Jale Yeni Gökyer

Jale Yeni Gökyer

Aklımızı eğittik, ya duygularımızı ne yapmalıyız?

Aklımızı eğittik, ya duygularımızı ne yapmalıyız?

İnsan düşünen duygusal bir canlı aynı zamanda, çevresiyle en fazla etkileşim kuran bir varlık.

İnsan olarak sevgimizi, korkularımızı bütün canlılar olarak yaşıyoruz. Ancak düşüncelerimizi sadece insan türünün anlayabileceği bir özellik olarak görüyoruz.  Duygularımız düşüncelerimizi etkiliyor, düşüncelerimiz duygularımızı. Bazen de Duygularımız ve düşüncelerimiz arasında sıkışıp çatışma yaşıyoruz.

Hz. Pir'in 9 Asır öncesinde duygunun akıl ve zihin karşısındaki gücünü şöyle ifade ediyor." Eğer duygu his ile akıl ile çatışmaya girerse, akıl gizlenecek delik arar."

Bu yüzden aklımızı yenebilecek olan duygularımızdır. Nasıl ki aklımızla, IQ' muzla övünüp onları eğitebiliyorsak, Duygularımızı da eğitmeliyiz.

Düşüncelerle, duygularla bazı insanların kendi kendine düşünce duygu enfektesi olduğunu ve bu durumu da düşünce uyuzu olmaya benzetiyor, Hz. Pir.

İnsan kendi düşünceleri, duyguları ile kirlenebilir mi? Enfekte olabilir mi?

Olabilirmiş. Zira insan varlığı nasıl kirlenebiliyorsa; zihin de duygu da kendi varlığı ile kirlenebiliyor. Varlık temizliği işi dışsal görüntüde belli olurken, içsel temizlik çaktırılmayan, anlaşılmayan şey olarak düşünülür. Ancak beden temiz, ruh zihin, kalp, duygu kirli  ise gerçek kirlilik asıl burada başlıyor. Ve eğitilmesi giderilmesi kolay şey değildir.

Biz insanlar teknolojik gelişmelerle aramızda bir bağ kurabiliriz. Şöyle: Nasıl telefonumuza, bilgisayarımıza yüklediğimiz programlara ilişkin çerezler, virüsler, bir takım atıklar eklenip sistemi yavaşlatıp, donduruyorsa, bizlerinde yaşam sürecinde  bilerek ya da bilmeyerek tuttuğumuz kirli duygu, ruh, beden, zihin atıklarımız sistemimizi bozuyor, yoruyor işlevini yerine getiremiyor, kendini değersiz, gereksiz hissettiriyor.

Yaşanılan her duygudan geriye kalan izler fiziksel bedenimize sirayet ediyor. Biliyoruz ki zihinsel beden ile fiziksel beden arasında güçlü geçişler vardır.

İnsan olarak canlı, enerjik hayat dolu ve huzurlu yaşamak için yaşam enerjilerimize sahip olabilmek, hem bedensel, hem zihinsel hem de duygusal ve kalbi atıklarımızdan, kirlerimizden arınmayı seçmeliyiz. Ve  duygularımızı da aklımızı eğitip değer verdiğimizden daha fazla eğitmeliyiz...

Sağlıcakla kalın. Sevgiler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Jale Yeni Gökyer Arşivi