Çoban Yıldızı’na çekip gitmek yakışır mı?
Çoban Yıldızı olarak da adlandırılan Venüs gezegeni; bazı özellikleri sayesinde diğer gezegenlerden farklıdır. Güneş sisteminin ikinci gezegeni olan Venüs; güneş yönünde ters dönen tek gezegen olması ile farklılık oluşturmaktadır. Güneş doğmadan ya da batmadan Çoban Yıldızı gökyüzünde görülebilmektedir. En parlak görünen gezegen olması da ayrıcalıkları arasındadır.
Anadolu’nun çoban yıldızı da Konya’nın, Konya çiftçisinin kalkınmasındaki öncü isim Recep Konuk’tur. Ovada nereye baksan Çoban Yıldızı Konuk’u görürsünüz.
Maalesef dün Çoban Yıldızı’nın “aday değilim” açıklamaları gündeme bomba gibi düştü. Kendi deyimi ile hayatını çiftçinin ekmeğini büyütmeye vakfeden, Konya Ovası’nın kıraç topraklarında fabrika bacaları tüttüren, binlerce insana iş olan, aş olan bir kurumu Türkiye’nin markalarından biri haline getiren, ağaçlandırma seferberliği ile ovadaki umutları yeşertirken aynı zamanda gariban çiftçinin umutlarını yeşerten kısaca çölü vahaya çeviren Sayın Konuk, “bana müsaade” diyor.
Bakalım bu beklenmedik vedaya çiftçinin, Konya Şeker’in gerçek sahibi olan üreticinin “eyvallah”ı olacak mı?
Hatırlarsınız bundan 4 yıl önce Sayın Başkan yine vedaya hazırlanıyordu ki Konyalı çiftçiler “dur bir dakika başkan, bizi bırakıp gidemezsin” demedi mi?
Konya Şeker’in bahçesinde binlerce çiftçi “bizi bırakma” diye kenetlenmedi mi?
Ben şahsen yine aynı tablonun olacağı kanısındayım. Bu toprakların insanı sevdi mi yürekten sever. Recep Konuk da bu toprağın her bir evladının gönlüne mıh gibi işlenmiştir. Ayrılık öyle kolay mümkün değildir. Evet Sayın Başkan 22 yılda çok yoruldu. Durmadı, dinlenmedi, gecesini gündüzüne kattı ve Konya Şeker’i, Torku’yu, Panagro’yu, Beta’yı, Panplast’ı, Doğrudan’ı, Birinci Yem’i marka yaptı.
İyi de şimdi bu veda da nereden çıktı?
Öyle bırakıp gitmek var mı Sayın Başkan!
Hele pandemi döneminde. Küresel akbabalar ava çıkmışken, çiftçinin, üreticinin sizin gibi bir hamiye en çok ihtiyaç duyduğu bu dönemde çekip gitmek de neyin nesidir?
Ben Sayın Başkanın bir kez daha sağduyulu bir yaklaşım sergileyeceğini, çiftçinin de yine bu gidişe engel olacağını inanıyorum.
Bundan dört yıl önce “Ben bu güne kadar çiftçimizin arzusu hilafına hiçbir şey yapmadım. Bugün de yapmayacağım ve eğer Genel Kurulda üretici ortaklarımız yine yük senin omuzlarında, derlerse emriniz başım üstüne diyeceğim” diyen Başkan Konuk’un da gereğini yapacağına yürekten inanıyorum.
*****
EYLEM İYİDİR, İNSANI DİRİ TUTAR!
Dünün bir başka gündemi ise müteahhitlerin eylemiydi. Demir fiyatları, çimento fiyatları, tesisat fiyatları, işçi ücretleri, sigorta, vergi derken sektörün maliyeti günden güne artıyor. Bu insanlar ticaretini sürdürmek için de belli bir kar marjına ihtiyaç duyuyor. Sonuçta konut fiyatları, dükkan fiyatları günden güne uçuyor.
Hatta sektörde fiyatlar çıldırmış durumda. Buna rağmen konut ihtiyacı günden güne artıyor. Pandemi şartlarında işlerin sekteye uğraması ile piyasaya yeterli arz yapılamadı. Tam yasaklar kalktı, işler açıldı derken bu kez de maliyet engeli ortaya çıktı.
Müteahhitler de haklı olarak, seslerini duyurabilmek en azından “fiyat artışından muzdarip sadece alıcı değil hepimiz aynı gemideyiz” mesajı vermek için BOYKOT uygulamasına gittiler.
Ne diyelim hayırlısı olsun, hem eylem iyidir, insanı dinç tutar.
Latife bir yana müteahhitlerin sesi duyulmalı, mesajları iyi okunmalı. Zira karşı karşıya kaldıkları büyük bir tekelleşme var. Önce demir fiyatları ikiye katlandı, ardından da çimentoda yüzde 200’ü bulan fahiş zamlar yapıldı.
Tamam enflasyon var, pandemi var, üretimde, tedarik zincirinde sıkıntı var ama bu kadar da olmaz, olmamalı... İnşaat sektörü bu ülkenin lokomotif sektörlerindendir. Yapısı ve gerçekleştirilen hizmetler açısından incelendiğinde, inşaat sektörünün geniş bir faaliyet alanını içeriyor. Kısaca inşaatların durması demek 250 sektörün de durması ve tüm bu sektörlerde çalışanların ailelerine ekmek götürmekte sıkıntı yaşaması demek. İnşallah bir yol bulunur ve sorun çözülür.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.