Meryem Şahan

Meryem Şahan

Okulların açık kalması şart

Okulların açık kalması şart

Geçmişte defalarca yüz yüze eğitimin önemini vurguladım. Salgın nedeniyle ne yazık ki bir nesil kaybolmak üzere. İlk ve orta kademeli okullarımızda birçok öğrenci 4 yıllık periyodun yarısını uzaktan eğitimle geçirdi. Uzaktan eğitim de ne yazık ki ülkemizdeki fırsat eşitsizliği nedeniyle hiç de sağlıklı geçmedi. Kimi internete kimi bilgisayara ulaşamadı. Öğretmenler içerisinde bile sağlıklı bir şekilde bağlantı kurup derse giremeyenler mevcuttu. Durum böyle olunca 30-35 kişilik sınıflarda uzaktan eğitime katılan öğrenci sayısı bir elin parmaklarıyla sınırlı kaldı.

Tablo giderek vahimleşince de çok kritik bir karar alınarak “okullar açık tutulacak” dendi. Çok yerinde bir karar. Zira yüz yüze eğitimin yerini hiçbir alternatifin tutmadığı ortada. Üç haftadır süreç çok iyi götürüldü. Umarım bundan sonra da aynı kararlılıkla devam ettirilir. Benim şahsen geride kalan süreçte gördüğüm en büyük olumsuzluk velilerin okul giriş ve çıkışlarında oluşturduğu kalabalık oldu. Her ne kadar okul bahçelerine girilemese de dış kapı önünde okul sokağında hem trafik hem insan kalabalığı oluşuyor. Maalesef birçoğu da tedbirsiz. Bir şekilde bu sorunu da çözersek yüz yüze eğitimin süresini daha da uzatırız.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da geçtiğimiz günlerde vaka sayıları içinde okula giden öğrencilerimizin bulunduğu yaş grubunun dağılımı ele alan açıklama yaptı. Sayın Bakan, “5-17 yaş arasında bulunan çocuklarımız aktif vakaların yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. Bu grubun önemli ölçüde aşı programında olmadığını dikkate aldığımızda çocuklarımızda görülen vakaların beklenen bir durum olduğunu ifade etmek isterim. Buna karşın, bu yaş grubundaki çocuklarımızın hastaneye yatışında ya da yoğun bakıma girişinde belirgin bir artış olmamıştır. Mevcut tabloda okula giden çocuklarımız virüs ile karşılaşsa da hastanede tedavi görmesi gereken bir durum ortaya çıkmamaktadır.  Her kademede okulların açık kalması için her türlü tedbiri alacağımızı ve okulların mutlak yüz yüze eğitime açık kalacağını tekrar ifade etmek isterim” dedi.

Görüldüğü gibi okullarımız hâlâ en güvenilir yerler arasında. Okulları açık tutmak adına hepimize büyük görevler düşüyor. Zira eğitim şart ve ne yazık ki pandemi sürecinde 2 yıllık çok büyük bir kayıp yaşandı. En basit örneği ile 2 yıllık bir okul kazanan bir öğrenci sadece yarım dönem eğitim alarak diplomasını aldı. Bu ve benzeri tabloların yaşanmaması için yetkililerce talep edilen kurallara harfiyen uymalı maske-mesafe ve hijyen kuralından taviz vermemeliyiz.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Meryem Şahan Arşivi