Mehmet MERTEK

Mehmet MERTEK

Dijital Linç

Dijital Linç

21.yüzyıl da teknoloji hızlı bir şekilde ilerlemeye devam etmektedir. İnsanların hemen hemen çoğunluğu internet ile sosyal medyayı aktif olarak kullanmakta. Video ve paylaşım siteleri olan Facebook, Instagram, TikTok vb. uygulamalar yoğun şekilde kullanılmaktadır.

Tüketim kültürümüz sadece yiyecek, içecek veya giyecek olarak değil. Sosyal medya platformlarında da çok hızlı tüketiyoruz. Bu tüketimimiz bazı durumlarda hak ihlallerine kadar gidebilmekte. Her türlü zorbalık ve linçe maruz kalan bireyler olmakta. Her yaş grubundan insan ne yazık ki bu duruma maruz kalabilmektedir. Bu durumu anlamanız için örneklendireceğim. Neil Koch adında Amerikalı bir Youtuber Indiana bir çiftlik sahibi. Çiftlik yaşantısında “kendin yap” projesiyle videolar çekmektedir. Amerika da son zamanlarda popüler olan kendi havuzunu yapma modası vardır. Youtuber da kendi çiftliğinde büyük havuzunu yapmaya başlamış ve bunun her anının videosunu çekmiştir. Çektiği video milyon izlenmelere ulaşınca linç kültürü devreye girmiş. “Sende para bol tabi, boşa zaman harcıyorsun, suyu israf ediyorsun” gibi yorumlarla linçlemeler başlamıştır. Bu durumun böyle olabileceğini düşünen ve sakin kalabilmeyi başaran youtuber linçleyen ve zorbalık yapanlara nasıl zorluklarla buralara ulaştığını gösteren bir video ile cevap vermiştir. Bunun gibi binlerce kişi linçlenmektedir. Bu durumu kaldıramayıp intihar edenler bile olmaktadır.

Linç kültürünün temelinde kıyaslama, para ve tembellik yatar. Linçleyen kişilerin hiçbir zaman anlamayacağı iki şey vardır: Birincisi; liçlediğin kişi bulunduğu yere tesadüf gelmiyor. İkincisi; para ihtiyaçlarımızı karşılamak için vardır, isteklerimizi karşılamak için değil. Bu gerçeği bilmeyenler paranın esiri olmaya devam eder. Youtuber Neil’in video da dediği gibi “Hisler paradan daha önemlidir.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet MERTEK Arşivi