Mehmet MERTEK

Mehmet MERTEK

Yapay Zekanın Meslekler Üzerinde Etkisi

Yapay Zekanın Meslekler Üzerinde Etkisi

Yapay zeka hayatımızın her alana girmesiyle beraber bazı meslek kolları da bu durumdan yara alacak gibi görünüyor.

OECD’nin yapay zeka ve istihdam üzerine hazırladığı rapora göre tıp, hukuk ve finans gibi kalifiye meslekler de risk altına.

2023 İstihdam Görünümü raporunda “Şirketlerin yapay zeka adaptasyonu yavaş işlemesine rağmen, ChatGPT gibi üretici yapay zeka (generative AI) gibi uygulamaların hızlı gelişimi ve yaygınlaşması, düşen maliyetler ve yapay zekayı kullanmasını öğrenen çalışanların artması, OECD ülkelerinin bir yapay zeka devriminin eşiğinde olduğuna işaret ediyor,” ifadeleri yer aldı.

OECD 2022 yılında yaptığı bir çalışmada, 7 OECD ülkesinde imalat ve finans sektörlerinde çalışan 5 bin 300 kişiye yapay zekanın istihdama etkileri üzerine anket yaptırdı.

Ankette verilen cevaba göre her 5 çalışandan 3’ü gelecek on yılda yapay zeka nedeniyle işini kaybetme endişesi yaşıyor. Fakat iş kaybetme endişesine rağmen yapay zekayı günlük işlerine dahil eden çalışanların yüzde 63’ü iş doyumlarının arttığını belirtmiştir. Yine ek olarak yapay zekayı kullanan kişilerin çoğunluğunun iş performansı ve psikolojik sağlığında gelişme gösterdiği sonucu ortaya çıkmıştır.

Yapay zekanın bu denli hızlı ilerlemesi insanların bir kısmının işsiz kalacağını da göstermektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet MERTEK Arşivi