Merve Karadağ

Merve Karadağ

“SENİ DÖVE DÖVE SEVERİM ÇOCUK!” 2

“SENİ DÖVE DÖVE SEVERİM ÇOCUK!” 2

Merhaba sevgili okurlarım, nasılsınız? Umuyorum hepiniz çok mutlu ve sağlıklısınızdır. Bu hafta sevmek, sevilmek eylemlerinde kullandığımız hatalı cümleler ve davranışlardan bahsetmek istiyorum.

Sevmek ve sevilmek, güzel hislerdir. Karşımızdakini olduğu gibi kabul etmektir. Bizi biz olduğumuz için kabul edenler tarafından alınan mesajdır.

Sevgi herkes için farklı şekillerde ifade edilebilir ve anlamlandırılabilir. Bu sebeple sevgi dillerini bilmek çok önemlidir. GrayCharpman’ın yazdığı iki muhteşem eseri vardır. “Beş Sevgi Dili” ve “Çocuklar İçin Beş Sevgi Dili” bu alanda hem yetişkin hem de çocuklar için hazırlanmış benim her daim önerdiğim kitaplardır.

Sevgi çok güçlü bir duygudur. Onu kontrol ederek bilinçli bir şekilde karşımızdakine aktarırsak sağlıklı ilişkiler yaşarız. Size bu yazımda sevgi dillerini anlatmayacağım. Aksine hatalı sevgi dilimiz, sözlerimiz, davranışlarımızdan bahsedeceğim.

Kontrol edilemeyen duygular neticesinde karşılaştığım hatalı sevgi sözleri ve davranışları çocuklar için tehlike oluşturabiliyor. Biz ebeveynler kulak aşinalığından ötürü bunun normalleştirmiş olabiliyoruz. Lakin konu gerçekten çok önemli!

Bir ebeveyn tarafından ya da bir komşusu tarafından; “Seni döve döve severim çocuk!” “Seni parçalarım.” “Seni gebertirim” “Sen nasıl bir çapkınsın böyle?” “Senin o tatlı kollarını yerim yerim.” “Seni alır götürürüm bak benim olursun.” daha nicesini sıralayabiliriz. Bu sözlere, kollara pat pat vurmalar, parmakları ısırmalar, yanakları sıktıra sıktıra sevmeler de eşlik ederse ortaya korkunç bir tablo çıkıyor.

Sevgili ebeveynler çocuklar bu şekilde sevgi olarak aktarılan duyguları normalleştirebilir. Karşısındaki insanın onu gerçekten seviyor mu yoksa zarar mı vermek istiyor ayırt edemez. Bu çok ciddi bir konudur. Çocuk istismarında unutmayalım ki çocuğa öncelikle seviyormuşçasına yaklaşırlar! Ardından zor kullanabilirler ve çocuk bu zorlama davranışını sevginin devamı olarak düşünebilir.

Bunun dışında, çocuğunuz akranları ile oyun oynarken sevgi davranışı olarak arkadaşının saçını çekebilir, kolunu ısırabilir. Yetişkinlik döneminde ilişkilerinde sevgisini uygun olmayan el şakaları, aşağılamalar, tehditler şeklinde gösterebilir. Sevginin şiddet ile bağlantısı olduğuna inanabilir. Şiddet kelimesi her daim fiziksel şiddet olarak algılanabiliyor ama psikolojik şiddeti de benimsetebilir. Çocuk fiziksel davranış problemleri göstermez belki ama olumsuz sözlerle ilişkilerini zedeleyebilir.

Sevgili ebeveyn sağlıklı birer nesil için farkındalığı yüksek yetişkinlere ihtiyacımız var. Bu satırları okuduysan sen artık bu konuda daha bilinçlisin. Lütfen çocuğuna karşı seni rahatsız eden bir söz, davranışla karşılaşırsan buna “DUR!” de.

Sevgilerimle…

Kitaplarıma buradan ulaşabilirsiniz;
https://www.hepsiburada.com/merakli-kakabik-ile-bilge-kakator---merve-karada-ciltli-p-HBCV00002G6NSQ?magaza=BeMeryy&url_src=and-product-detail

https://www.hepsiburada.com/ezik-bzk-birazcik-rk---merve-karada-p-HBCV00001HCQNU?magaza=BeMeryy&url_src=and-product-detail

https://www.hepsiburada.com/off-puff-hatalar-uff---merve-karada-p-HBCV000023IN2X?magaza=K%c4%b1rm%c4%b1z%c4%b1+Kedi+Kitabevi&url_src=and-product-detail

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Merve Karadağ Arşivi