Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu

Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu

Son Dört Ayda İsrail’in Suriye’ye Saldırılarının Sebepleri Üzerine Düşünceler

Son Dört Ayda İsrail’in Suriye’ye Saldırılarının Sebepleri Üzerine Düşünceler

Bu yazının konusu, İsrail’in 2023 yılının başlarından günümüze kadar neredeyse her hafta aralıksız Suriye’ye saldırılarının sebebini sorgulamaktır. Bu, ilan edilmemiş bir savaş gibidir.

Maalesef Suriye, kendini savunamıyor bile. Tıpkı zehirli bir yılanın saldırılarına maruz yaralı bir insan gibi ancak bağırabiliyor. Örneğin, dün Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’ya göre İsrail uçaklarının, Suriye'nin Humus vilayetinde düzenlediği hava saldırısında en az 5 askerin yaralandığı bildirildi SANA’nın askeri kaynaklara dayandırdığı haberine göre, saat 00.35 sıralarında İsrail uçakları Humus vilayeti ve kırsalındaki bazı noktaları hedef aldı. Kaynaklar hava savunma sistemlerinin karşı koyduğu bombardımanda 5 askerin yaralandığını ve maddi hasar yaşandığını aktardı. Ancak yerel kaynaklar, İsrail’in Suriye hükümet güçlerinin yanı sıra İran'a yakın silahlı gruplara ait mevzileri de bombaladığını aktardı. Kentte çok sayıda patlama sesi duyulduğu, bir araştırma merkezinin alev aldığı ve kurtarma ekiplerinin bölgeye sevk edildiği belirtildi.

Yine aynı sitenin bir önceki haberinde şöyle diyor: İsrail savaş uçakları Halep Uluslararası Havalimanını bombaladı. Suriye Ulaştırma Bakanlığı maddi hasarın meydana geldiği havalimanının uçuşların bir süreliğine durdurulduğunu açıkladı. Bombardıman ardından yangın çıktı ve iniş pistindeki hasar nedeniyle, 12 yıllık savaştan sonra yeni açılan Halep Uluslararası Havalimanı hizmet dışı kaldı. Suriye Savunma Bakanlığı, "Bugün saat tam 02:07'de İsrail düşmanı, Akdeniz yönünden Lazkiye'nin batısından Halep Uluslararası Havalimanı'nı hedef alan bir hava saldırısı düzenledi. Havalimanında maddi hasara yol açarak hizmet dışı bıraktı" açıklamasında bulundu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre İsrail, Halep Uluslararası Havalimanı'nı birkaç füzeyle hedef aldı, bu da ciddi maddi hasara neden oldu. Suriye yetkilileri havalimanı saldırısında şimdiye kadar insan kayıpları hakkında herhangi bir bilgi paylaşmazken, havalimanın hizmet dışı kaldığı kaydedildi. Halep Uluslararası Havalimanı, 6 Şubat depreminin ardından ülkeye akın eden insani yardım uçaklarının ana varış noktası olarak kullanılıyor.

Bu haberler sitede ve başka kaynaklarda böyle uzayıp gidiyor. Değişik kaynakları da kullanarak yaptığım çalışmada 1 Ocak 2023’ten şimdiye kadar en az 9 kez İsrail, Şam başta olmak üzere ABD ile birlikte Suriye’ye İran ve ona bağlı örgütleri bahanesiyle saldırmıştır. Buna Golan’dan yapılan kara saldırıları dâhil değildir.

Bu saldırıların amacı ve hedefi nedir? İsrail neden Suriye’ye saldırmaktadır. Eğer amacı bir örgütü vurmaksa DSG ya da DAİŞ’i vurabilir. Beşar Esad’i devirmek istese onu da yapabilir. Öyle ki İsrail, 52 yıllık katil Şam rejiminin karargâhını yani Esad’ı dahi vurmak istese onu da yarım saate yok edebilir. Çünkü Suriye’nin hava sahasının kontrolü Rusya’nın elindedir. Rusya, buna bırakın karşı çıkmayı bilakis İsrail’e yardım ediyor. Öyleyse bu saldırıların hedefi nedir? Sadece sesli düşünüyorum:

  1. İran’ı ve ona bağlı örgütleri zayıflatmak. Ancak bu da çok zor bir seçenektir. Çünkü bir kara veya nükleer saldırı olmadan İran, bölgeden atılamaz.
  2. Evangelizm-Siyonizm ittifakı Tanrı’yı Armagedon savaşına zorluyor. Öyle ki, Türkiye-Suriye depremini bile böyle yorumladılar. Ve burada HAARP teknolojisinin kullanıldığını iddia ettiler.
  3. Bu saldırılarda, kızım sana diyorum ama gelinim sen anla der gibi Türkiye’ye de mesaj veriliyor. Türkiye seçimleri ve Jaruselam Post’un Erdoğan’ın hedefleri yazısı.
  4. Irak kimyasal silahlar, Kaddafi sebepsiz şekilde ve Arap Baharı kumpasıyla, Osmanlıdan sonra üçüncü aşamaya evrilen Arap devletlerini tekrar formatlamak.
  5. İsrail’in Hamas gibi direniş örgütlere karşı başarısızlığını örtmek.
  6. Yaşamak için mutlaka bir dış düşmana ihtiyaç duyan İsrail’in protestocu halkının sesini kısmak ve aldı oluşturmak.
  7. Suriye’nin tamamen savunmasız bırakılması ve kapsamlı bir işgal için alt yapı oluşturulması
  8. Türkiye, İran ve Rusya’nın barış çalışmalarını boşa çıkarmak.

Unutulmasın ki söz konusu İsrail olunca Rusya dâhil olmak üzere tüm Batı(l) Dünyası, Kudüs için İslam Dünyasına karşı müttefiktir. Tıpkı 1917 yılında Osmanlının müttefiki hatta onu cebren ve hile ile I. Dünya savaşına sokan Almanya’nın kadim düşmanı Fransızların Kudüs’ü Osmanlıdan almalarını kutlamaları gibi, Ruslar da mutludur.

Suriye Bereketli Hilal’in kaburga bölgesi olup, Suriye küçük Ortadoğu’dur. Sünni İslam Dünyası’nın merkezidir. İsrail, ateşle ve geleceğiyle çok tehlikeli biçimde oynuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu Arşivi