Mehmet MERTEK

Mehmet MERTEK

ENERJİ KRİZİ

ENERJİ KRİZİ

Rusya - Ukrayna savaşının başlamasıyla beraber Avrupa Ukrayna’nın yanında yer alarak açıkça Rusya’ya karşı cephe aldı. Ruslara karşı çeşitli yaptırımlar uygulandı. Rusya ile ekonomik ve siyasi ilişkiler ciddi anlamda minimize edildi.

Avrupa Birliği yaptırımları genişleterek bugüne kadar 7 yaptırım paketini kabul etti. Bu yaptırımlar arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da dahil olmak üzere yaklaşık 11.000 kişiye yönelik bireysel yaptırımlar, ham petrol ve altın gibi bazı ürünlerin ihracatının yasaklanması ve Rusya'nın Swift uluslararası ödeme sisteminden çıkarılması yer alıyor. AB içerisinde Rusya ile büyük bir pazara sahip olan devletler bazı yaptırımlara karşı çıkmaya başladı. Macaristan ve Bulgaristan gibi devletler Ruslardan gaz alımına devam etmek istediklerini açıkça dile getirdiler. Fransız politikacı aşırı sağcı lider Marine Le Pen, Ukrayna savaşı dolayısıyla Rusya'ya uygulanan yaptırımların yararsız olduğunu iddia etti. Yaptırımlar yüzünden Avrupa'nın acı çektiğini belirterek Rusların iflasın eşiğinde olmadığını söyledi. AB eleştirmeni Frexiteer Eric Noirez de yaptırımlardan yüzünden AB' yi büyük bir mali krizin beklediğini iddia etti ve "Avrupa Birliği kendi ayağına sıktı" dedi.

Avrupa ülkeleri tasarruf paketlerini ardı ardına açıklamaya başladılar. Almanya yenilebilir kaynaklardan daha fazla elektrik üretmeye yöneleceklerini açıkladı. Birçok AB ülkesi bir dizi tedbirler açıkladılar. Bunlardan bazıları Fransa’da sıcak su ile duş alma sürelerinin azaltılması, Hırvatistan’da ısıtıcıların derecesinin düşürülmesi, İtalya ve İspanya da ise klima kullanımının kısıtlanması, Belçika’da kamu binalarının ışıklarının gece saat 11’den sonra kapatılması, Eyfel Kulesi’nin ışıklandırılmasının gece on bir den sonra kapatılması gibi bir dizi tasarruf tedbirleri alınmıştır. Rusya gaz dağıtım şirketinin “Winter is coming” videosunda Avrupa’ya gaz akışının sınırlandırılacağını açıklaması Avrupa’yı iyice tedirgin etmeye başladı.

Avrupa için bu kış çok zor geçecek gibi görünüyor. Rusya elinde bulundurduğu gaz ve petrol ile bir enerji krizi oluşturmaya başladı. Önümüzdeki süreç ne gösterecek hep birlikte göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet MERTEK Arşivi