Merve Karadağ

Merve Karadağ

"BEN GİDİYORUM SEN KAL!"

"BEN GİDİYORUM SEN KAL!"

Merhaba sevgili okuyucularım nasılsınız? Umarım hepiniz çok iyi ve sağlıklısınızdır. Geçen hafta oyun parkında bir annenin sözü üzerine yazdığım yazı çok beğenildi.  Ebeveynlere "Sizi anlıyorum" diyebilmek ve çocuklar için farkındalık oluşturmak adına başladığım köşe yazarlığı sürecinde amacına ulaşıyor olmak beni mutlu ediyor. Var olun.  Bu hafta oyun alanında babadan duyduğum bir söz üzerine yazmak istiyorum. Hafta sonu büyük bir AVM'nin oyun alanında kızımla vakit geçirdik. Oyun alanı kalabalık değildi. Çocuklar dilekleri oyuncakla sıra beklemeksizin oynayabiliyordu.  2-3 yaşlarında bir kız çocuğu oyuncak trenin içerisinde treni kullanıyor belli ki ebeveynini taklit ediyordu. Bulunduğu yerde mutlu görünen çocuğun yanına babası geldi ve "Hadi kızım gidelim artık." dedi. Ebeveynin talebine omuz silkerek yanıt veren çocuğa babası "İyi o zaman ben gidiyorum sen burada kal!" dedi ve çıkışa yöneldi.  Çocuk babasının bu sözü ve eylemi karşısında "Baba bekleee!" diye seslendi, trenden indi ve koşar adımlarla babasının yanına koştu.  Sonuca baktığımızda baba, evladı ile birlikte bulundukları yerden ayrılma amacına ulaşmıştı. Peki, gitmek istemediği halde bir çocuk hangi duyguyla o ortamdan ayrılmıştı?

Korku ve kaygı! Terk edilme korkusu.

Evet, ebeveynin çocuğuna ortamdan ayrılmak için kullandığı bu cümlenin karşılığı, çocuğun dünyasında "İsteklerimi yerine getirmezsen seni terk edebilirim." demektir. Bu mesaj çocukta korku ve kaygıya neden olur. Bu durumla çok sık karşılaştığınızı biliyorum, bende yaşıyorum. Park alanında, AVM'de, markette, fırında gitmek oradan ayrılmak istemeyebiliyor. Bu durumda çocuğumuza öncelikle bir neden sunmalıyız. Yani bulunduğumuz alandan neden ayrılmamız gerektiğini söylemeliyiz. İkinci olarak, zaman belirtmeliyiz. İki üç yaşındaki çocuklar beş on dakika kavramını anlamazlar bu durumda bir kere daha kaydıktan sonra diyebiliriz. Ya da kronometre açıp telefon alarmı çaldıktan sonra diyebiliriz.

Üçüncü olarak, aldığımız karara sadık kalmalıyız. "Kaydıktan sonra gidiyoruz."  dediğiniz zaman çocuğunuz "Bir kere daha." dediğinde "Tamam son kez kayabilirsin." derseniz sonu gelmeyebilir. İstikrarlı olmak çok önemli.

Merve Hanım iyi hoş diyorsunuz da benim çocuğum anlamıyor ki! dediğinizi duyar gibiyim. Sevgili ebeveyn, bu direnci kıran çocuk ilk söylediğiniz zaman tamam demeyecek. Sizin istikrarlı olmanız buradaki kilit nokta.

Unutmayın, itirazlar kabulün başlangıcıdır.

Sevgilerimle...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Merve Karadağ Arşivi
SON YAZILAR