Hüseyin Altay

Hüseyin Altay

Çiftçi bu girdilerle nasıl üretim yapacak?

Çiftçi bu girdilerle nasıl üretim yapacak?

Ekonomimizin baş belası yüksek faiz ve kurlardaki inanılmaz artışlar üretimin tamamını olduğu gibi tarımı da günden güne vuruyor. Dolar ve Euro arttıkça zam üstüne zam geliyor, zamlar geldikçe de çiftçinin, üreticinin alım gücü düşüyor. Hükümet gübre, mazot, kuraklık, ürün desteği veriyor ancak bu destekler can suyu olsa da yangını söndürmeye yetmiyor. Zamlar arttıkça da çuvaldaki delik büyüyor.

Çiftçilerimizle yaptığımız görüşmede “Gübreye ve yeme her gün zam geliyor. Artık fiyatlara yetişemiyoruz. Geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde fiyat artışı var. Alım gücümüz bitti” diye serzenişte bulunuyor. Geçen hafta dövizdeki yukarı yönlü hareketler neticesinde yeni zamlar geldi. Etiket fiyatlarındaki değişikliğin ardından 1 kilo yem 1 kilo çiğ sütü geçmiş oldu.  Samanı,  küspesi, iğnesi, ilacı, bakıcı masrafı derken hayvancılık sektörü ne yazık ki kırmızı bayrağı çekmek üzere...

Şimdi bazı okurlarımız haklı olarak diyecek ki, “İyi güzel de çiftçi kazanmasa eker mi?” Eker, ekmek zorunda. Mecburen şartlar sonuna kadar zorlanıp ekilecek. Bu olmak zorunda. Zira bereketin hangi tanede olduğunu nereden bileceksin ki? Çiftçi de sebebine sarılacak.

Ancak artık şartlar daha zor, üretim maliyeti daha fazla. Elbette ki üreticiye yönelik bu maliyetin tüketiciye de faturası olacak.

******

ÇEVRECİ YATIRIMLARA ÇOK İHTİYACIMIZ VARDI

Dünya Çevre Günü hem ulusal hem de yer alan anlamda birbirinden güzel müjdelerle kutlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği ve bir takım çevrelerce “Sıkıştıkça doğal gaz buluyorlar, petrol buluyorlar” diye burun kıvırdığı 135 milyar metreküplük doğal gaz müjdesi yarınlar adına çok önemli. Çünkü gelecek enerjide…

Konya’mızda ise Bakan Murat Kurum ve Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın güzel müjdeleri vardı. Öncelikle Mevlana bölgesindeki 1106 konutun doğal gaz dönüşümü projesi Konya için çok önemli. Zira benim gibi Karatay’da ikamet edenlerin en büyük sıkıntısı kış aylarında katı yakıt kaynaklı hava kirliliği. Nefes alamıyoruz. İnşallah bu proje ile is kokusundan kurtuluruz.

Yine Sıfır Atık Projesi’nin daha etkin kullanılması Tuz Gölü, Beyşehir Gölü ve Meke’nin korunup eski ihtişamına kavuşturulması gibi projeler yarınlarımız adına çok önemli. Başta sayın bakanımız olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederiz.

*******

KONYASPOR’UN 100. YILINI YÖNETECEK KADRO

Hepimizin göz bebeği Konyaspor’umuz genel kurulunu yaptı ve Fatih Özgökçen başkanlığındaki yeni yönetim görevi devraldı. Öncelikle kongrenin ilk oturumda yapılması çok önemliydi. Zira kaybedilecek bir dakika bile yok. Görünen o ki genç bir kadro işe başı yaptı. Artık yeni nesil sahnede. Babalar tribüne çıkarken oğulları yönetici koltuğuna oturdu. Bu genç kadronun işi kolay değil. Çünkü bu sene Konyaspor’umuzun 100. yılı. Beklenti doğal olarak çok büyük. Şampiyonluk laflarını telaffuz etmek gerçekçi olmasa da artık kimse kümede kalmayı başarı göremez, görmeyecektir de… Zaten kümede kalmak için her yıl borç hanesine milyonlar eklemek başarı olamaz.

Yeni yönetimimiz iyi bir planlama ile sağlam bir kadro kurarak Konyaspor’u ligin iddialı ekipleri arasına sokmalı. Örnekleri ligimizde mevcut. Yeter ki şovdan uzak, ayaklar yere basarak hareket edilmeli.  Yeni yönetime hayırlı olsun derken, 100. yılın Konyaspor’umuza hayırlar getirmesini temenni ediyorum.

Kalın sağlıcakla…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Hüseyin Altay Arşivi