Mehmet MERTEK

Mehmet MERTEK

METAVERSE

METAVERSE

 

Son zamanlarda popüler hale gelen ve Facebook’un da bu konuda aktif çalışmalar yapması Metaverse’nin merak edilmesine sebep olmuştur. Metaverse kavramı ilk kez Neal Stephenson’ın 1992 yılında yazmış olduğu bilim kurgu romanı olan “Snow Crash” de metaverse kavramı kurgusal bir dünyayı nitelemiştir. Facebook’un metaverse girişimine yönelmesindeki neden ise belki milyar diyebileceğimiz insanların meta verilerine sahip olmasıdır. Peki nedir bu metaverse? Öncelikle metaverse kavramını anlamak için kelimenin orijin anlamına bakmalıyız.  Yunanca “sonra, öte” anlamına gelen “Meta”  ve İngilizce “Universe” kelimelerinin birleştirilmesi ile türetilen Metaverse, kısaca “Evrenötesi” anlamına gelmektedir. Özetle açıklamak gerekirse Metaverse, tüm dünyanın dijital ile birleştirilmesiyle oluşturulan kolektif bir sanal paylaşım platformudur, yani içinde dijital dünyanın bulunduğu kurgusal bir evren de diyebiliriz.  Yakın gelecekte oluşturulacak olan bu Metaverse dünyasına sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik yoluyla ulaşmamız mümkün olacak.

Metaverse fikri, insanların birbirleriyle ve doğayla etkileşimlerinin boyutunu bundan çok daha farklı bir noktaya taşıyacağı düşünülmektedir. İnsanlar, metaverse ile kendilerini, sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik yoluyla dijital bir evren içinde bulabilecek ve evrenin içinde tam anlamıyla kaybolabilecekler. Sanal gerçeklik teknolojisi şu an için genellikle oyunlarda kullanılıyor. Ancak metaverse ile sanal gerçeklik ve artırılmış gerçekliğin kullanımı önemli derecede artacaktır. Bu dijital evrende üç boyutlu bir avatar oluşturularak; çalışmak, spor yapmak, gezmek, oyun oynamak, konsere gitmek, alışveriş yapmak gibi günlük birçok aktiviteyi yerine getirmenin mümkün olacağı düşünülmektedir.

Aslında bu teknolojinin bazı filmlerle denemesi de yapılmıştır. “Başlat: Ready player One” bilimkurgu filminde sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik çok güzel işlenmiştir. Filmde sanal gerçeklik gözlüğü ile kişiler farklı bir dünyaya aktarılıp bir oyunun içinde yarışmaktadırlar. Oyun içinde herkesin bir avatarının olması da metaversenin deneyimlendiği ilk filmlerden olduğunu göstermektedir. Şimdilerde devletler de bu teknolojinin içinde yer almak için bazı atılımlar başlatmıştır. Ülkemizde ilk Forum Metaverse toplantısı yapılmış ve Milli Eğitim bakanı da ileriki zamanlarda bu teknolojinin aktif şekilde kullanılmasını planladıklarını açıklamıştır. Konya Büyükşehir Belediyesi de ilk kez metaverse toplantısı gerçekleştirmiştir. 3 boyutlu gözlüklerle Konya için yapılacak yatırımların sunumları yapılmıştır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet MERTEK Arşivi