Hüseyin Altay

Hüseyin Altay

Koronavirüs aşıları artık AVM’de

Koronavirüs aşıları artık AVM’de

Koronavirüs… 1,5 yıldır dünyanın dengesini de bozdu, kimyasını da… Sağlık gitti, ekonomiler çöktü, sosyallik öldü ve yeni bir dünya düzenine adım atıldı. En başta da maske ve mesafe... Uzaktan eğitim, uzaktan çalışma, dezenfektanlar, hayatımıza giren yeni yeni terimler, mutasyonlar ve finalinde aşı.

Aşı vurulmalı mı vurulmamalı mı? Aşılarla insanlara çip mi takılıyor? Aşı vurup zombi hücreleri insan vücuduna enjekte ediyorlar, 5G vasıtasıyla uykudaki bu hücreler uyandırılacak mı? Aşılar kısırlığa mı yol açıyor? Aşılarla insan genleri bozulacak vs…

Bu sorular ve sorgulamalar ışığında aylar geçti. Türkiye'de COVID-19 aşılaması, Sağlık Bakanlığı tarafından CoronaVac aşısına acil kullanım onayı verilmesinin ardından 14 Ocak 2021'de başladı. Aradan geçen 6 ayın sonunda bugün aşılar AVM’lerde bile yapılır hale geldi. Evet yanlış okumadınız; AVM’lerde aşı yapılıyor. Yolunuz büyük AVM’lere düşerse bir köşede sağlıkçılarımız tarafından oluşturulan aşı odalarında aşınızı randevusuz olarak yaptırabilirsiniz ya da aşı ile ilgili bilgileri alabilirsiniz.

Geçen hafta içerisinde KuleSite AVM’de bizzat yaşadım. Genç bir sağlıkçı kardeşimiz, “Abi gel aşı yapalım” dedi. Ben küçük bir şok yaşadıktan sonra “Ne aşısı dedim!” ve “Biontech” cevabını aldım. Kibarca teşekkür edip basın mensupları olarak öncelikli gruplarda yer aldığımız için iki doz aşımı yaptırdığımı söyledim ve kolaylıklar dileyip yoluma devam ettim.

Nereden nereye? Dünyanın birçok noktasında henüz aşıya yeterli erişimin olmadığı bir dönemde ülkemizde gece gündüz tüm sağlık kuruluşlarında olduğu gibi AVM’lerde aşı yapılıyor. Hamdolsun… Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a ve özellikle de 1,5 yıldır gecesini gündüzüne katan Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca ile salığının yılmaz savaşçıları sağlıkçılarımıza teşekkür ediyorum.

 

Koronavirüs aşıları artık AVM’de

 

 

AVM’de aşı odasını görünce aklıma aşı henüz ülkemize gelmeden sosyal medyadaki “Aşınız BİM’de” şeklindeki o muazzam parodi reklamı geldi. Hepimizin “Virüs Çin’den aşı BİM’den alınır” diye whatsapp’ta elden ele dolaştırdığımız yüksek mizah ürünü paylaşımda olduğu gibi aşıların artık marketlerde bile satılması da yakındır diye düşünmemek elde değil.

*****

KONYA’DA AŞI REDDİ ÇOK FAZLA

Ülkemizde yaklaşık 50 milyon doz aşı uygulaması yapılırken aşılanma oranı en yüksek 10 il Edirne (yüzde 68.8), Amasya (yüzde 67.6), Eskişehir (yüzde 67.5), Çanakkale (yüzde 67.3), Kırklareli (yüzde 66.7), Balıkesir (yüzde 65.1), Muğla (yüzde 64.4), Burdur (yüzde 64.3), Bilecik (yüzde 64.2), Sinop (yüzde 64) oldu.  Konya ise bu sıralamada ne yazık ki 57. durumda.

Maalesef şehirde ne yazık ki belli bir yaşın üzerindekiler aşıya karşı fazlaca katı bir tutum sergiledi. Sırası gelmesine rağmen aşı reddi çok fazlaydı. Ancak genç nüfus bu noktada daha ilgili. Özellikle 40 yaş altı nüfusta aşı yaptıranların sayısı çok fazla. Son günlerde artan talep de bunu net bir şekilde gösteriyor. Aşı sırası gelip de en az 1 doz aşı yaptıranların oranı yükseliyor.  Yakın bir dönemde Konya’nın sıralamada daha üst basamaklara çıkacağı düşüncesindeyim.

 

 

Koronavirüs aşıları artık AVM’de

Devlet yetkilileri salgından kurtuluşun yolu olarak aşılanmayı gösteriyor. Konya olarak bir kez daha düşünmek zorundayız. Sadece 1. doz uygulanan kişi 381 bin, her iki doz uygulanan kişi ise 375 bin. Nüfusumuzun sadece yüzde 16.65’i her iki dozu yaptırmışken hiç aşı yaptırmayanların oranı da yüzde 66.4… Yani halen nüfusun 3’te 2’lik kesimi aşı ile tanışmadı.

Koronavirüs aşıları artık AVM’de

 

 

 

  

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Altay Arşivi