Fahrettin Damga

Fahrettin Damga

Selçuk Bayraktar’ın aldığı nişan göz ardı edilmemeli

Selçuk Bayraktar’ın aldığı nişan göz ardı edilmemeli

Önce bölgesinde ardından Türk-İslam coğrafyasında ve tabii ki dünyada örnek, önder, lider ülke olma yolunda her alanda adım adım hedeflerine doğru ilerlemekten öte koşarak yoluna devam eden Türkiye, nedense zaman zaman iç çekişmelerden dolayı gerçek kimliğini göstermekte zorlanıyor.

Mesela bu hafta içerisinde Türkiye için elbette kardeş Azerbaycan için dünyaya verilen bir mesaj vardı. Neydi bu mesaj Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar’a Karabağ nişanını törenle vermesiydi.

Bu alana girmeden önce dünyaya baktığımız zaman görüyoruz ki pandemi sürecisinde savunma, ekonomi ve insan gücü ile dünyayı yönetmeye talip olan ve bu döneme kadar kendilerini “güç” olarak gösteren ülkelerin bu güçlerinin sadece “dev aynasında” insanlığı kandırdıklarına şahit oluyorduk.

Pandemi süreci uzadıkça dev aynasında “dev”lerin nasıl bir cüce olduklarını gördük.

Pandemi döneminde aşılamayı Türkiye gibi hızlı ve sistemli yapabilen üç ülkeyi sayabilir misiniz?

Pandemi sürecinde Türkiye olarak bir tek eksiğimiz kaldı. O da aşı. İnşallah burun spreyi ile bu alanda da yeni bir devrim yaparak insanlığa sunacağız.

............

Şimdi gelelim esas bu haftaki yazımızın özüne.

Dünya tarihine Türk coğrafyasında yeni bir zafer olarak geçen Azerbaycan-Ermenistan savaşının ardından Azerbaycan’ın yanında Türkiye’nin bölgenin başaktörü olduğunu bir kez daha dünyaya ilan ettik. İlişkilerimiz çok iyi olsa da bu mesajı Rusya da çok iyi hatta en canlı ve de en yakından gördü.

Bu zaferin ardından Rusya’nın aksine Türkiye, anlaşmanın garantörü değil ama Rusya ile Azerbaycan’da kurulacak Ortak Gözleme Merkezi’nden İHA ve diğer imkanlarla ateşkesin denetlenmesinde görev aldı.

Arazide görevli Rus barış gücünün karargâhı ise Dağlık Karabağ’ın başkenti Hankendi’de oldu.

Burada Türkiye için en önemli artılardan biriside Nahçıvan’dan başlayıp Ermenistan üzerinden Azerbaycan’a bir ulaşım hattını garantilenmesi oldu. Türkiye’nin Orta Asya’ya, bölgenin de Anadolu üzerinden Avrupa’ya açılması için alternatif bir hat olan bu hattın anlamı önemi hâlâ anlamış da değil..

Rusya aracılığında Azerbaycan ile Ermenistan arasında yapılan anlaşmanın şüphesiz en büyük kazananı ise Sayın İlham Aliyev komutanlığındaki liderliğindeki kardeş Azerbaycan oluyordu.

Azerbaycan, 1993 yılından bu yana işgal altındaki Dağlık Karabağ civarındaki 7 rayonunun tamamını yılsonuna kadar geri alacak. Yine burada bir diğer önemli Azerbaycan kazanımı ise Nahçıvan üzerinden Türkiye ile ulaşım koridoru açılmasının garanti altına alınmasıydı.

..........

Bu küçük hatırlatmaları yaptıktan sonra bugüne gelelim. Maalesef Türk basınında kamuoyunda bile küçük hesaplar yüzünden tam olarak yansıtılmayan tarihi bir olay bu hafta içerisinde yaşandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın Aliyev, Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar ile ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün'ü makamında kabul ediyordu.

Sayın Aliyev ile Bayraktar’ın bu tarihi görüşmesinin özünde savunma alanındaki yeni iş birliği, Karabağ Savaşı'nın seyrini değiştiren insansız hava araçları ve teknoloji alanındaki yeniliklerinde en üst düzeyde ele alınmasıydı.

Çünkü bu tarihi görüşme Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın tüm bilgisi ve dahlinde yapılıyordu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar'ı Karabağ Nişanı ile ödüllendirirken gelecek içinde tarihi sözler veriliyordu. Çünkü Baykar üretimi SİHA'lar Azerbaycan'ın Karabağ zaferinde önemli olmanın çok daha ötesinde nokta vuruşları ile zaferin mihenk noktası oluyordu.

SİHA’ların başarısı başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Avrupa’sından Çin’e tüm dünyaya da anlamlı bir mektup yazılmasıydı. Çünkü pek çok sözüm ona silah ve savunma sanayinde söz sahibi olduklarını iddia edenlerin o günlerde dudakları uçuklamış uykuları kaçmıştı. Rüyalarında yeniden uyanan ve üzerlerine doğru hızla gelmekte olan Türkleri görüyorlardı artık. Bu tarihi görüşmenin şifrelerini Sayın Selçuk Bayraktar twitter hesabından yaptığı paylaşımlar ile şöyle paylaşıyordu; "Babam Özdemir Bayraktar ve ağabeyim Haluk Bayraktar ile birlikte Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlhan Aliyev tarafından Karabağ Nişanı'na layık görülmekten dolayı büyük şeref ve onur duyduk. #TekMilletİkiDevlet'in ortak geleceği için çalışmaya devam edeceğiz."

..............

 

İşte Türk-İslam coğrafyasında “Tek Millet İki Devlet’in ortak geleceği”ni dost düşman iyi okumalı diyorum.

Sağlıklı mutlu huzur dolu haftalar dileğimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Fahrettin Damga Arşivi