Hümeyra KARADAĞ

Hümeyra KARADAĞ

ARTIK UZAY HİKÂYEMİZ VAR

ARTIK UZAY HİKÂYEMİZ VAR

Hemen hepimiz zaten biliyoruz artık ülkemizin bir gerçek bir astronotu ve uzay hikayesi var, oysa son zamana kadar tek astronotumuz Astronot Niyazi idi.(Bir Türk Filmi Kahramanı!)

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da yer alacağı Ax-3 misyonu, olumsuz hava koşulları ve SpaceX planlamalarındaki değişiklik nedeniyle 19 Ocak 2024'e ertelendi.

NASA'nın paylaşımında ise "NASA, Axiom ve SpaceX ekipleri, son dönemdeki olumsuz hava koşulları ve SpaceX'in fırlatma planındaki değişiklikler nedeniyle Axiom 3 Misyonu'nu Kennedy Uzay Merkezi'nden 19 Ocak Perşembe gününden önce fırlatmayı hedeflemiyor." ifadeleri kullanmıştı. Ve nihayet bir gün sonra 00:49’da kalkış yaptı.

Ve bir buçuk gün sürecek yolculuğu tamamlandı ve zaten odada bulunan araştırma üssüne kazasız belasız kenetlendi kapsül.

Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunda Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte görev alacak.

Alper Gezeravcı’nın misyonda kullanacağı görev armasında sekiz köşeli Selçuklu yıldızı yanı sıra ay-yıldızlı Türk Bayrağı, 16 Türk devletini temsil eden yıldızlar, Cumhuriyetimizin 100. yılına ithafen 100 sayısı ve dünya üzerinde turkuaz renkli Türkiye haritası bulunuyor.

13 farklı deney yapacak Türkiye’nin insanlı ilk Uzay misyonu kapsamında Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacak ve 13 farklı bilimsel deneye imza atacak. Biyoloji, tıp, malzeme bilimi ve genetik gibi alanlarda gerçekleşecek deneylerden biri de Muş Bilim ve Sanat Merkezindeki öğrenciler tarafından hazırlandı. Astronotumuz bu deneyleri orada yapıp notlarını alacak ve ilgili muhataplarına iletecek, sonrasında bizleri neler bekliyor hep beraber yaşayıp,göreceğiz.

Neil Armstrong ve arkadaşlarının Apollo 11 uzay aracıyla aya inmelerini bütün dünyayla birlikte bizler de izlemiştik (20 Temmuz 1969). Armstrong aya ayak bastığında, dünyaya, “Bu, bir insan için küçük fakat insanlık için büyük bir adım” mesajını göndermişti.Uzaya fırlatılan aracın mürettebatından bazı isimler, aydan getirdikleri simgesel değeri bulunduğu muhakkak bazı maddeleri, dünyanın çeşitli ülkelerine taşırken, Türkiye’ye de uğramışlardı.

Galiba en sıcak karşılamalardan birini burada yaşamıştı ekip…

Dünyanın çeşitli bölgelerinde ABD’nin aya seyahati gerçekleştirdiği iddiasının bir aldatmaca olduğuna inananlar çıkmıştı; hala öyle düşünenler az değil. Buna karşılık, özellikle ülkemizin İslam alimleri, Kur’an-ı Kerim’in Rahman suresinin iki ayetinden hareketle (ayet 33-34), uzaya çıkışın pekala mümkün olabileceğini hatırlatmışlardı.

Şu ayetler:

﴾33﴿ Ey cin ve insan toplulukları! Göklerin ve yerin sınırlarını aşıp öteye geçebilirseniz haydi geçin! Ama (tarafımızdan verilmiş) bir güç olmadıkça geçemezsiniz.

﴾34﴿ Artık rabbinizin nimetlerinden hangisini inkâr edebilirsiniz?

Hatta, sözünü ettiğim o dünya turu sırasında yolu Kahire’ye düşen Neil Armstrong’un, kaldığı otelde, sabahın erken saatinde uyandığında, minarelerden kaldığı odaya ulaşan ezan sesini işitince, “Ben bu ilahi sesi ayda bulunduğum sırada da duymuştum” deyip Müslüman olduğu da geniş bir yaygınlığa kavuşmuş, bu iddiaya inananlar da olmuştu.

Bu arada okullarımız da sömestr tatiline girdi. Tüm öğrencilerimize iyi istirahatlar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hümeyra KARADAĞ Arşivi