Hatıp Kurunta Kaya Anıtı
Hititler, dünya uygarlık tarihindeki bin yıllık egemenlik döneminde devlet yapısını, siyasi, sosyal, tarım, ekonomik ve dini hayatı yansıtan çeşitli kültür varlıkları olan anıtlar ve kalıcı eserler bırakmışlardır. Konya’da da özellikle su kaynakları üzerlerinde Eflatunpınar, Fasıllar, Yalburt, İvriz gibi su ile ilişkili Hitit anıtlarını görmekteyiz. Bunlardan ayrı Konya’da bulunan Hitit izlerine ait bir başka anıtta Hatip Kurunta anıtıdır.
Kurunta anıtı, Konya şehir merkezinin yaklaşık 9 km güneyinde Meram ilçesine bağlı Hatip köyünde bulunan kaya kabartması ilk olarak bilim dünyasına 1996 yılında duyurulmuştur. Doğal kaya üzerinde yazıt bulunmaktadır. Rölyef ve hiyeroglif yazıt 5 m uzunluğunda ve 2 m genişliğe sahip kaya yüzeyindedir. Rölyef, sağa doğru adımını atmış vaziyette bir Hitit kralı veya tanrısını gösterir. Öne doğru uzattığı sol elinde dik olarak bir mızrak tutar. Başındaki uzun, konik başlık, omuzundaki yay kemerine takılı kısa kılıcı, ayaklarında kıvrık uçlu ayakkabılar Gavurkale ve Karabel’deki gibi diğer Hitit anıtları ile büyük benzerlikler göstermektedir. Bununla beraber gömleğinin kısa kolları ise kendine özgüdür. Yaklaşık 1 m. gerisindeki yazıtta “Kurunta, Büyük Kral, Kahraman, Muwatalli’nin oğlu, Kahraman” olarak okunmuştur.
Kurunta, II. Muwatalli’nin bilinen iki oğlundan biriydi. Muwatalli’nin ölümünden sonra diğer oğlu (Urhi-Tešup) kral oldu ve (III.) Mursili adını aldı. Fakat birkaç yıl sonra Kurunta’nın yardımı ile amcaları III. Hattusili, Urhi-Teššup’un yerine geçmistir. Kurunta, babasının kurduğu yeni başkent Tarhuntassa’yı merkez alan bir bölgenin vasal kralı olarak atandı. Krallığı III. Hattusili’nin oğlu IV. Tuthaliya döneminde de devam etti. Ancak Hatip anıtında ve Boğazköy'de bulunmuş iki mühür baskısı üzerinde normalde sadece Hitit krallarının kullanabildiği "Büyük Kral" unvanını kullanmış olması Kuruntiya'nın en nihayetinde Hitit tahtı üzerinde hak iddia ettiği şeklinde yorumlanmıştır.
Hititlerin Akdeniz’e ulaşma politikası olarak da yol güzergâhında düşünülebilen günümüz Konya sınırlarında kalan Eflatunpınar, Fasıllar, İvriz, Yalburt, Kurunta anıtları Hitit izlerinin somut olarak görüldüğü önemli eserlerdendir.
Kaynaklar:
1-Hasan Bahar 1996: "Ein neues hethitisches Denkmal in Konya-Hatip.", Arkeoloji ve Sanat 73, s.6-7.
2-Ali M. Dinçol 1998: “Hatip Kaya Anıtının Keşfi ve Bunun Hitit Ülkesinin Tarihi ve Coğrafi Sorunlarına Etkileri”, TÜBA-AR, Sayı:1, s.27-35.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.