Fatma Kübra Karamürsel

Fatma Kübra Karamürsel

Belgin Sarılmışer Anısına…

Belgin Sarılmışer Anısına…

Uzun zaman sinemaya gidemedikten sonra ilk gittiğim filmin Bergen olması en doğru bir seçimdi bana göre. Bir senaryo dahilinde izlediğim yaklaşık 2 buçuk saatten bu kadar etkilendikten sonra hayatının filme sığmayan anılarına daldım. Hayal bile edemeyeceğim acının kısacık bir ömre sığmış olması içimi yaktı. Adı üstündeydi gerçi o Acıların Kadınıydı…

Birkaç röportaj izledim ama bir tanesini izlemek yeterince zor oldu.  Kadın cinayetlerinin gündemden düşmediği günümüzde, zanlıların neredeyse cezasız kalmaları hala en büyük derdimiz. Üzerinden geçen yıllar bu konuda maalesef ki çok fazla değişime sebep olamadı. Birçok konuda ilerlemiş olsak da bu noktada yerimizde saymaya devam ediyorduk.

Filmden çıkıp annemle film hakkında konuşarak yürürken yanımızdan geçen birkaç insanın kendi aralarında fazlasıyla yüksek sesle ve saygısızca olan o konuşmasına şahit olduk:

 “Neden kimse Bergen’in aldattığını söylemiyor?”

Bu ve benzer düşüncede insanlar oldukça kadın cinayetlerinin, sadece gücü yettiği için bir kadını öldürme hakkı olduğu düşünen ve bu konuda ısrar eden insanların azalmasını beklemek hataydı sanki. Kadın hala 2.sınıf insandı, kadın bir erkeğin sahip çıkmak zorunda olduğu namus kavramından başka bir şey değildi, hatta kadının evden çıkmasına, çalışmasına ne gerek vardı? Yaptığı bir hata yüzüne kezzap atılmasını haklı görüyordu hatta öldürmek namusunu temizlerdi. Bir kadından dünyaya gelmiş olan bu zihniyetteki insanların hala aramızda ve başı dik geziyor olması yeterince büyük bir utanç kaynağı bana göre.

Son olarak filmle ilgili çok fazla eleştirilen bir konuya değinmek istiyorum. İzleyenlerin bir kısmı Farah Zeynep Abdullah’ın şarkıları kendi sesiyle söylemiş olmasından rahatsız olmuş. İlk başlarda acaba gerçekten rahatsız eder mi diye bakarak izlesem de filmde asıl anlatılmak istenen o sesin acılarıyla yoğrulmasıydı bana göre ve açıkça söylemek isterim ki beklediğimden çok daha güzel bir performans izledim. Oyuncuların hepsi rollerinin hakkını vermişti ve muhteşem bir kadroyla oynanmıştı.

Filme gittiyseniz eğer bu konuda sizin de görüşünüzü bilmek isterim. Ve umarım kadın cinayetlerini sadece filmlerin konusu olarak göreceğimiz günler yakındır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Fatma Kübra Karamürsel Arşivi