Hüseyin Altay

Hüseyin Altay

Işıklı Semazen, Çıplak Semazen, Flamenko Danslı Semazen…

Işıklı Semazen, Çıplak Semazen, Flamenko Danslı Semazen…

Başkalarına verdiği öğüdü kendisi tutmaz, üstelik de tam tersini yapar anlamında meşhur bir atasözümüz vardır; “Ele verir talkını kendi yutar salkımı” diye.

Çok değil daha birkaç hafta önce İzmir’de bir skandala imza atılmış ve yarı çıplak bir dansçının şovu ortalığı ayağa kaldırmıştı. Konya’da hem medya da hem de yerel yöneticiler kanalıyla olay tel’in edilmiş ve Mevlevi kültürünün önemli unsurlarından sema töreninin bu tür edepsizliklere alet edilmemesi istenmişti.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay olayı “Mevlevi geleneklerine ve Hz. Mevlana’nın ruhuna uygun olmayan gösteri apaçık hadsizliktir” şeklinde yorumlamış, en sert tepki verenlerden Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Öğretileri dünyaya bir ışık gibi yayılmış Hz. Mevlânâ’yı ve Mevleviliği kendi loş dünyalarına alet eden bu zihniyeti kınıyorum. Son günlerde değerlerimize karşı yapılan saldırılar belli ki sistematiktir. Tüm hemşehrilerimden tepkilerini ortaya koymalarını istiyorum. Bizler ilim ve irfan abidesi şahsiyetlerimize, kadim medeniyetimizin mirasına, inanç ve istikametimize sahip çıkmaya devam edeceğiz” demişti.


 

AK  Parti İl Başkanı Hasan Angı’dan da “Oyun havası eşliğinde önce sarığını sonra kıyafetinin üstünü çıkaran dansçının gösterisini yarı çıplak kırmızı kıyafet ile tamamladığını utanç içerisinde izledik. Bu gösteri Mevlevilerin 700 yıllık ‘Sema’ zikrine karşı yapılmış büyük bir saygısızlıktır” açıklaması gelmişti.

Benzeri açıklamalar çeşitli kişi ve kurumlarca da yapılmış medyada da geniş yankı uyandıran bu hadiseyi biz de manşetimizden “EDEP YA HU!” başlığıyla verip sema ritüeline yönelik edepsizliklerin önüne geçilmesini istemiştik.

*****

Sonra ne mi oldu?

Konya İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün düzenlediği ve bana göre de çok kıymetli bir program olan Mistik Müzik Festivali’nde bir tarafta semazen diğer yanda İspanyol dansçı unutulmaz (!) bir performans sergileyiverdi.

 

Işıklı Semazen, Çıplak Semazen, Flamenko Danslı Semazen…

 

Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?

Resmen kendi kendimize gol attık. Hem de ne gol!

Her yıl Şeb-i Arus’un patentinin alındığını sema törenlerinin de genelge ile zapturapt altına alınacağını vurgulayan çok değil daha geçen hafta Mistik Müzik Festivali’nin tanıtım toplantısında “Sünnet düğününden restoran açılışına varana kadar semanın kendi ruhuna oturmayan alanlarda sema yapılmaması gerektiğini baştan beri söylüyoruz. Bakanlığımız bu hususlarda bu çerçevelerde genelge hazırlığını tamamlamıştır. En kısa zamanda hayata geçecektir” vurgusunu yapan Kültür ve Turizm Müdürümüz Abdüssettar Yarar Bey’in ve protokolün gözünün önünde atıldı bu gol.

*****

Işıklı Semazen, Çıplak Semazen, Flamenko Danslı Semazen…

Düğünde çıktı semazen, açılışta boy gösterip döne döne tavaf etti semazen, yetmedi istasyonlara, restoranlara heykelleri dikildi. Rengarenk kıyafetlerle beyazın saflığını ve kefen vurgusunu hedef aldık. Hızımızı alamadık eteklerden kıvılcımlar saça saça sema gösterileri yaptık. Kıyafetine led ampuller döşeyip gece karanlığında ateş böceği gibi parıl parıl parlattık. Çıplak sanatçılara, Flamenko dansçılarına figür ettik. Yüzlerce yıllık sema ritüeli resmen sokak dansına doğru evrilmekte…

Işıklı Semazen, Çıplak Semazen, Flamenko Danslı Semazen…

Bakalım sırada ne var? Bir sonraki levelde neye tanık olacağız hep birlikte göreceğiz.

Kim bilir belki de semazenlerin ellerine birer tef verip Mısır’ın tennure dansını da bu topraklara sokarız?

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Altay Arşivi