Meryem Şahan

Meryem Şahan

Hepimiz birer yarış atıyız!

Hepimiz birer yarış atıyız!

Sınavlar, testler, başarı sıralamaları, akranlarımızla ya da birileriyle karşılaştırmalar… Hayatımızın her noktasında bu döngüye mecbur ediliyoruz.

Yarışmacı zihniyetin kurbanı olarak ta bebeklikten onun çocuğu konuşmuş, bunun çocuğu yürümüş bizim çocukta daha tık yok diyerek komplekse bürünen ebeveynlerin ve sanki tek başarı eğitimdeki sıralamaymış gibi bir anlayışa bürünen okul-öğretmen-veli üçlüsünün dayatmasıyla çocuklarımız ta küçüklükten kıyasıya bir yarışın içerisine sokuluyor.

Okumaya geçersin bu kez dakikada kaç kelime okuduğumuzun hesabı yapılır. Hayallerini, zihin dünyandakini kaleme alman kimsenin umurunda olmaz ama daha 1.sınıfta test yaprakları eline tutuşturuluverir.

O bir kağıt parçası ve birkaç seçenek zamanla artacaktır. 3 seçenek, 4 seçenek ve nihayetinde 5 seçenek olur. Adana (A), Bursa (B), Ceyhan (C), Denizli (D) ve Edirne (E) şıkları senin hayatını belirleyecektir. Kaçış yok…

Bakın bugün adına kısaca YKS dedikleri Yükseköğretim Kurumları Sınav maratonu başlıyor. TYT'ye 2 milyon 592 bin 579, AYT'ye 1 milyon 781 bin 760 aday katılacak. Milyonlarca gencimizin kaderi bugünkü 135 dakikalık TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve yarınki AYT (Alan Yeterlilik Testi) ile tayin edilecek.

Kimisine doktor olması dayatılacak, kimisinden öğretmen olması talep edilecek. İş garantili meslekler hep öncelikle tercih edilecek.

Kimsenin isteği ya da yeteneği sorgulanmayacak. Neden? Çünkü çocuklarımızın neye yetkin olduğunu bilmiyoruz ki! Eğitim hayatımızın hiçbir noktasında yetenek tespiti yok! Resme mi yetenekli, müziğe mi, sözel zekası mı gelişmiş mantıksal zekası mı? Bilmiyoruz. Körlemeye gidiyor, testlerin rüzgarı ile hayatımızın akışına yön veriliyor.

Kim bilir ne yetenekler, ne dahi çocuklar eğitim zayiatı olarak bu düzene kurban veriliyor.

Sonuç yarışma bugün de devam edecek yarın da… Hiç bitmeyecek. Bitmesini isteyen bile yok. Oyunda bile yarışma var. İsterseniz salgın sürecinde eğitim sisteminin en önemli başarı halkası olan TRT EBA’ya bakın! EBA yeni nesil çevrim içi yarışma programı düzenliyor. Çocuklar için güzel ve verimli bir etkinlik. "Uzaktan Erişim TRT EBA"ya başvuran çocuk sayısı da 35 bini aşmış. Tozkoparan İskender'de yer alan oyuncularla yarışma fırsatını yakalamak için başvuran bu 35 bin çocuğumuz sunuculuğunu oyuncu Seda Çavdar'ın üstlendiği yarışmada Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müfredata uygunluğu kontrol edilip onaylandıktan sonra yarışmaya dahil edilen soruları cevaplamak zorunda.

Gördünüz mü bu yarış hiç bitmiyor. Öğrenirken, eğlenirken, oyun oynarken, geleceğimizi tayin ederken bu yarışta ipi göğüsleyen olmak için koşmak zorundayız. Hem de hiç durmadan. Durursan tökezlersin, yavaşlarsan geçilirsin. Tıpkı bir yarış pisti ve hepimiz birer yarış atıyız…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Meryem Şahan Arşivi