Mehmet MERTEK

Mehmet MERTEK

Toprak Yılı

Toprak Yılı

​​​​​​​Geçtiğimiz yılın kurak geçmesi ve bu yıl içerisinde yaşanmış olan afetler insanların yaşam tarzını da değiştirdi. Müstakil evlere yöneliş ciddi anlamda artış gösterdi. Peki dünya da neler oluyor? 2022 Şubat ayında başlayan Ukrayna-Rus savaşı bazı tehlikeleri de tetiklemişti. En önemli tehditlerden biri ise gıda kriziydi. Türkiye’nin arabuculuğu ile tahıl koridoru açılmış ve bu tehdit bir süreliğine ötelenmişti. Tahıl koridorunun sağlanması kitlesel göçleri de engelledi.

Hem Avrupa hem Türkiye için yeni bir göç dalgası hem ekonomik hem de sosyolojik olgu olarak büyük sıkıntılar doğuracaktı. Betonlaşma ve kentselleşmenin artması buna ilave olarak nüfusun artış göstermesi bazı sorunları da çıkarıyor. Küresel ölçekte oluşturulan suni gündemler ve arka planda yapılmaya çalışılan kirli planlar maalesef insanlık için büyük tehditler oluşturuyor.

İklim krizi, küresel ısınma, yapay et ve gıda krizi bunlar tek bir yerden ve planlı çıkarılmış projelerdir. İnsanın yaşamında en önemli temel ihtiyaçlardan biri gıdadır. Temiz ve sağlıklı gıdaya ulaşamayan milyonlarca insan var. Bu sorun küresel ölçekte yaygınlaştırılmak istenmektedir. Böyle önemli bir tehditle karşı karşıya iken insanlarımızı kırsala yönlendirmeliyiz. İmarsız arsalar alıp tarımı öğrenmeli ve bu durum için bir adım atmalıyız.

Bazı uzmanlar özellikle 2023 yılının toprak yılı olduğunu söylemelerindeki neden oluşturulmak istenen gıda krizine karşı önlem alınması içindir. Toprağımıza sahip çıkmalı ve ata tohumlarımızı muhafaza etmeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet MERTEK Arşivi