Fatma Kübra Karamürsel

Fatma Kübra Karamürsel

İnstagram hikayelerinin kamera arkası: Sosyal hayatlarımız sosyal medya ile mi sınırlı?

İnstagram hikayelerinin kamera arkası: Sosyal hayatlarımız sosyal medya ile mi sınırlı?

Sosyal medya, hayatlarımızda kendisine büyük bir yer açarak ilerlemeye devam ederken durup bakma ihtiyacı duydum ve kendime sorduğum ilk soru şu oldu: Günümün kaç saatini sosyal medyada harcıyorum?

Tamamen kötü yanlarından ve zararlarından bahsetmek istemediğimden yazıya hayatımıza giren kolaylıklara bir tırnak açarak başlamak istedim. 

İlkokul yıllarımda annemle birlikte anneannem ve teyzelerimle konuşabilmek için ankesörlü telefonlara gittiğimiz yılları hatırlıyorum. O zamanlar hepimizin ceplerinde taşıyabildiği bir teknoloji olmadığından uzaklıkların hatırlanması özel günlerde ankesörden yapılan aramalarla veya bayramdan bayrama yapılan edilen ziyaretlerle mümkündü. 

Şimdilerde hala olmuş biri olarak her gün yaptığım görüntülü konuşmalarla kilometrelerce uzaktaki yeğenimin büyümesini her gün takip edebiliyorum. Eskiden büyüklerimizi sadece bayramda el öpmeye gidilen evlerde yılın bir günü görebilirken doğru kullanımda akraba ilişkilerimize bu durumu olumlu yansıtabiliyoruz. Bu durum sosyal medyanın hayatıma kattığı en büyük güzelliklerden birisi.

Diğer yandan da günümüzün büyük bir kısmını geçirdiğimiz ve paylaştığımız hesaplarımızda yansıttığımız hayatlarımız gerçek hayatlarımızdan çok öte sahte bir profil sunuyor. İlişkilerimizi tamamen oraya taşımış buluyoruz. Bir doğum günü kutlamasında yüz yüze söylemediğimiz cümleleri satırlara döküyoruz, sevdiğimizi hareketlerimizle değil fotoğraflarla, verdiğimiz değeri öne çıkarttığımız hikayelerimizle gösteriyoruz. 

Peki nerede kaldı eski arkadaşlıklar diye de düşüyor muyuz hâlâ?

Bir diğer yandan beni rahatsız eden konu ise yaş ortalaması. Paylaşılanların herhangi bir kısıtlamasının neredeyse olmadığı bu sosyal dünyada yaşanabilecek olumsuz olayların önüne geçmek ve konu hakkında bir bilinç oluşturmak bize kalıyor. Bu durum sadece çocukların telefonda karşılarına çıkan görüntüler olmaktan öte, onların sosyal medyada ulaşılabilir olmasının da doğuracağı sorunları beraberinde getiriyor. Bu durumda sadece belirli bir yaş altının değil üstünün de hangi amaç ve psikolojiyle sosyal medya kullanıcısı olduğuna dikkat etmeyi gerektiriyor.

Yani günün sonunda hayatlarımızın tam ortasına yerleşmiş bu yeni dünyaya ayak uydururken gerçek hayat ile arasına doğru bir sınır koymak küçümsenmemesi gereken bir önlem halini alıyor. 

Peki siz sosyal medyaya kaç saatinizi ayırıyorsunuz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Kübra Karamürsel Arşivi