Hümeyra KARADAĞ

Hümeyra KARADAĞ

Ormanlar Geleceğimizdir

Ormanlar Geleceğimizdir

Her yıl dünya çapında yaklaşık 13 milyon hektar orman yakılıyor veya kesiliyor. Bu ormanlar sadece bizleri hayatta tutmak için oksijen sağlıyor ve iklim değişikliğini hafifletmemize yardımcı oluyor. Bizler aslında ormanlara zarar vererek kendi sonumuzu hazırlıyor olabiliriz. Çünkü ormanların faydası çok büyüktür. Faydası bu kadar büyük olan bir varlığın yok olduğu zaman avantajları dezavantaja dönüşecektir.

Ağaçlar inanılmaz bir doğal teknoloji oluşturur. Genellikle gezegenin akciğerleri olarak adlandırılan tropik ormanların yaşayan ağaçları havadan karbondioksit (CO2) çeker. Sağlıklı ormanlar havayı temizler ve havayı düzenler. Aslında ormanlar ekolojik dengenin sağlanması için çok önemli bir araçtır.

Canlı ormanlar insanların ve diğer varlıkların yaşamını sürdürmesini sağlar. Ormanlar aslında doğada var olan karbondioksiti emer ve yerine oksijen verir bizlere. Bir karbon deposu olarak yaptıkları tüm görünmez işler için insanlara, bitkilere ve hayvanlara yarar sağlarlar. Ayrıca gezegenin iklimini ve yağışını kontrol etmeye yardımcı olurlar.

Ormanlar azaldıkça iklim değişikliği artacaktır ve küresel ısınma da bu noktada artmaya devam edecektir. Daha sonra ozon tabakasının delinmesi hızlanacak ve biz insanlar olarak kendi sonumuzu kendimiz getirmiş olacağız.

Hasar görmüş veya kesilmiş ormanlara ağaç dikmek, karbon tüketen genç bir ağaç mahsulü oluşturur. Ağaçlar büyüdükçe 50 ila 100 yıl boyunca havadan CO2 emer ve kuşlar ve yaban hayatı için yeni bir dünya oluştururlar.

Bilimsel fikir birliği, CO2 gibi ısıyı çeken gazları tuttuğumuz sürece, güçlü fırtınalar, seller ve büyük kuraklıklar gibi hava ile ilgili değişiklikleri azaltabileceğimizi savunuyor. Bu nedenle ağaçlar bizi koruyor. Ağaçlar karbondioksiti yok eder ve yeni bir yaşam döngüsünün oluşmasını sağlar.

Dünyadaki bilim adamları ağaçların karbon inhalasyon makineleri olarak nasıl çalıştığını biliyorlar. Herhangi bir orman içinde, ağaçların depoladığı karbon miktarını belirlemek için gövdelerin çapı da dahil olmak üzere hassas ölçümler yapabiliriz.

Her yıl, ormanların kaybı, uçaklar, trenler, arabalar ve gemiler ile birlikte dünya taşımacılığında oluşan kirlilik artmaktadır. Ormansızlaşma ile birlikte dünya çapında yıllık CO2 emisyonlarının % 15 oranında arttığını belirtmeliyiz. Bozulmuş topraklar, çürüyen dallar ve yapraklar ile birlikte karbonun havaya salınmasına neden olur.

2020 yılında Avustralya’da, 2021 yılında ülkemiz başta olmak üzere Akdeniz ülkelerinde yaşanan orman yangınları hepimize bir ders niteliğindedir aslında. Çünkü orman yangınlarının birçok kötü sonucu vardır. Örneğin; orman yangınları evleri mahvedebilir, insanların ve hayvanların yaralanmasına veya ölümüne neden olabilir. Şimdi orman yangınlarının sonuçlarını sizler için listeleyelim.

Orman Yangınlarının Sonuçları

·Orman yangınları arttıkça iklim değişikliği artar bu da küresel ısınmanın artmasına sebep olur.

·Evrendeki karbondioksit miktarı arttıkça ozon tabakasının delinmesi hızlanır.

·Orman yangınları var olan canlı çeşitliliğinin azalmasına sebep olur. Bildiğiniz gibi 2020 Avusturalya’da yaşanan yangın sonucunda birçok canlı türü (koala, kanguru) nesli tükenme tehlikesi yaşamaktadır.

·Orman yangınları sonucunda toprak verimliliğini yitirir, hava ve su kirliliği oluşur.

·Ormanlar sel ve heyelanı önleyen en önemli araçtır. Ağaçlar bu doğal afetlerde bir barikat görevi görür. Fakat ormanların yok olması ile birlikte doğal afetlerin verdiği zararlar artacaktır.

·Kuraklaşma artacak ve dünya çölleşecektir.

Sonuç olarak ormanların yok olması dünyanın yok olması için attığımız adımların en büyüğüdür gördüğünüz gibi. Bu yüzden ormanları korumalıyız ve çocuklarımıza orman sevgisini aşılamalıyız.

Yangınların bir kısmı teröristlerce bilerek çıkarılıyor olsa da bir kısmı da bazı nedenlerle ve ihmaller dolayısıyla çıkmaktadır. Bu konuda toplum olarak da gerekli algıyı ve hassasiyeti sağlamamız gerekir.

Ormanlar geleceğimizdir…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hümeyra KARADAĞ Arşivi