Mehmet MERTEK

Mehmet MERTEK

Dijital Devrim

Dijital Devrim

Evet özellikle son 5 yılda inanılmaz bir teknolojik devrimlere şahit oluyoruz. Metaverse’den Nft dünyasına birçok yenilik hayatımıza girmeye başladı. Peki bu yenilikler insanlık için iyi bir şey mi? Birçok siyasi liderden meta açıklamaları gelmektedir.  Bu adamların meta ile ne işi olabilir? Tabi ki bu işte siyasi olacağı için dijital devrimde önemli bir kırılma noktası olacak Meta içinde pozisyon almak istiyorlar. Yeni bir dijital devrim geliyor.

2030 hedefli dünyanın gündeminde; mülksüzleşme, dijital para (bitcoin), sosyal kredi sistemi, CO2 emisyon kotaları, WHO( Dünya sağlık örgütü) idaresinde sağlık, şirket merkezli tek yönetim ve tek ordu ve tek dünya vatandaşlığı gibi başlıklar var. Bu devrimde bazı şeyler kulağa ürpertici ve korkutucu gelebilir. Ama size bunu güzelmiş gibi gösterecekler ve göstermeye de devam ediyorlar.

Bu bahsedilenler 2030 dünyası için düşünülenlerdir. İlk bahsedeceğim konu tek yönetim anlayışı hakkında olacaktır. Tüm dünya tek bir merkezi yönetimin altında, tek bir sağlık kuruluşuna bağlı, para tamamen dijitalleşip FED’e aktarılmış ve bütün insanlık tek bir askeri ordunun emrinde. İşte buna Küresel yönetim sistemi diyorlar. Bu sistemin bireylere yansıması nasıl olacak? Bunun ilk denemesi Çin’de başladı bile. 2014 yılından beri Çin’de uygulanan Sosyal Kredi Sisteminin küresel bir versiyonunu görüyoruz. Bu sistem de dürüst vatandaş olma oranınıza göre yönetimin başınızı okşayıp önümüze ödül olarak kemik attığı bir sistem. Bu sistem için ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Demokrasi olan ülkelerde bu sistemi uygulamak zor olacağı için Çin seçilmişti. Demokratik haklarımızı elimizden almanın en kolay yolunun bir pandemi çıkartmaktı. Ve bunda başarılı oldular. İnsanları bilim’e  inandırarak ve ölümle korkutarak ellerinden haklarını aldılar. Mesela Temiz hava hakkımız bile maske ile elimizden alınmıştı. Pandemi ile  demokrasilerin gücü kırılmıştır.  Bu son kalan gücü de küresel ölçekli suni bir kriz çıkartıp son darbeyi vurmak olacaktır. Bu zor zamanda insanlar haklarından vazgeçecek ve hükümetler otoriterleşecekler.

Velhasıl Sosyal Kredi Sistemi 2030’a kadar gelirse herkese UBI(Universal Basic Income) bağlanacak. Bu sistemin açılımı şudur; Temel gelir veya vatandaşlık geliri, bir devletin tüm vatandaşlarına düzenli diğer gelirlerinden ya da servetlerinden bağımsız olarak toplumun bir bireyi olmaları nedeniyle düzenli bir gelir sağlamasını öneren sosyal güvenlik kuramıdır. Yani şu demek oluyor size belli bir miktar sabit maaş bağlanacak. Kulağa hoş geliyor demi? Zaten bu sistem içinde tek güzel şey de bu sanırım. Yine bu sistemde kira bedelleri de düşecek. UBI karşılığında kabul edemeyeceğimiz şeyleri kabul edeceğiz. Aynı pandemi de olduğu gibi. Kendi haklarımızdan vazgeçip kendimizi sermayeye kaptırmış olacağız. Önümüzdeki yazıda diğer başlıklardan da kısaca bahsedeceğim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet MERTEK Arşivi