Mehmet MERTEK

Mehmet MERTEK

Futbol Tarihi ve Toplumlar Üzerindeki Etkisi

Futbol Tarihi ve Toplumlar Üzerindeki Etkisi

Futbol kelimesinin etimolojisine baktığımız zaman İngilizce foot (ayak) ball ( top) kelimelerinin birleştirilmesiyle football kelimesi ortaya çıkmıştır. Modern futbolun ilk kurallarını belirleyen kurumun adı olan Futbol Birliğinden yola çıkılarak association football (birlik futbolu) ifadesi kullanılmıştır. Futbolun kökenine baktığımız zaman M.Ö. 300-200 yılları arasında Çin de askeri amaçla oynanan cuju olarak gösterilmektedir. Kıl ve tüy ile doldurulmuş bir topun iki bambu kamışıyla sabitlenen ortalama 30 cm yüksekliğindeki bir kaleye topun sokulmasını amaçlayan bir oyundur. Farklı milletlerde daha farklı şekilde gelişme göstermiştir. Modern futbol kurallarının uygulandığı ilk futbolun ortaya çıkışı ise 1863 yılında İngiltere de Futbol Birliği tarafından sistemleştirilerek oynanmaya başlanmıştır.

Futbol Vandallığı

Futbol ilk zamanlarda sadece eğlence ve oyun amacıyla oynanıyordu. Fakat nüfus arttıkça ve rekabet edecek takım sayısı çoğaldıkça ideolojik bir hal almaya başlamıştır. Özellikle futbolun ilk çıktığı yer olan İngiltere de futbol Vandallığı ve holiganizmi zirveye çıkmıştır. Bu rekabeti kızdırmak için derbi terimini getirerek daha da kötü bir hale sokmuşlardır. Türkiye’de Fenerbahçe-Galatasaray, Arjantin’de Boca Juniors-River Plate, İspanya’da Real Madrid- Barcelona gibi her ülke de fanatizmi arttıracak derbiler oluşturulmuştu. İnsanların hayatlarının temel noktasına getirilecek kadar bu afyonu vermişlerdi. Öyle ki kendi canlarından bile değer veriyorlardı. Sporun insanları birleştirmesi gerekirken daha da ayrıştırdığı kesin. Takım sporlarında böyle bir durumun olacağı net olarak belli idi. Rakip taraftarlarının birbirleri ile kavgaları, stadlarda verilen maddi zararlar hatta ölüme kadar gidecek bir hırs ve mücadele.

Futbol ile Uyutulan İnsanlar

Ne yazık ki spor ile insanlar üzerinde çok rahat bir algı, manipülasyon ve provakasyon yapılabilir. İnsanlarda bir sürü psikolojisi vardır. Kolay bir şekilde yönlendirilebilir ve çok güçlü bir yapı haline gelebilirler. Bunun en güzel örneğini 29 Aralık’ta Suudi Arabistanda oynanması gereken Süper Kupa maçında görmüş olduk. Görünen kısımda sanki bir kahramanlık dik duruşluk gösterilmiş fakat arka planda birilerinin yönlendirmeleri ile yaptıkları aşikardı. Toplumlar sorgulamaz itaat eder bunu net bir şekilde görebiliriz. Futbolun arka planında da siyonizmi, cizvidleri, küreselcileri görebiliriz. İstedikleri zaman futbol üzerinden planlarını yapabilmektedirler. Bir toplum ferasetli ve basiretli hareket etmezse planın piyonu ve kurbanı olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet MERTEK Arşivi