Hüseyin Altay

Hüseyin Altay

Hükümet kesenin ağzını iyi açacak gibi!

Hükümet kesenin ağzını iyi açacak gibi!

"Boş tencerenin yıkamayacağı iktidar yoktur" derdi merhum Süleyman Demirel. Sadece kimseye kaptırmadığı şapkası ile değil 6 kez gidip 7 kez geldiği başbakanlık koltuğundaki ve nihayetinde Cumhurbaşkanlığı makamındaki icraatlarıyla Türk siyasetine damga vurmuş bir isimdi Demirel. Onun da dediği gibi “Boş tencere iktidar götürüyor.” Bu bir Türkiye gerçeğidir. Kimse aksini iddia edemez. Tencere boş, cüzdan delik olduktan sonra AK Parti’nin 20 yılda ülkeye veya kişilere kazandırdıklarının da bir önemi kalmayacaktır. Hani ekranların şu meşhur yemek yarışması var ya. Şefler, şef adayları yarışıyor, sunumlar yapıyor. O yarışmada şeflerin sıklıkla yarışmacılara hatırlattığı bir söz var: “Bir şef son tabağa kadar şeftir.” Yani maziniz ne kadar iyi olursa olsun verdiğiniz son tabağa bakılır diyorlar. Son tabak, son izlenim çok önemlidir. Hafızalarda iz bırakacak odur.

Bunun için geçmişte yapılanlardan ziyade günün şartları ve yarınlara olan beklenti önemli. Maalesef küresel bazlı sıkıntılarla birlikte ülkemizde ciddi bir pahalılık var. Paramızın alım gücü her geçen gün düşerken, buna karşın etiketlerdeki fiyatlar artıyor.

Çiftçi gübre alamıyor, hayvancı yem alamıyor, nakliyeci mazot alamıyor, işçi ay sonunu getiremiyor, evlenecek genç yuva kuramıyor, emekli pazara gidemiyor, esnaf sattığı malın yerine yenisini koyamıyor, markete giren çıkamıyor…

Görünen o ki iktidar da durumun vahametini görmüş. 2023 seçimleri için hazırlıklar şimdiden başlamış. Seçim yolunda daha fazla kan kaybetmemek ve kaybedilenleri geri çevirmek adına 2022 yılını çok kritik görüyorlar ve şimdiden hazırlıklar başlamış durumda.

EYT, 3600 ek gösterge, asgari ücret zamları, memur ve emekli maaş zamları ve çiftçi destekleri için çok ciddi çalışmalar yapılıyor.

Emeklilikte yaşa takılanlar için mutlak suretle bir çalışma yapılacağı öngörülüyor. Yine 3600 ek gösterge için verilen sözler dahası 2022 sonu olarak işaretlenen takvim var. Asgari ücretlilerin dört gözle beklediği zam için taban fiyat 3500 TL beklentisi var. Bunun aşağısı kabul görmeyecek gibi. Tabi burada işverenin artan maliyetinin de ek desteklerle karşılanması zorunluluğu var. En düşük emekli maaşı 1500 TL’ye çıkarılmıştı. Bunun da seyyanen zamlarla güncellenip 2 bin TL’ye çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Çiftçi destekleri için de düğmeye basıldı. İlk olarak gübre desteği açıklandı. Bakan Pakdemirli: "Gübre desteğini bu yıl hasat edilen buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için yüzde 25, 2022 yılı için tüm ürünlerde yüzde 100 artırarak ödeyeceğiz" açıklamasını yaptı. Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 16 lira olan gübre desteği 2021 yılı üretimi için dekara 20 lira, 2022 üretim yılı için de dekara 32 lira olarak ödenecek.

Görülen o ki iktidar bu kez kesenin ağzını sağlam açacak gibi. Yukarıda da sıraladığımız gibi sadece son birkaç günde yazılıp, çizilen ve vaat edilenler sanki bir seçim manifestosu gibi.

Özetle; seçim yatırımları genişleyerek sürecek gibi duruyor. Mevcut şartlarda bakalım ülkem insanı “yetmez ama evet” mi diyecek yoksa “tencere boş” mu diyecek hep beraber yaşayarak göreceğiz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Altay Arşivi