Fikret Coşar

Fikret Coşar

KENDİMİZİ VE ÇEVREMİZİ TEMİZ TUTALIM

KENDİMİZİ VE ÇEVREMİZİ TEMİZ TUTALIM

Aslan yattığı yerden belli olur derler de bu sözün doğrusu; insan yattığı/ bulunduğu yerden belli olur olsa gerek. Aslan/hayvanla insanın en belirgin farkından biride insanın çevresini bulunduğu haneyi temiz tutmasıdır.
Temizlik iman sahibi insanlarda daha belirgin olmalı ki imanları gereği temiz olmaları gerekir. Müslümanlar bazı ibadetleri çevreleri ve bedenleri temiz olmadan yerine getiremez. Salatı ikame etmeden evvel bütün bedeni temizlemek gerekiyorsa onu yaparlar/ guslederler. Guslü gerektiren bir durum yoksa sadece abdest alır. Su yoksa teyemmümle önce bedenlerini hadesten /pis şeylerden taharet/arındırma yaparlar. Sonra çevresini, salatı ikame edeceği yeri necasetten arındırıp ancak öyle ibadetini yerine getirebilir. Bu temizlik maddi olanıdır.
Bir de manevi boyutu vardır arınmanın/temizlenmenin. Aklını, inancını, imanını şirkten ve küfürden, inkârdan arındırıp şeytani düşüncelerden uzaklaşıp, temizlenmiş olmalıdır. Bu pisliklerden uzak durmalı, şirkten küfürden kaçınmalı/ içtinap etmeli. Şirke, küfre vb. bulaşmış haldeyken bedenini elli kere yıkasa da arınmış ol(a)maz. Bu halde yapılan ibadetlerin hepsi, amelleri boşa gider. Şirk matematikteki 0 (sıfır) gibi yutan elemandır. Kaçla çarparsanız çarpın SIFIRI isterseniz milyon değil trilyonlarla çarpsan sonuç SIFIRDIR. Sıfıra sıfır elde var sıfır. Yani şirk üzereyken, müşrikken yapılan amellerin hiçbir değeri yok, habitat amalikum / boşa giden amellerdir.” İşte bunların dünyada ve ahirette bütün amelleri heder olup gitti ve işte bunlar hep hüsran içinde kalanlardır. TÖVBE 9/69. AYET”
Şirk en büyük, zulümdür; “Hani bir zaman Lokman, oğluna öğüt vererek demişti ki: "Yavrucuğum! Allah'a ortak koşma, çünkü Allah'a ortak koşmak (şirk), elbette büyük bir zulümdür." LOKMAN 31/ 13. AYET
Şirk/MÜŞRİK en büyük pisliktir;  “Ey iman edenler! Müşrikler bir pisliktirler. Tövbe 9/ 28.Ayet” ŞİRK PİSLİĞİNDEN uzak durmalıyız.
Müminler o kişilerdir ki hem zihinlerini, akıllarını, imanlarını temiz tutarlar, hem de bedenlerini, çevresini, doğayı, dünyayı temiz tutarlar. Çevre temizliğine arkadaş çevresi de dâhildir arkadaşı temiz olan kendisi de temiz kalır arkadaşları da. Kişi arkadaşının dinindendir denir ya.
Hastalıkların, salgınların artmaması ve virüslerin bulaşmasını en aza indirmek için de MADDİ temizliğe daha da fazla önem vermeliyiz. Çevremizi pisletmeden çöpleri, pislikleri, izmaritleri, maskeleri, çocuk bezlerini vb. yollara, sokaklara değil çöp kutularına atmalı. TEMİZLİĞE, FİZİKSEL MESAFEYE, ÖZELLİKLE HASTA OLANLARIN MASKE TAKMASINA DİKKAT ETMELİ. Hem kendimizi hem diğer insan ve iman kardeşlerimizi korumalıyız. Vesselam. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fikret Coşar Arşivi
SON YAZILAR