Hüseyin Altay

Hüseyin Altay

Marketlerdeki indirim oyunları!

Marketlerdeki indirim oyunları!

Birkaç gündür toplum olarak KDV indirimi ile yatıp kalkıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hafta sonunda açıkladığı temel gıda ürünlerindeki yüzde 7’lik KDV indirimi sonrasında herkesin aklına ister istemez marketlerin ürün fiyatlarında indirim yapıp yapmayacağına ilişkin soru işaretleri oluştu.

Ben yapılmayacağına inananlardandım. Hâlâ da aynı noktadayım. Evet indirim yapıldı mı, yapıldı! Göstermelik de olsa etiketlerde bir değişiklik oldu. Ancak marketlerdeki enflasyonun ateşini bu indirim söndürmez, söndüremez… Zira göstermelik denetimleri bir kenara bırakacak olursak serbest piyasa ayağına herkes tutturabildiğine satış yapıyor.

Örneğin x marka 700 gram ekmeğe sürülebilir çikolata ya da etiket adıyla fındıklı kakaolu krema; N… marketinde 29 TL, C… marketinde ise 48 TL. Bu marketler yerel marketlerimiz. Başka marketlerde değişik fiyatlara rastlamak mümkün.  Arada bu kadar uçurum olduğuna göre ortada doğru gitmeyen bir şeyler var demektir.

*****

İNDİRİM/KAMPANYA ALDATMACALARINA DİKKAT!

Geçelim, geçen hafta sonundan bu yana etiketlere mini dokunuşlara. Temel gıda ürünlerinde hemen her şeye zam yapıldı. 1-2 TL’lik artışlarla yüzde 7’lik KDV çaktırmadan vatandaşa servis edildi.

Nerede denetim? Neye göre denetim? Bu malın alış fiyatı ne, geçen haftaki satış fiyatı ne, indirim nerede yapıldı? Bunların tespit edilmesi gerekir ve ağır yaptırımlar uygulanmalı. Yoksa devlet fedakarlık yapar, marketler keselerini doldurmaya devam eder.

Bir de indirim adı altındaki bindirimlerin önüne geçilmeli. Geçen hafta kendi gözlerimle şahit oldum. A… isimli markette kozmetik ürünlerinde 12-14 Şubat tarihleri arasında yüzde 25 indirim vardı. 11 Şubat’ta adı geçen markete gittim. Birkaç ürünün fiyatına baktım, not aldım. Mesela 28 TL’lik şampuan ertesi gün 34 TL’ye yükseldi, indirim ile 25,5 TL’ye satıldı. İndirim var mı var, ama yüzde 25 değil, etiket oyunuyla daha düşük indirim. Yine ikincisi yüzde 50 kampanyası yapan bir başka marketimiz benzeri etiket oyunlarıyla aldatmacaya imza atıyor. Bunları denetleyen yok mu? Ya da denetimlerde ne denetleniyor?

Dostlar alışverişte görsün mantığıyla hareket edildiği sürece de marketler indirim falan yapmaz.

*****

BBN HABER’E ERİŞİM ARTIK DAHA KOLAY

Gazeteniz BBN Haber, dijitalleşme adımları çerçevesinde yeni bir çalışmaya imza attı. E-Gazete artık bir SMS ile cebinize geliyor.

Malum, uzunca bir süredir web sayfamızda e-gazete’nin erişimini kısıtladık. Sadece birinci sayfamız paylaşılıyor. Bu noktada çok sayıda eleştiri geldi; ancak özellikle Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Mustafa Kavaf’ın bu noktadaki tutumu çok netti. Para verip, değer verip gazetemize abone olan okurlarımıza saygı duymalıydık. Sosyal medya paylaşımlarında da bu hassasiyeti gözetmekteyiz. Bu yüzdendir ki refiklerimizin yaptığı gibi tüm sayfaları erişime açmıyoruz. Yeni adımımızda da bu tavrımız devam edecek.

Öncelikle basılı gazeteye abone olan tüm okurlarımız aynı zamanda dijital abonemiz olacak. Bunu yapmak da çok kolay. Abone servisine ulaşıp bir cep numarası yazdırmak yeterli. Bu sayede BBN Haber’i evde, işte, kafede çay molasında, öğlen restoranda yemek beklerken, yolculukta, gittiğiniz ya da bulunduğunuz her ilde/ülkede keyifle okuyabileceksiniz.

Ayrıca yeni sistemimiz Konya dışında olup ya da farklı sebeplerle basılı gazete abonesi olamayan dost ve okurlarımıza ulaşmamız, onların da BBN Haber’e erişimine olanak sağlayacak. Hepinize keyifli okumalar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Altay Arşivi