Fikret Coşar

Fikret Coşar

Aşırı hız ve hayatımız

Aşırı hız ve hayatımız

Hep bir koşuşturmayla giden hayatımız, korona salgını nedeniyle alınan tedbirler dolayısıyla evde kalma ve sokağa çıkma kısıtlamalarıyla birazcık da olsa hayatımız sakinleşti, durağanlaştı.

Neydi öyle iş telaşı, alışveriş telaşı, o yapılacak bu yapılacak derken ne kendimize ne eşimize çocuklarımıza, ne de çevremize yeteri kadar istesek te vakit ayıramıyorduk.

Hızlı koşuşturma esnasında birçok şeyleri es geçiyor, farkında bile olamıyorduk. Otomobille yapılan hız testlerinde yüksek hızla giden sürücünün etrafındaki objelerden çok azını görebildikleri, normal hızla gidenlerin hızlı gidenlerden çok daha fazla nesne gördüklerini tespit etmişler. Hele yavaş ve geze geze gidenlerin aynı güzergâhta çok daha fazla şey gördüğü tespit edilmiş.

Koşuşturmakla geçen bu hayat yüzünden etrafımızdakileri göremiyorduk, hayatımızı evde kalarak sürdürmeye başlayınca kendimize, ailemize, etrafımıza daha çok vakit ayırma imkânı oldu.  Daha çok zaman ayırmanın, birlikte vakit geçirmemizin bu vakitleri değerlendirince bunun da ayrı bir nimet olduğunu gördük.  Okumaya, yazmaya, öğrenmeğe aile içi muhabbetin artmasına vesile oldu. Evdeki eşlerimizin günlük telaşelerini, sıkıntılarını, zorluklarını daha yakından görmüş olduk.

Hâsılı hız her zaman avantaj olmaz. Kontrol edemediğin hız avantaj değildir. Geçtiğimiz günlerde hızla gelen tırın fren kontrolü bozulunca duramayıp kontrol noktasında duran bir kaç araca çarpıp ölümlü kazaya sebep olmuştu. Hızlı okumak da içeriğini anlamadıktan sonra bir avantaj değildir. Hızlı okumak değil anlayıp okumak, hızlı konuşmak değil anlaşılmak önemli. İkisini bir arada becerebiliyorsak ne ala, lakin bu da çok zor.

İş telaşı içerisinde hızla koştururken kendimize ailemize çevremize bakmayı da unutabiliyoruz, daha doğrusu o hızla koştururken göremiyoruz. Bu yüzden ailemize, çevremize bakabilmek için biraz hız kesmemiz lazım. Hoş bunları birileri de çok iyi bildiği için milleti geçim derdine düşürüp asgari hayata/ücrete mahkûm edip seni hayat içerisinde koşuşturup ne kendine, ne ailene nede çevrene vakit ayıramayacak hale getiriyorlar. Şöyle etrafımızdaki dünyaya, memleketlere bir bakın. Ancak buna rağmen bizim çok çabalamamız gerekiyor.

Hızlı teknolojik gelişmelerinde bize hükmetmemesi için bizim onlara hükmedip onlardan faydalanmamız lazım ancak bu şekilde gelişmeleri lehimize çevirebiliriz. SAĞLIK, VAKİT ve PARA üçü bir arada olduğunda bir kıymeti oluyor. Bunların bir arada olmadıklarını düşünsenize. Vesselam. 

BU DA GEÇER

Dışarıda hava bahar olmuş.

Her tarafı korona da sarmış.

Millet hep evde beraber kalmış.

Geçermiş bu salgın da geçermiş.

 

Ne olur hep evinizde kalın.

Ellerinizi de devamlı yıkayın.

Virüs bulaşacak şeyi yapmayın.

Lütfen dikkat et, hasta olmayın.

                        

Bugünler de geçer korkmayın.

Evde etrafınızdakileri yormayın.

Değerlendir bu vakti fırsat sayın.

Okuyup araştır haydi boş durmayın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fikret Coşar Arşivi
SON YAZILAR