Mustafa AYCAN

Mustafa AYCAN

Alçak Gönüllü Avrupa Lideri Merkel

Alçak Gönüllü Avrupa Lideri Merkel

Angela Merkel, 16 yıldır sürdürdüğü başbakanlık görevini kendi isteğiyle bırakıyor. Dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi olan Almanya'ya direkt, dünyanın en büyük ekonomik birliği olan Avrupa Birliği'ne (AB) dolaylı olarak uzun yıllar liderlik etti.

Birlik içinde onun istemediği neredeyse hiçbir düzenleme yapılamadı, zora düşen ülkeler, bankalar, firmalar çareyi onda aradı. ABD, Rusya ve Çin başta olmak üzere herhangi bir konuda AB ile görüşmek, müzakere etmek veya anlaşmalar yapmak isteyen aktörler önce onunla görüştü.

Kıtasındaki ülkelerin liderleri arasında en uzun süre görevde kalmayı başaranlardan biri oldu ve aldığı kararlarla bu ülkelerde yaşayan insanların hayatlarına kendi siyasetçilerinden bile daha fazla etkisi oldu.

İktidarda kaldığı yıllar boyunca sürekli daha entegre bir Almanya ve Avrupa yaratma yolunda siyaset yaptı. Ketum tavırları ve mütevazı tarzını pek değiştirmedi. Sıradan bir apartman dairesinde kimyager olan ikinci eşi ile yaşayan, kendi alış verişini kendi yapan ve gerekirse tarifeli uçakla da seyahat eden bir dünya lideri oldu.

Mütevazı bir yaşam tarzını benimseyen Merkel, giysilerini, tatilini ve bütün özel masraflarını kendi cebinden öder, hediye kabul etmemesiyle ve buna dikkat etmesiyle tanınır.

Kuaförü, başbakan olduğunda ayrı bir yerde oturmak isteyip, istemeyeceğini sorduğunda, kesinlikle ayrı oturmak istemediğini, eskisi gibi devam edilmesini istemiş.

Dünya Bankası 2020 verilerine göre, kişi başı milli gelir 47 bin dolar olan (Türkiye'de 10 bin dolar) Almanya'da, başbakanın maaşı 25 bin euro milletvekilleri ise 10 bin euro maaş alıyor.

Merkel'in emekli maaşı tahminen yaklaşık 15 bin euro civarında olacak. İlaveten arzu ederse hayatının sonuna kadar koruması ve bir de makam aracı olabilecek. Ayrıca emekli başbakan olarak Federal Meclis binasında bir ofis ile onu yönetecek bir özel kalem müdürü ve burada görevli üç personel hakkı var." (dw.com).

Mal varlığının 2 milyon Euro civarında olduğu ve emekliliğini kendine ait apartman dairesinde geçireceği tahmin ediliyor.

Bu bölümde, Avrupa bizi kıskanıyor düsturuyla, pandemi sürecinde dahi 1,5 olan enflasyon oranını koruyan Merkel, Almanya'yı 16 yılda nereden nereye getirmiş, Almanya ile canım ülkem arasındaki, vatandaşların yaşam standartları, enflasyon, işsizlik oranı, asgari ücret vb. ekonomik verilerin kıyaslamasını yapmayı düşündüğümden resmi yayınlardaki oranları topluyorum. Tam bu konuya motive olmuşken, mazota gelen 4. furya "güncelleme" hevesimi kaçırdı.  Almanya başbakanını ben anlatmaya çalıştım, vatandaş kıyaslamasını da varın siz yapın.

Kalın sağlıcakla...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mustafa AYCAN Arşivi