Mustafa ÇİMEN

Mustafa ÇİMEN

Amblada Antik Kenti

Amblada Antik Kenti

Değerli okurlarımız bu yazımızda da tarihte var olan Konya ve çevresindeki antik kentlerimizi tanıtmaya Amblada antik kenti ile devam ediyoruz.

Amblada (Asartepe), Seydişehir’in Kavak, Kızılca ve Yenice köylerinin orta noktasında tepelik bir alanda yer alan antik bir yerleşim merkezidir. Yani, Yeniceköy’ün kuzeyi, Kavak köyünün batısı ve Kızılca köyün güneyinde yer almaktadır, diyebiliriz. Yöre halkı tarafından Asartepe olarak adlandırılmaktadır.

Antik dönemin önemli yazarlarından Strabon (Geographika) Coğrafya adlı eserinin 14. cildinde Amblada’nın bağcılıkla uğraşan bir halkının olduğundan ve üzümlerinin meşhur olduğundan söz eder. Hatta kentin tıbbi hastalıkların tedavisinde kullanılan bir çeşit şarap ihraç ettiğinden söz etmektedir. Bergama Krallığı ile olan yakın ilişkileri ile tanıdığımız Pisidia Bölgesi’nin doğu ucundaki Amblada antik kenti, önce Bergama Krallığında daha sonra Amyntas döneminde Galatlar’ın yönetiminde kalmıştır. Roma İmparatorluğu döneminde ise, Galatia ve Lykaonia eyaletlerine bağlanmıştır. Amblada’nın MÖ. 1.yüzyıldan itibaren sikke bastırmaya başladığı görülmektedir. İmparatorluk devrinde de Commadus’tan (MS.176-192) Philippus Arabs’a (MS.244-248) kadar sikkeleri görülmektedir. Bu devirde Küçük Asya şehirlerinin çoğunda bu özenti mevcut olmakla birlikte,  şehirler devrin genel akımına uyarak kökenlerini bir yere dayamak arzusu duymuşlardır. 

2005 yılından beri bölge de Selçuk Üniversitesi Arkeoloji bölümünden Prof. Dr. Asuman Baldıran hocamız ekibiyle birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak kapsamlı araştırmalar yapmaktadır. Hem bilim dünyasına burayı tanıtması için hem de bölgenin kültür envanterini çıkarması açısından bu yapılan çalışmalar son derece önemlidir. Kavak, Kızılca ve Yenice köylerindeki evlerin duvarlarında ve Seydişehir Belediyesi parkında da Amblada (Asartepe)’dan eserlerin buralara götürüldüğü tespit edilmiştir.

Asartepe’deki eserler günümüzde yerinde olarak görülmese de bölgenin tarihi geçmişi ve buradan götürüldüğü tespit edilen birçok eserin varlığı ve kaçak kazılar sonrasında birçok tarihi eserin açığa çıkarılması Amblada’nın (Asartepe) bilimsel kazılar neticesinde daha yeni buluntular elde edileceğine teşkil oluşturmaktadır.

Bu güzel yerleşim yerini kaçak kazı ve define meraklılarından koruyup, bölge de oluşturulacak bir arkeopark vb. gibi projelerle tüm eserlerin bir yerde ve toplu olarak açık teşhir alanı şeklinde düzenleme yapıp, kültürel mirasımızı koruma noktasında birlik olabilmek temennisiyle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa ÇİMEN Arşivi