Mustafa ÇİMEN

Mustafa ÇİMEN

Astra (Bolat Yaylası) Antik Kenti

Astra (Bolat Yaylası) Antik Kenti

Astra antik kenti; Konya’nın Hadim ilçesinde bulunan Bolat Yaylasında yer almaktadır. Bolat yaylasına 6 km uzaklıkta bulunmaktadır. Burası antik dönemde Isauria Bölgesi sınırlarında kalmaktadır.

Bu yerleşim yerinin ilk lokalizasyon tespitini 1885 yılında J. Sterret gerçekleştirmiştir. Sterret sadece yazıtlar üzerinde çalışmış olup, Astra’da 7 adet yazıt bulmuştur. Bu yazıtlardan kentin adının Astra olduğunu tespit etmiştir. Daha sonraki araştırmalarda ise Hereward 2 yazıt, 1966'da ise Mitford 16 yeni yazıt daha bulmuştur. G. Bean ve Mitford isimli yabancı araştırmacılar bu yazıtların çevirisini yapmışlardır. Kentin kendine özgü bir yönetimi olduğu, Isauria'ya bağlı bir köy yerleşimi olduğu yazıtların okunması sonucu kanıtlanmıştır. Roma döneminde Antiocheia (Yalvaç) ile ticari ilişkiler içerisinde olduğu bilinmektedir. Ayrıca yine yazıtlardan anlaşıldığına göre Astra rahipler tarafından yönetilen bir yerleşim birimiydi. Yerleşmedeki Zeus Astrenos rahipleri bu köyün en önde gelen rahipleriydi.

Astra’da 1992-1994 yılları arasında Konya Arkeoloji Müzesi’nden Osman Ermişler başkanlığında bir heyet tarafından temizlik ve sondaj çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalar kapsamında kentin planı çıkartılmış, talan edilmiş görünümü kısmen de olsa ortadan kaldırılmış, yapıları tanımlanmıştır; Odeion yapısıda yapılan kazılar sonucu açığa çıkarılmıştır. Ayrıca kazılarda açığa çıkarılan seramik fırınlarının varlığından ise Astra'da Roma Döneminde (MS 2. yüzyıl) seramik üretildiği de tespit edilmiştir. Kentin hem batısında hem doğusunda iki adet nekropol (mezarlık) alanı bulunmaktadır. Aynı zamanda MS 6. yüzyıla tarihlenen bir tane de kilise tespit edilmiştir.

Kentte turizm görselliği açısında sadece odeion yapısı günümüze ulaşabilmiştir. Bunun yanında kentte yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda Zeus Astrenos Tapınağı, Bazilika, Tapınak Planlı Anıtsal Mezar ve Hereonlar olduğu ortaya çıkarılmıştır. Fakat gerek zamanın etkisi gerekse de maalesef bölgede çok fazla sayıda definecilik ve kaçak kazıların yapılması nedeniyle kent büyük tahribata uğramış ve adı geçen yapılar günümüze çok kötü halde ulaşmıştır. Kent sarıçam, ardıç, katran çamı gibi ağaçların olduğu bir ormanın tepe kısmında yaklaşık 1750 m yükseklikte bulunmakta ve eşsiz bir manzarada yer almaktadır.

Hadim’e yolunuz düşerse Bolat yaylası eteklerinde doğayla iç içe geçmiş eşsiz manzara sunan bu küçük kırsal Roma köyünde geçmişin izlerine tanıklık yapabilirsiniz. Geçmişe ait tüm uygarlıkların bizlere bıraktıklarını sahiplenip, kültürel mirasımıza sahip çıkalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa ÇİMEN Arşivi