Muhammet Yasin Akdeniz

Muhammet Yasin Akdeniz

Bu yazı sabah alarmını birden çok kuranlaradır

Bu yazı sabah alarmını birden çok kuranlaradır

Dinlemeye doyamadığınız favori şarkınızdan nasıl nefret edersiniz? Çok ilginç şeyler düşünmeye gerek yok. Tabii ki sabahki alarmınız eğer en sevdiğiniz şarkınızsa!.. Tebrikler, artık şarkıyı hayatınızda sevilmeyen bir noktaya getirmenin ilk adımını atmışsınız demektir. Düşünsenize oldukça yorgun bir günün ardından 08.00’da işte olmanız gerekli. Muhtemelen alarmınız şu şekildedir:

06.45 ♫♪        (Bu alarm aslında en inandırıcı olmayan alarmdır.)

07.00 ♪♫        (Ah! Nispeten doğru saate yaklaşmaktayız.)

07.08 ♪♫        (Kahvaltıya gerek olmadığını kanaat getirdiğiniz o alarm!)

07.11 ♫♪        (Allah’tan kıyafetlerinizi akşamdan hazırladınız!)

07.14♫♪         (Hey, kalk o yataktan artık.)

07.15 ♪♫        (Halı desenlerini incelemeye vakit yok, haydi hızlı davranmalıyız)

İşte şimdi yavaş yavaş favori olmaktan çıkan müziğiniz ve beyninizi ertelemeye odaklayışınızın resmi. Pekii, yalnızca erken uyanmayı mı her gün erteliyoruz?

Birçok insanın normalde yapması gereken; bir işe ilk başladığı zaman yavaş tempoda, zamanı yarılayınca temponun hafifçe artması ve işin bitmesine yakın temponun en yüksek seviyelerde olmasıdır. İşte normal bir insan buna benzer düzenli bir plan ortaya koyar ve yaptığı bu planı disiplinli bir şekilde uygulayabilir. Lakin bazılarımız zamanın henüz çok olduğu algısına kapılarak yapacağımız işi bir gün, sonra üç gün sonra on beş gün sonra bir ay derken sürekli ama sürekli erteleriz.

Peki ama neden?

Ertelememizin en büyük sebeplerinden biri beynimizin içinde bulunan karar verme mekanizmasının duygularımız tarafından etkilenmesidir. Duygularımız genel olarak şu prensiple çalışır: Acı, dert, tasadan uzaklaş ve her daim mutlu ol. Bu da karşımıza bize zor gelen görevlerimizi, görevimiz olsa dahi anlık mutlulukla takas etmemize yol açmaktadır. Bunun gerçek bir çözüm olmadığını, ertelemenin zaman daraldıkça endişe, telaş, güvensizliklere yol açtığını kavramamız uzun sürer.

Artık her şeyi sona bıraktığınız o son gün, kendinize olan güveninizin azaldığını, artık işin bu saatten sonra iyi olmayacağını, bir şeyleri yapmak için çok geç olduğunu, zamanı değerlendiremediğiniz için kendinize olan saygınızı yitirdiğinizi göreceksiniz. İşte her şey o favoriniz olan şarkıyı sabah mutlu uyanmak umuduyla telefonunuza alarm olarak yaptığınız fakat ertele tuşuna basarak daha fazla uyumayı tercih ettiğinizde başladı başladı. HAYDİ!... ERKEN KALKMA ZAMANI. J

06.45  ♫♪♫♪♫(Hey, günaydın çocuklar/ Hep güler yüzle karşılarsınız beni) -B.Manço-

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muhammet Yasin Akdeniz Arşivi