Dilanur Betül Devir

Dilanur Betül Devir

"İki elin sesi"nin gücünü hatırlamalıyız

"İki elin sesi"nin gücünü hatırlamalıyız

Artık çok fazla kullanılmayan bir söz var; "İmece"... Sözlükte eskiyenlerden... Eskiden özellikle köy gibi küçük ve kırsal yerleşim alanlarında bir işin köylünün ortak katılımıyla herkesin bir ucundan tutmasıyla yaptığı işler için kullanılırdı. Ortak eylem yapmayı, birlikte hareket etmeyi anlatırdı. Bugünlerde artık çok geride kaldı!

"Bir elin nesi var, iki elin sesi var" sözü, toplumsal dayanışma, birlikte çalışma ve yardımlaşmanın gücünü ifade eden anlamlı bir söz grubudur. İnsanlar doğası gereği sosyal varlıklardır. Toplumlar da bireylerin bir araya gelmesiyle aynı hedef ve ülkü için bir arada yaşamasıyla oluşur. Doğamız gereği tek başına altından kalkamayacağımız yükler, işler vardır. İlkokul sıralarında öğretmenimiz, atasözleri konusunu işlerken beni kaldırmış ve "tek elinle ses çıkart" demişti. Tabi ne kadar uğraşsak da becerememiştim doğal olarak. Sonra önce parmak şıklatma yoluyla iki parmağımı kullandırarak cılız bir ses çıkarttırmıştı öğretmenim. Ardından ise yanımdaki sıra arkadaşımla "çak" yaparak ellerimizi birbirine vurduk. Sınıftaki meraklı ve sessiz bekleyişle birlikte bizim çak sesi dört duvar arasında yankılanıverdi.

Aziz öğretmenim, "Gördünüz mü? Tek başına ne kadar uğraşırsak uğraşalım bir elden ses çıkartamayız. Ama iki elin sesi de etkisi de çok ve güçlü olur" demiş ve birlik ve beraberliği güzelce anlatmıştı.

Hayatımızda da tek başına bir elin yapabileceği iş, genellikle sınırlıdır, ancak birlikte çalışan iki el, daha büyük ve önemli işler başarabilir. Evet insan mükemmel bir varlıktır ama aynı zamanda hiç birimiz süper güçlerle de donatılmış değiliz, yani süperman gibi olağanüstü film kahramanı gibi her bir şeyi tek başımıza yapamıyoruz. Her işi tek başımıza yapamayız. Mutlaka güç birliği yapmalıyız. Mutlaka ama mutlaka takım oyununa ihtiyacımız var. Bu fikir istişaresi de olabilir elimizi birlikte taşın altına sokmak da olabilir. Ama mutlaka güçler birleşmeli. O iki elden çıkan gücü hatırlamalıyız. Tek başımıza, ferdi ve fevri hareket etmek yerine ekip ruhuyla, bir ve beraber olabilirsek engelleri daha kolay aşar, menzile daha rahat ulaşırız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dilanur Betül Devir Arşivi