Hüseyin Altay

Hüseyin Altay

50 yıl su sıkıntısı yok derken kuyu suyuna kaldık!

50 yıl su sıkıntısı yok derken kuyu suyuna kaldık!

Takvimler 2 Haziran 2018’i gösterirken Konya’nın bugününe ve yarınına damga vuracak yatırım gerçekleşti.  Neydi bu yatırım; elbette çeşmelerimizden akan memba suyu…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Konya’nın hayallerinden biri olan Mavi Tünel’den şehre içme suyu getirecek Mavi Kanyon Memba Suyu İçmesuyu İsale Hattı ve Arıtma Tesisleri'nin açılışını gerçekleştirmiş akabinde de Konya’nın yüzde 97’sinin şebeke suyu memba kalitesindeki suya dönmüştü.

Başlangıçta alışmak kolay olmadı. Yetkililerin “gönül rahatlığıyla içebilirsiniz” söylemlerine rağmen tatlı su çeşmelerinden kopuşumuz öyle kolay olmadı. Günlerce, aylarca elimizde pet şişe çeşmede sıra bekledik.

Nihayetinde Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın “ben evde musluk suyu tüketiyorum. Suyu da musluktan içiyoruz çayı da o sudan yapıyoruz” açıklamalarının ardından o meşhur Torosların memba suyuna dönüş hızlandı. 3 yıldır da kesintisiz, sorunsuz sularımızı içmekteydik. Gönlümüz de rahattı, borulardan akan suyun tazyiki de yüksekti. Kuraklık, susuzluk, yağmursuzluk çiftçinin sulama suyu bulamaması, yol kesmeler, su kavgaları hiç birini umursamıyorduk.

Ta ki geçen haftaya kadar. KOSKİ’den gelen “Konya iki yıldır yağış almadığı için su rezervleri kritik seviyeye geldi. Bu yüzden de yeraltı su kuyularından içme suyu desteği sağlanmaya başladı” açıklaması acı gerçeği adeta bir tokat gibi yüzümüze vurdu. Maalesef 50 yıl içme suyu sıkıntısı yok derken kuyu suyuna mecburi dönüş yaptık.

Konya’da yıllık ortalama 55 milyon metreküp su üretimi yapan ve şehrin su ihtiyacının yüzde 80’ini karşılama kapasitesine sahip 240 adet kuyu bulunuyor. Elhamdülillah başka şehirlerde gördüğümüz içme suyu, şebeke suyu sıkıntısını çekmeyecek gibiyiz. Ama tedbiri ve tasarrufu elden bırakmayalım. Nihayetinde küresel iklim krizi yaşanıyor. Özellikle coğrafyamız kuraklık imtihanıyla baş başa. Bunun için boşa akacak bir damla suyun bile önüne geçmek için mücadele vermemiz gerekiyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da Twitter’den “Mavi tünel ile içme suyumuzu sağladığımız Bağbaşı Barajı’nda yağış yetersizliği nedeniyle su seviyesi kritik sınır altına düşmüştür. Şehrimizde su kesintisi yaşamamak için şebekemize ihtiyaç oranında kuyu takviyeli su sağlıyoruz. Lütfen su tasarrufuna dikkat edelim.” Mesajıyla tedbir çağrısı yaptı.  İnşallah el birliğiyle ve bolca duayla bu süreci de atlatırız.

******

KONYA YİNE CENNET KOKTU

“Bayrak ile dolmuş yer / Herkes Kuran okuyor/ Şehit mi düştün asker? /Her yer cennet kokuyor.”

Ozan Yusuf Tuna’ya ait bu dizelerde denildiği gibi Konya hafta sonunda cennet koktu. Şehidimiz vardı. Bir kahramanımızı daha toprağa verdik.

Pençe-Yıldırım Harekatı kapsamında, Irak'ın kuzeyinde teröristlerin saldırısında yaralanan ve kaldırıldığı hastanede şehit düşen Piyade Sözleşmeli Er Muhammed Ali Akın kardeşimiz 23 yaşında şehadet şerbetini içti.

4 çocuklu Akın ailesinin en büyük evladıydı Muhammed Ali, vatan için, kutsal üniforma altında şehit düştü. Allah ondan ve onu yetiştiren ailesinden razı olsun.

Al bayrağa rengin veren kanlara selam olsun

Vatan için serden geçen canlara selam olsun

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Altay Arşivi