Mustafa AYCAN

Mustafa AYCAN

Fatma Seher Erden

Fatma Seher Erden

Gerçek adı aslında 'Mahi' ancak biz, Kurtuluş savaşımızın sembol isimlerinden namıdiğer Kara Fatma olarak biliyoruz.

Kara Fatma'nın gösterdiği kahramanlık destanlarına az, çok hepimiz bilgi sahibiyiz. Ancak sonrası? Yoksulluk, çaresizlik, sahipsizlik ve yalnızlık.

Kurtuluş Savaşı’ndan sonra bağımsızlık mücadelesine katkılarından dolayı takdir edilse de savaş sonrası dönemde maddi zorluklarla karşı karşıya kalmıştır. Cephede gösterdiği kahramanlık ve özveriyle toplumun gönlünde taht kuran Kara Fatma, maalesef emeklilik haklarından ve düzenli bir gelirden uzun süre yararlanamamıştır.

Savaş sonrası dönemde ekonomik sıkıntılar çeken Kara Fatma, geçimini sağlamak için çeşitli işlerde çalışmak zorunda kalmıştır. Onca kahramanlığa rağmen devletten düzenli bir maaş bağlanmadığı için, kısıtlı imkanlarla hayatını sürdürmek zorunda kalmıştır. Bazı kaynaklara göre, bu dönemde geçim sıkıntısı o kadar büyüktür ki zaman zaman hayırseverlerin yardımlarına ihtiyaç duymuştur.

Milli Mücadele sonrası cepheden dönen Kara Fatma fakruzaruret yaşadı. Bir kahramanlığı da tek başına kaldığı hayat mücadelesinde vermiştir. Kimsesi kalmamıştır ama İstanbul'da onu tanıyan, bilen herkes hürmet eder, saygı gösterir, ellerinden geleni yapmaya çalışır. Ekmeğin karneyle dağıtıldığı bir dönem. Kasımpaşa'da ordu evinde kazanlardan pişen yemeklerden kalanları alır ve o şekilde geçinir." Devlet desteğinin olmaması, bir kahraman olarak tanınmasına rağmen toplumun gözünde yoksulluk içinde bir yaşam sürmesine neden olmuştur.

Kara Fatma’nın hayatında maddi yetersizlikler karşısında dahi onurlu bir duruş sergilediği ve gururundan ödün vermediği bilinmektedir. Yaşadığı ekonomik sıkıntılar yüzünden bazı hayır kurumları kendisine destek sağlamak istemiş, ancak Kara Fatma bunu kabul etmemiştir. Onurlu duruşu, ne olursa olsun devlete ve vatana bağlılığını koruyarak mücadelesine devam etmesini sağlamıştır.

Kara Fatma’ya nihayet 1954 yılında resmi olarak bir maaş bağlanmış, ancak bu maaş da onun geçimini sağlamak için yeterli olmamıştır. Ne yazık ki bu maaşı da yalnızca birkaç yıl süreyle alabilmiş, 1955 yılında hayatını kaybetmiştir. Hayatının son yıllarını fakirlik içinde geçiren Kara Fatma, tüm yoksulluğuna rağmen asla yardım istememiş ve halkın gözünde onuruyla veda etmiştir.

Bu hikaye, halkına ve ülkesine adanmış bir yaşamın ne kadar değerli olduğunu ve unutulmaması gerektiğini gösterir. Kara Fatma, zorluklar karşısında bile bağımsızlığını ve onurunu koruyarak, tarih boyunca Türk kadınının azminin simgesi olarak anılmaya devam etmektedir.

Kasımpaşa'da yaşadığı sokağa Üsteğmen Kara Fatma ismi verildi. "Yaşadığı sokaktan geçen insanlar 'Burada bir kahraman yaşadı." diyebiliyor. Özellikle gençlerin, çocukların bu bilgiyi edinmesini ilham alması gerek. Bizim gençlerimiz sanal kahramanları ezbere biliyorlar, kendi kahramanlarımızı, bizi biz yapan değerlerimizi, bizim çocuklarımız yaşasın diye kendi çocuklarından vazgeçen vatanperverleri anlamak, anlatmak ve tanıtmak milli değerleri yaşatmak açısından milli bir görev olsa gerek.. Onlar gerçekten anılmaya ve hatırlanmaya değer şahsiyetler.

Söz konusu vatansa, evde çekirdek çitlerken, 5 yerden maaş alan kamu görevlilerine bu hikayeler teferruat olarak gitsin.

Cumhuriyetimizin 101. yılında tüm şehitlerimizin ruhu şad, mekanı cennet olsun. Umarım ki, bu şehitlerimizin emanetine sahip çıkan nesillere bayrağı teslim edebiliriz.

Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa AYCAN Arşivi