Malulen Emeklilik Zorlaştı
28 Eylül 2021 tarih ve 31612 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren "MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ" ile engellilerin çok büyük bir hakkı elinden alınmaktadır.
Yönetmelik öncesi, malulen emeklilik için tek hastalıktan %60 ve üzeri çalışma gücü kaybı aranırken, erken emeklilik için gereken %40 ve üzeri raporlarda oran tespiti; birden çok hastalık varsa hepsinin oranlarının Balthazard formülü ile hesaplanan toplamı şeklinde idi.
Bahsi geçen yönetmelik ile Balthazard uygulaması kaldırılmış olup, artık erken emeklilik için oran tespitinde de en büyük tek hastalık esas alınacaktır.
Bugün birkaç hastalığı ile %40 - 50 oranını ancak alabilecek olup erken emeklilik hayalleri kuran on binlerce engellinin hevesi kursağında kalacaktır.
Canım ülkemde, tek yaptıkları aidat toplamak ve çoğu kez kullanılmış tekerlekli sandalye hediye etmekten ibaret olan engelli dernekleri, 3 Aralıklarda engelliler konusunda cafcaflı sözlerle duyarlılık mesajları veren sivil toplum kuruluşlarının bu konuda bir ses vermemiş olmaları çok manidar.
80'li yıllardı sanırım, bir bakanımıza basın toplantısında şu soru sorulmuştu "ABD'de kekemelere telefon hizmetleri indirimli olarak sunuluyor. Bizde de böyle bir uygulama düşünüyor musunuz?" Cevap çok acı, bir o kadar da doğru idi. "Bizim ülkemizde böyle bir uygulamaya gidersek sizce kekeme olmayan vatandaşımız kalır mı?"
Engellilere tanınan diğer tüm istisnalar ve kolaylıkların birer birer ellerinden alındığını izlerken üzülmeden edemiyor insan.
Yazık ki, daha çok engelsiz engellilerin nemalandığı, aksayan uygulamaları onarmak, kötüye kullanımları tespit mekanizmaları geliştirmek, caydırıcı ceza hükümleri koymak, denetimleri artırmak, sağlıklı bir engelli veri bankası oluşturmak yerine uygulamayı toptan yok etmek, faydalanılamaz hale getirmek doğru bir seçenek olmasa gerek.
Kalın Sağlıcakla.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.