Paralimpik Spor; Boccia
Sevgili dostlar, bu hafta sizlere özellikle çevrenizde hareketi oldukça kısıtlı dostlarımıza tavsiye ve teşvik edebileceğimiz bir spor branşından bahsetmek isterim.
Boccia, 1984 yılında, New York’ta gerçekleşen Paralimpik Oyunlarında rekabete dayanan bir spor olarak tanıtılıncaya kadar, uzun yıllar boyunca boş zaman aktivitesi olarak değerlendirilmişti. Olimpiyat sınıfında karşılığı bulunmayan Boccia, Boccia Uluslararası Spor Federasyonu (BISFed) tarafından yönetilir.
Boccia, aslen serebral palsi hastalığı bulunan kişiler tarafından oynanmak üzere tasarlanmış bir strateji ve doğruluk oyunudur.
Boccia sporcuları adeta oyun alanlarında sportif satranç diye tabir edeceğimiz bir zekâ oyununa benzetilebilir. Bu sporunun ülkemizde de başlatılması konusunda işin içindeki uzmanlarca girişimlerde bulunuldu, ancak engelli spor federasyonlarınca bir türlü faaliyet programlarındaki branşlarda yer alamadı. Oysa ki bu spor, nörolojik hasardan dolayı hareket kabiliyetleri çok sınırlı olan ve genellikle serebral palsi rahatsızlığı bulunan engelli bireyler için adeta biçilmiş kaftan.
Tam bir strateji oyunu olan boccia ülkemizde Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu bünyesinde faaliyete geçmiş olup son olarak da bakanlığımız tarafından tüm engelli spor branşlarının ilgili federasyona devredilmesi ile Türkiye Bocce, Bowling ve Dart Federasyonu’na bağlanmıştır.
Bu spor, oyuncuların renkli topları, ‘jack’ olarak bilinen beyaz bir hedef topuna mümkün olan en yakın mesafeye atarak ya da yuvarlayarak oynadıkları düzgün bir yüzeyde oynanır. Jack topunun yakınına en fazla topu yerleştiren oyuncu, çift ya da takım oyunu kazanır. Takım maçlarında altı bölüm oynanırken, bireysel ve çiftler maçları dört bölümden oluşur. Her bir bölümden sonra ‘jack’ hedef topuna, topu en yakın olan sporcu, çift veya takım 1 puan alır ve ‘jack’e rakiplerininkinden daha yakın olan her bir top için artı bir puan alırlar. Her bir sporcu, çift veya takım her bölümde altı top atar. Görünürde boccia oyunu kolay gibi algılansa da jack adı verilen topa doğru her bir atış için başlı başına bir strateji gerektirmektedir. Son olarak geçtiğimiz haziran ayında yapılan Türkiye Şampiyonası 32 boccia kulübünden toplamda 152 sporcunun katılımıyla gerçekleştirilmiş, gerek kulüp sayısında gerekse sporcu sayısında hızlı bir artış olduğu görülmüştür.
Önemli konulardan biriside tabii ki, diğer paralimpik sporlarda olduğu gibi bocciada da bütçe sıkıntıları yaşanmaktadır. Boccia topları ve de rampalar yurt dışından getirilmekte olup oldukça pahalı malzemelerdir.
Hareket kabiliyetleri çok sınırlı olan dostlarımıza çok yönlü fayda sağlanacağını düşündüğüm, bu paralimpik spor dalının en kısa zamanda ülkemizde yaygınlaşması ümidiyle,
Kalın sağlıcakla. (Kaynak: Türkiye Milli Paralimpik Komitesi web sayfası)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.