Hüseyin Altay

Hüseyin Altay

Otopark 5 yılda yapıldı, teleferik hayal oldu?

Otopark 5 yılda yapıldı, teleferik hayal oldu?

Her şeyin gönlünüzce olmasını temenni ederek tüm okurlarımı saygı ve sevgiyle selamlar, iyi haftalar dilerim. İzninizle bugün yine sizleri tarihte yolculuğa çıkaracağım. Tarih dediysek çok uzak değil. Yakın tarihimiz; sadece birkaç yıl geriye gidivereceğiz.

Hatırlarsınız bundan 9 yıl önce Konya’nın gündemine “teleferik” girivermişti. Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek Meram Son Durak ve Akyokuş bölgeleri için tarihi bir müjdeyi veriyor ve iki ayrı teleferik projesinden bahsediyordu.

Meram Tavusbaba Koruluğu ile Son Durak arasında teleferik yapılacaktı. İhya edilmiş ve tamamen yeşillik içerisine bürünmüş bu bölgeler cazibe merkezi olacak teleferik de hem ulaşım hem de seyir amaçlı olarak Konya’nın yarınlarına hitap edecek bir proje olacaktı.

Başkan epey iddialı ve kararlıydı. Katıldığı her programda bu güzel projeden bahsediyordu hatta yanılmıyorsam bir dönem teleferik istasyonunun başladığına ilişkin haberleri okuyup yazmış, söylemleri dinlemiştik.

Ama gel gör ki teleferik projesi “hayal”den öteye geçemedi. Sayın milletvekilimiz Tahir Bey’in başkanlıktaki nefesi bu projeye yetmezken halefi Uğur İbrahim Başkan ise defalarca teleferik yapılmayacağını ifade etti. Hatta birkaç ay önce bu projelerin iptal olduğunu kesin olarak söyledi.

Yani Konya’nın teleferik rüyası “buhar” oldu.

Peki durup dururken bu teleferik işi nereden aklımıza düştü? Bayram değil seyran değil öyle değil mi?

Efendim, çok af edersiniz eşeğin aklına karpuz kabuğunu sokan Meram Son Durak Yeraltı Otoparkı oldu.  

Konya’nın yılan hikâyesine dönen projelerinden birisi de malumu veçhile Meram Son Durak Yeraltı Otoparkı’ydı. Bölgenin trafik sorunun çözecek bu projenin temeli 2017’de atılmıştı.

İşte o temel atma töreninde bu otoparkın Gümüştepe Teleferik Hattının da merkezi olacağı, aracını buraya bırakan hemşerilerimizin buradan teleferiğe binerek Tavus Baba koruluğu ve devamındaki ormanlık alanda kafeteryası hazırlanan bölgenin en yüksek tepesine kadar teleferikle ulaşacağı açıklanmıştı.

İşte teleferik buradan geldi aklımıza…

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi teleferik hayal oldu ama çok şükür otopark ise projesi, yapımı, çevre düzenlemesi derken yaklaşık 9 yıl sonra açıldı.

İlk ihale (Meram Yer altı Otoparkı ve Teleferik İstasyonu Proje Alımı) 2012’de yapıldı. Ardından 4 yıl sonra 2016 yılında yapım ihalesi gerçekleşti.  10 Ekim 2017’de de temel atma töreni yapıldı. Başlangıçta her şey yolundaydı. İnşaat planlanan doğrultuda ilerliyor otoparkın hizmete girmesi için 2018 yılı işaret ediliyordu. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Dövizdeki dalgalanmaların etkisiyle yapımcı firma ihalenin gereğini yerine getiremedi ve inşaat bir müddet durdu. Ta ki Uğur İbrahim Altay’ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine gelmesine kadar...

Başkan Altay, öncelikli olarak yarım kalan bu projenin tamamlanması için imkânları seferber etti. İş başka bir firmaya ihale edilirken, Haziran 2018’de bölgede çekiç sesleri yeniden yükselmeye başladı. Nihayetinde pandemi ve ekonomik güçlükler gibi olumsuz faktörlere rağmen 3 yılda da inşaat tamamlandı.

Evet 9 yıllık proje, 5 yıllık inşaat süreci nihayete erdi. Konya’nın en önemli bölgelerinden Meram Son Durak bin araçlık güzel bir otoparka kavuştu.

Bize düşen teleferik projesinin gerçekleşmemesinden duyduğumuz üzüntüyü bir kenara bırakıp otopark projesi için emeği geçenlere teşekkür etmektir. Konya’mıza hayırlı olsun.

Bugünlük bu kadar, bir sonraki yazımızda buluşmak dileğiyle hürmetlerimi sunuyorum efendim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Altay Arşivi