Hüseyin Altay

Hüseyin Altay

Konya’daki karantina uygulamaları

Konya’daki karantina uygulamaları

Son günlerde koronavirüs vakalarındaki artış herkesin dikkatini çekmiştir. Tatil sezonunun sona ermesi ve okulların açılmasıyla birlikte tablo giderek kötüleşmekte. Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı tablo her ne kadar iyimser dursa da yakın çevremizden gördüğümüz ve yaşadığımız tablo ise sanki daha farklı gibi…

Çocuklarımız okula gidiyor her gün yeni bir vaka haberi ile geliyor. “Arkadaşının ailesi karantinadaymış, yan sınıftan bilmem kim korana olmuş, öğretmen iki haftadır okula gelmiyormuş…”

Sonra iş çevrelerinden duyum alıyoruz. Pozitif vakalar, hastaneye yatışlar, temaslılar, karantinadakiler…

Tablo gün geçtikçe kötüleşiyor. Uzmanlar havaların soğumasıyla birlikte sıkıntının daha da artacağını ifade etmekte. Devlet ise bu sene farklı bir yol izliyor. Genel kapatma yerine “vaka-karantina” uygulaması yapılmakta.

İşte bir örnek. Bir noterimiz karantina nedeniyle mecburi olarak kapıya kilit asmış.

Konya’daki karantina uygulamaları

Yine okullarımızda iki vakanın görüldüğü sınıflar kapatılıyor. Buradaki öğrenciler 14 günlük ev karantinası ise uzaktan eğitime tabi tutuluyor.

Uygulama şu ana kadar iyi devam ettiriliyor. Yarın rakamlar daha da çoğalınca durum nasıl olacak bilinmez ancak mahalli karantina uygulaması salgının hızının yavaşlatılması adına önemli bir seçenek gibi duruyor. Tabi kamusal sahadaki bu uygulamanın özel sektörde de bir şekilde tatbik edilmesi gerekiyor. İş yerlerinde de benzeri bir çalışma yapılabilir. Zira kamudaki önlemler, maske zorunluluğu gibi uygulamalar çarşıda pazarda, sanayide, özel sektör çalışma ofislerinde yok maalesef.

******

KONYA’DA VENTİLATÖR EKSİKLİĞİ Mİ VAR?

Cuma günü mail adreslerimize bir bildiri geldi. Konya Ticaret Odası üyelerine yönelik bilgilendirme mesajı gönderip Konya’da vaka sayısının arttığını ve oluşan ventilatör (solunum cihazı) ihtiyacının karşılanmasına destek olmak isteyen üyelerin 29 Eylül 2021 Çarşamba günü saat 17.00 ye kadar verilen hesap numarasına nakdi yardımda bulunabileceği ifade edilmekteydi.

Konya’da ventilatör ihtiyacı mı var? Bir kriz söz konusu mu?” diyerek İl Sağlık’taki yetkili isimlere ulaşmaya çalıştık. Çok şükür şu an ihtiyaca cevap verilebiliyormuş. Kriz söz konusu değilmiş.

Ancak yukarıda dedik ya maalesef son günlerde Konya’da vaka sayısında önemli bir artış var diye.  Dolayısıyla yoğun bakıma olan ihtiyaç da artıyor.  Bunun için tedbirli olmakta fayda var.

Koranavirüs ile mücadele taa en başından bu yana “devlet-millet el ele” şeklinde başarıyla yürütülüyor. O halde ileride oluşabilecek sıkıntıları önlemek ve zorlu koşullara hazırlıklı girebilmek adına kadirşinas Konya’mızın güzide işadamlarından bu girişime destek vermelerini istirham edelim.

Tabi bir kriz ya da zafiyet olarak değerlendirmek yerine bu girişimi “zorlu mücadeleye omuz vermek” olarak görmek temel şart.

Çok şükür bu şehirde kimse solunum cihazı eksikliği nedeniyle yoğun bakımda sıkıntı yaşamıyor. Ancak yarının ne getireceğini, hangimizin ihtiyaç duyacağını bilemiyoruz.

Tedbir şart” diyerek hepinizi gönülden selamlıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Altay Arşivi