MONA LİSA’DA NE VAR?
Mona Lisa İtalya'nın Floransa şehrindeki Rönesans sırasında Leonardo Da Vinci tarafından kavak bir pano üzerine Sfumato tekniği ile resmedilmiş 16. yüzyıl yağlı boya portresidir.
Resim hâlen Paris'teki Louvre Müzesi'nde Francesco Del Giocondo'nun karısı, Lisa Gherardini Portresi başlığı altında sergilenmektedir.
Mona Lisa tablosuna farklı senelerde değişik sebeplerle saldırılar oldu.
2009'da Rus bir kadın elindeki çayla dolu fincanı fırlattı.
Eser 1974'te Tokyo Ulusal Müzesi'nde sergilenirken tekerlekli sandalyeli bir kadın tabloyu kırmızı sprey boyayla boyamış ve müzenin engelliler için rampalar koymamasını protesto etmişti.
1956'daysa Bolivyalı bir öğrenci tabloya taş fırlatmış ve koruyucu camın kırılmasına ve eserin zarar görmesine neden olmuştu.
Mona Lisa, 1911'de çalınmış ve yaklaşık üç yıl boyunca bulunamamıştı. Mona Lisa tablosu, sanat tarihçileri tarafından her zaman ön planda tutulsa da küresel ününü 1911 yılında onu çalan hırsıza borçlu.
Birçok çeşitli zarara uğratılmaya çalışarak, farklı konulara dikkat çekilen eser geçtiğimiz günlerde de pastalı saldırıya uğradı.
Tekerlekli sandalyede oturan ve yaşlı kadın kılığına giren genç bir adam, Leonardo Da Vinci'nin dünyaca ünlü eserine pasta fırlattı.
Kremaya bulanan tablo, güvenlik camıyla korunduğu için zarar görmedi.
Koruyucu cam, müze çalışanları tarafından orijinal esere zarar vermeden temizlendi.
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, kişinin müzenin güvenlik görevlileri tarafından yakalanmadan önce etrafa güller fırlattığı ve "Dünyayı düşünün. Gezegeni yok etmeye çalışanlar var. Bütün sanatkarlar gezegeni düşünün, onun için bunu yaptım.” diye bağırdığı belirtildi.
İddiaya göre saldırı iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirildi.
Amacına ulaşır mı bilinmez ama sosyal medyada çok fazla paylaşılan görüntü ses getirdi.
Bu durum da ister istemez neden Mona Lisa?
Sorusunu akla getirse de cevabı tablonun kıymetli olmasında saklı zaten.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.