Fikret Coşar

Fikret Coşar

Haberiniz doğru olsun

Haberiniz doğru olsun

Besmele çekip BBN HABER de yazmaya başladık. Arayıp, mesaj gönderip, tebrik eden tüm dostlarıma teşekkür ederim. Gayret bizden, tevfik Allah’tandır. Rabbim yardımcım olsun, faydalı olmayı nasip eylesin.

İlk yazımda birlik ve beraberlikten kısada olsa bahsettim. Şimdi de BBN HABER’in HABER kavramına bir bakalım haber nedir, ne değildir, en doğru haberi kim verir? Haberin yalanı da olur muymuş? Öncelikle haber nedir? ”Son zamanlarda geçen bir olay, yer alan olgu, değişen bir durumla ilgili olarak edinilen bilgi, duyulan söylentiye” HABER denilmiştir. Sunulan haber metninde her türlü taraflı değerlendirmelerden ve söz oyunlarından uzak durulur. Metin kısa, haber dili de yalındır diye kısaca tarif edilir.

Öğrenilen HABER’le insanlar bilgilenir ona göre İNANCINA, düşünce yapısına yön verir, kararlarını ona göre alır, sevinir, üzülür, korkar, hazırlık yapar, davranışlarına ve hayatına yön verir vb. gibi. Dolayısıyla haber çok önemlidir. Öncelikle haber güvenilir mi,  emin mi, yalan haber/ asparagas mı önem arz eder. Haber doğruysa paralel olarak ona göre şekillenen tavırlar ve ameller doğru ve isabetli olacak, değilse yapılanların hepsi boşa gider.

SORUMLU ve DOĞRU HABER anlayışına sahip olmalıyız.  Haber akışını, haber iletişimini, dağıtımını yapanlar GÜVENİLİR, DOĞRU HABER sunmakla mükelleftirler. Haber ve habercilikte olması gereken budur da yayın yapan kuruluşların hepsi böylemi? Dünya geneline baktığımızda maalesef, uydurma, asılsız yönlendirmek için masa başında üretilmiş haberlere de çokça rastlıyoruz. Bunları yapanlarında yüzleri hiç kızarmıyor. Bilinçli olarak kamuoyu oluşturmak ve yönlendirmek için yapıyorlar.

Örnek verecek olursak kimyasal silah var diyerek, Fransa açıklarında petrol sızdıran geminin denizi kirletmesini ve petrole bulanmış deniz kuşlarının görüntülerini Irak’ı işgal planında Iraklı yöneticileri yapmış gibi onların üzerine suçu atıp kendileri çok Iraklardan gelip IRAK ‘ı işgal gerekçesi olarak kullandılar.  İşgalden yıllar sonrada görüntülerin Fransa’dan olduğu öğrenildi. Arkasından kimyasal silah yoktu biz uydurduk itirafı da geldi. Tabi ki iş işten geçtikten her şeyi olupbittiye getirdikten sonra yaptılar açıklamayı. 11 Eylül’de İkiz Kuleleri/ DÜNYA TİCARET MERKEZİNİ YIKARKEN dünyanın gözüne sokarcasına naklen yayınlayıp dünya halklarına TV’den izlettirdiler. Televizyondan naklen ikinci kuleye uçağın çarpmasını izleyenlerden biri olarak söylüyorum.  Sonra da bunu Müslüman halkların üzerine attılar. Sonra da gidip zengin maden yatakları olan bir kuşak bir yol projesi üzerindeki Afganistan’ı işgal ettiler. Buna benzer çok fazla örnekler verilebilir.

Toplumu milletleri kendi arzu ve istekleri istikametinde yönlendirmek adına ilkesiz, doğruymuş, yanlışmış, ayırt etmeden, kasıtlı, iftiraya varan haberleri basan, yayınlayan kuruluşlar var mı? var. Bunu vazife edinmiş gözümüzün içine baka baka yalan söyleyenler TARAFLI yayın yapanlar yok mu? Elbette ki var. Olmaya da devam edecek. Maalesef durumu bu kadar vahim hale getirdiler. 

Çözüm ne dersek BİRİNCİSİ: HABER veren, yapan kurum ve kuruluşların İLKELİ VE DOĞRU HABER’den şaşmaması lazım ki bu İDEAL olanıdır. Biz de izlerken bunları SEÇMELİYİZ…

İKİNCİSİ; topluma düşense izleyici olarak haber diye önüne sunulan her şeyi doğru olarak kabul etmeyip, almayıp bir disiplin dahilinde belirli filtrelerden geçirip ona göre haberi doğrulatıp hareket etmeli, bir hükme varmalıdır.

Benim bu konuda bir ölçüm var. Yıllardır ona göre temkinli olarak haberin içeriğini tam öğrenmeden bir hüküm ve karar vermem. Haberin arka planını iyice öğrendikten sonra bir karar veririm. Benim ÖLÇÜM, yol gösterenim; Ey inananlar! Herhangi bir kimse, özellikle de kötü huylara sahip FASIK biri size önemli bir haber getirirse, bu habere göre hareket etmeden önce, onun doğruluk derecesini iyice araştırın; yoksa bilmeyerek bir toplumun hakkını çiğnersiniz de, yaptığınıza pişman olursunuz! diyen HUCURAT SURESİ 6. ayettir.

Tavsiye ederim sizde uygulayın bu ayetin dediğini. Yanlışa düşmez hata etmezsiniz.  Her habere doğrudur diye inanmayın. Haberiniz olsun her haber doğru, güvenilir değil. DOĞRU HABER VEREN kaynaktan haber alın veya tetkik edin, araştırın süzüp alın vesselam.

NOT: Cuma akşamı Elazığ merkezli üzücü depremin olduğu haberi geldi. Geçmiş olsun dileklerimi iletir, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dilerim. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fikret Coşar Arşivi
SON YAZILAR