Fikret Coşar

Fikret Coşar

MEDENİYET VE BEDEVİYET

MEDENİYET VE BEDEVİYET

Öncelikle Medeniyet nedir? Bedeviyet nedir? Bu kelimeleri anlamlarına bir bakalım:

MEDİNE: Şehir, kent, mahkemesi hüküm alanı, kuralları olan yer.

MEDENİYET: Bir ülke ve toplumun maddi ve manevi varlıkların düşünce, sanat, bilim, teknoloji ürünlerinin tamamını ifade eder.

BEDEVİYET: Medeniyetten uzaklık, bedevilik, şehirliliğin zıttı.

MEDİNEDE / MEDENİYETTEKİ BEDEVİ HAREKETLER;

Her ne kadar MEDİNE'de/ŞEHİR'de yaşasa da buradaki medeniyetin kurallarını içine sindiremeyen, kural ihlalinden inanılmaz derecede HAZ DUYAN BEDEVİ TİPLER var. İnsanların faydasına olan düzenlemeleri dikkate almayıp kendi ufacık çıkarı için egoistçe bazen de sadistçe tavrını sürdürüyor bu şehir bedevileri/magandaları. Özellikle TRAFİKTE yapılan can ve mal güvenliğini tehlikeye atan davranışlardan bahsedeceğim.

Şimdi bu BEDEVİ tavırlardan örnekler vereceğim;

* Ada etrafında dönüş yapan sürücüye yol verilir. Geçiş öncelik hakkı dönüş yapan araçtadır. Koca koca levhalarda da yazılıdır.

Ve fakat bu kural özellikle Konyalı sürücülerin çoğu için geçersizdir. Ben geçeyim sen ada etrafından ne zaman dönersen dön tavrı uygulanır. Dönüş yapan aracın üstüne üstüne hızlıca sürülür dönemesin diye. Döndürürsem namerdim der gibi. Ada etrafında dönen sürücüye kural gereği geçmesi için yol veren sürücüye hayretle bakılır, emin misin geçiyorum ha der gibi korka korka geçip gidilir.

* Tek yönlü yolun sağlı sollu girilmez işaretinin olduğu yoldan girip normal seyrinde olan aracın karşısından ters istikametten üstüne üstüne araç sürenler.

* U dönüşü yasak levhasına rağmen U dönüşü yapın o yoldaki araçların can ve mal güvenliğini tehlikeye atmak. Avrupa'da da aynı davranışını sürdüren bedeviler yüzünden orada yerli halk bu kural ihlaline TÜRK DÖNÜŞÜ adını vermişler.

whatsapp-image-2024-05-21-at-21-43-26.jpeg

*Konya'nın kanayan yarası. Düğün konvoyları trafiği aksatıp tehlikeye atıyor. Magandalar da cabası...

* Tek yönlü gidiş olan yoldan tam ters istikametinden gelen motorlu, bisikletli, bin bin sürücüleri.

* Çift yönlü gidiş ve gelişli ortada refüj / kaldırım olan yolun gidiş yönünün sol tarafına aracını koyup yolun sol tarafından trafiğin akışına engel olacak şekilde aracından inip refüjü yaya atlayıp, karşı yolun kenarından Fenni Fırın’dan ekmek alıp gelen gayri medeni sürücü. (Akıncılar Parkı’nın oradaki ekmek büfesinden).

* Trafikte seyir halinde iken karşıdaki sürücünün herhangi bir hatalı hareketinde ona el kol hareketi yapıp, sonra aracıyla önünü kesip karşıdaki sürücüyü bıçakla vb. şeylerle yaralayıp / öldürmek. Bu hareket BEDEVİLİK, ŞEHİR EŞKİYALIĞI DEĞİL DE NEDİR?

* Herhangi bir kazada, otobüs durağında çarptığı yayaya durup da yardımcı olacağına bırakıp kaçmak. (Aynıyle vaki yaşanmış bir olay)

Yerde yatan yaralıya yardım edeceğine hiç müdahale etmeyen ambulans çağırmayan öylece tiyatro izler gibi bakan diğer yayalar. Bu tavırlar bedevilik değil de nedir?

* Trafikte sağdan ilerleyen bisikletli sürücüye çarpıp kaçan, orada yaralı halde saatlerce kalıp müdahale edilmediği için kan kaybından bisiklet sürücüsü üç çocuklu bir BABANIN (BABAMIN) ölümüne yol açan bedevi değil de medeni mi?

* Apartman / Site otopark giriş ve çıkışının tam önüne arabayı park edip gitmek ne kadar bir medeni harekettir (!!!)

whatsapp-image-2024-05-21-at-21-44-46.jpeg

*İşte apartman otopark girişini kapatmış bir sürücü. Belediye temizlik aracı bile rahat yanaşıp çöpleri alamıyor.

* Motosiklete plakasız, egzozu patlak, hiç güvenlik donanımı kask, gözlük vb. olmadan araçların önünden, sağından, solundan slalom yaparak kendi can ve mal güvenliğini de hiçe sayarak motosiklet sürmek.

* Araç sürücülerinin kucağına 2-3 yaşlarında bebeleri alarak onlarla direksiyonda birlikte araç sürmeleri.

* Düğün konvoyu oldukların da kendilerini bütün trafik kurallarından müstağni sayan her türlü kural ihlallerini hakları sayan, kavşaklarda konvoy araçlarını durdurup trafiği tıkayarak halay çeken yol ortasında oyun oynayanlar araçlarının kornaları ile konser verenler ne kadar da medeniler! Değil mi? Aynı işlemi Avrupa’da yaptılar tespit edilenlerin ehliyetleri ellerinden alındı binlerce euro da cezaya çarptırıldı.

whatsapp-image-2024-05-21-at-21-49-21.jpeg

*Tırlardan oluşan bir düğün konvoyu. Havalı kornalarda ses kirliliği oluşturup rahatsızlık veriyorlar...

* Kavşaklar vb. yerlerde drift atıp lastik yakarak dönmek ne kadar medeni bir hareket değil mi?

Bu örnekleri daha çoğaltmak mümkün ve fakat bu kadarı yeterli diye düşünüyorum.

Medeniyet de insanlar medeni olmalı ve medeni kalmalı.

İnsan olmalı ve insan kalmalıyız. Birbirimize karşılıklı saygılı, haklara riayet ederek ve birlikte huzur içinde yaşamalıyız. Vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Fikret Coşar Arşivi
SON YAZILAR