Fahrettin Damga

Fahrettin Damga

Amerikan rüyasının sonu

Amerikan rüyasının sonu

Olan oldu, Amerikan rüyası kabusa dönüştü.

Dünyaya örnek gösterdikleri, sözde uğruna ülkeler işgal ettikleri demokrasilerinin ne kadar pamuk ipliğine bağlı olduğunu gördük.

Verdikleri “Muz Cumhuriyeti” görüntüsü tarihe geçti.

20 Ocak’taki yemin töreni öncesi ABD ordusuna mensup askerler yeni bir baskın korkusuyla ABD Kongresi’nde yatıp kalkıyor.

Tam bir üçüncü dünya ülkesi görüntüsü.

Düşünün o fotoğraflara yansıdığı gibi koridorlarda yatan askerler TBMM’de olsa neler söylerler ne tavsiyelerde bulunurlardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında yaptırdıkları hangi tezvirat varsa kendileri yaşıyor. Seçimi kaybetse bile iktidarı devretmeyeceğini söyletiyorardı içerideki etki ajanları eliyle.

Şimdi Trump’ın başkanlığı devretmeyeceği, taraftarlarının yeniden Kongre’yi basacağından korkuyorlar. Yetmiyor ordu Genelkurmay Başkanı Mark Milley ve kuvvet komutanları imzalı bildiriyle, “ABD ordusu anayasayı korumaya bağlı kalacak. 20 Ocak’ta Biden göreve gelecek ve bizim 46’ncı başkomutanımız olacak” açıklaması yapıyor.

Yani bildiğimiz tanımlamayla ABD Ordusu muhtıra veriyor. Yani siyasetin tam göbeğine oturuyor. Maksat ordunun çoğunluğunu oluşturan ve Trump’ı destekleyen kesimleri frenlemek.

ABD’nin artık nurtopu gibi bir iç düşman algısı var. Bu gerçekle henüz yeni tanışıyorlar ve nasıl başa çıkacakları konusunda bir fikirleri yok.

Ne yaparlarsa yapsınlar içeride bir çatışma görünüyor ufukta. Hangi makyajla kapatmaya çalışırlarsa çalışsınlar zaten çok kültürlü ve değişik milletlerden oluşan göçmen toplum bu farklılıklarını tabanda çatışmaya kanalize etmeye başladı görüntüsü var.

Olan biten bu toplum tabanındaki bu çatlağın yansıması. İşte bu yüzden Trump’a çok şey borçlu dünya.

Onun 4 yıllık başkanlık süresi kurulmakta olan yeni dünya düzeninin miladı sayılacak.

Belki dünyayı saran ABD ahtapotunun dengesini bozup kollarını güçsüzleştirdiği, içine kapanmasının yolunu açtığı ve bu sebeple mazlum coğrafyaların az da olsa nefes alabildiği bir zaman dilimine giden yolu açtığı için minnetle anılacak.

ABD’de yaşanan olaylar küresel sermaye ve ABD milliyetçileri arasında. Küresel sermaye başkanlığını elinden almayı başardığı Trump’ın bir daha başına bela olmaması için siyasi hayatını bitirmek için “azil” kartına oynuyor.

Başarabilecekler mi bilinmez.

Fakat bir gerçek var ki bundan sonra ABD siyasetinde Trump olmasa da etkisi çok uzun yıllar sürecek. Biden’ın elinde patlamaya hazır bir bomba var. Göreceğiz ki ABD dışarıdan çok içine konsantre olmak zorunda kalacak.

Güç ve iktidar mücadelesi uzun yıllar sürmeye aday. Üstelik yaşanabilecek ekonomik bir gerileme çatışmalara ve puzzle’ın dağılmasına kadar gidebilir. Belki bunları yakın gelecekte bile görebiliriz.

Zira olaylar yıldırım hızıyla ilerliyor. Açıkçası her tür analizini ABD’ye ve ideallerine göre yapanların dengesi bozuldu, olan biteni nasıl yorumlayacaklarını şaşırmış durumdalar.

Tek istedikleri 6 Ocak öncesine dönmek. Elbette mümkün değil. Cin şişeden çıktı bir kere.

Hollywood yapımı ABD filmi bitti. Acı gerçeklerle yüzleşme zamanı artık.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Fahrettin Damga Arşivi