Mustafa AYCAN

Mustafa AYCAN

Paralimpikte Başarılar

Paralimpikte Başarılar

Öncelikle hatırlatmak gerekirse, Paralimpik, bir spor müsabakasını nitelemektedir. Engelli Olimpiyat Oyunları olarak kullanılan Paralimpik (Paralympic), Latince eşit anlamına gelen Paralel kelimesinin ilk iki hecesi PARA ile Olimpik kelimesinin son iki hecesi LİMPİK birleşiminden oluşturulmuştur.

Bu oyunlara 1960 yılında İtalya’nın başkenti Roma’da 23 ülkeden 400 atletin katılımı ile yer alan Paralimpik Oyunlar adı verildi. O zamandan beri dört yılda bir yapılıyor. 1976 yılında ise, Paralimpik tarihindeki ilk Kış Oyunları İsveç’te yapıldı ve bunlar da dört yılda bir yapılmaya devam ediyor.

Paralimpik Oyunlara, Türkiye İlk defa 1992 Barselona Paralimpik Oyunları ile katılım sağlamıştır.

Gündemi takip eden okurlarımız hatırlayacaktır, Kolları olmadan ve kalça kemiği çıkık bir şekilde yüzme dalında Avrupa Şampiyonu olan milli balık kızımız Sümeyye Boyacı, uzunca süre manşetlerde kalmıştı, hatta ben de 2021 yılında, o dönem köşe yazımı bu kızımıza ayırmıştım. Paralimpik kelimesiyle çoğu insanımız bu vesileyle tanışmıştı.

Bu yıl düzenlenen Avrupa Paralimpik Şampiyonası, çeşitli sporları içeren etkinlik, 8 Ağustos Salı gününden 20 Ağustos Pazar gününe kadar Hollanda’nın Rotterdam şehrinde gerçekleşecek ve 45 farklı Avrupa ülkesinden 1.500 Paralimpik sporcu, Avrupa Şampiyonu olmak için yarışacak. Olimpiyatlar ise 2024 yılında Paris'te düzenlenecektir.

Türkiye, Avrupa Paralimpik Şampiyonası’na farklı branşlarda toplam 72 sporcu ile katılacaktır.

Son yıllarda hızla artan başarılarına bu 2 organizasyonda da yenilerini ekleyecekleri inancımızla, Tüm milli sporcularımıza başarılar diliyoruz.

Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa AYCAN Arşivi