Dilanur Betül Devir

Dilanur Betül Devir

Kitap okumayı sevebiliriz!

Kitap okumayı sevebiliriz!

Konya’da çok güzel bir etkinliği geride bıraktık. Binlerce hatta milyonlarca kitabın sergilendiği yazarlar ve okurların buluştuğu benim için en keyifli alışveriş etkinliğinin olduğu Konya Kitap Günleri… Her yıl gelmesini iple çektiğim, bu organizasyon için özel bir kumbara yardımıyla para biriktirdiğim bu güzel organizasyonda yine birbirinden güzel kitaplar edindim. Harika bir organizasyondu. Ne yazık ki okuma kültürü çok fazla olmayan bir toplumuz. Kitapları rafında seviyoruz. Çoğunlukla da vitrin süsü yapıyoruz. Oysa her biri başka bir hazine, ayrı bir okyanus olan kitapları keşfedebilsek, okumanın keyfine varabilsek dünya bizim için çok daha güzel olacak!

İlkokul sıralarından bu yana öğretmenlerimiz, büyüklerimiz “kitap okuyun” tavsiyesinde bulunur. Eğitimcilerin dilinden “okuma alışkanlığı” sözcükleri eksik olmaz. Peki bu alışkanlığı nasıl kanacağız? “Oku yavrum” demeyle oluyor mu? Elbette hayır!

Öncelikle kitap okuma motivasyonumuzu yükseltmeli, mental açıdan kendimize buna hazırlamalıyız. Her gün belirli bir zaman dilimi ayırarak az da olsa kitap okuma ritüeli yakalamayız. Rastgele değil ilgi alanımıza uygun kitaplar okumak akıcılık ve süreklilik açısından önemli. Tabii sıradanlıktan da kurtulmak gerekir. Farklı türlerdeki kitapları da keşfetmek iyi bir deneyim sağlayacaktır. Kitapları yanımızda taşıyarak boş anlarımızda, bekleme zamanlarımızda okuma fırsatı bulabiliriz.

Rotamızı çizmek, kendimize bir hedef belirlemek de güzel bir motivasyon kaynağı olacaktır. Günlük, haftalık veya aylık okuma hedefleri çoğunlukla işe yarıyor. Ortam da çok önemli. Evde bir kitap okuma koltuğu ya da köşesiyle bu işe olan inanç ve sevdamızı ortaya koyabiliriz. Okurken sessiz, sakin ve rahat bir ortam seçebiliriz.

Okurken ilginç bulduğunuz yerlere not alın ve bunları daha sonra tekrar gözden geçirin. Ayrıca, okuduklarınızı başkalarıyla tartışarak daha derinlemesine anlayış elde edebilirsiniz. En önemlisi de eğer çocuklarınız varsa, onlara okuma alışkanlığını aşılamak için kendi örnekliğinizle ilham kaynağı olun. Aile içinde kitap okuma alışkanlığı geliştirmek, gelecek nesiller için önemlidir. Unutmayın, okuma alışkanlığı zaman alabilir ve sabır gerektirebilir. Kendinize baskı yapmadan, keyif alarak ve kendi hızınızda ilerleyerek bu alışkanlığı kazanabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dilanur Betül Devir Arşivi