümanların her zaman konuyla ilgili yasalara uyduğunu belirtti. Danimarkalı Müslümanlar,  her zaman yetkililerin önerilerine ve yasaklarına uydular. Müslümanlar her zaman başkalarına karşı temizliğe çok dikkat etmişlerdir. Peygamberimiz (sav) barış içinde yaşanmasını ve kimseye zarar verilmemesini istemiştir.

Salgın hastalık konusunu biz Peygamberimiz (sav)’den öğrendik: "Bir ülkede salgın hastalık  duyarsanız, oraya gitmeyin ve hastalık sizde olursa bulunduğunuz yerden ayrılmayın."  Ayrıca başka bir hadisinde: "Temizlik, imanın bir parçasıdır." buyurmuştur.

Müslümanlar olarak korona virüsünü ciddiye alıyoruz, camiler kapalı ve uzun süredir her hangi bir aktivite yapmıyoruz.”

6-  114 Vatandaş Türkiye’ye Gönderildi

Türkiye Cumhuriyeti Kopenhag Büyükelçiği’nin sosyal medya hesabı Facebook’ta bilgilere göre, Danimarka’da geçici olarak bulunan 114  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı istekleri üzere THY uçağı ile 24 Nisan’da Türkiye’ye gönderildi.

Bunun yanında komşu İsveç’ten ambulans uçakla Türkiye’ye getirilen hasta haberi, Danimarka’da sosyal medya aracılığıyla hızla yayılarak, vatandaşlar için güven,  övünç ve gurur kaynağı oldu.

Kopenhag Büyükelçisi Kenan İpek de havaalanına gelerek vatandaşlarımızı uğurladı.

Danimarka’dan Kısa Kısa

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
D. Emin Bilge Arşivi
SON YAZILAR